NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DEEP PURPLE - Shades Of Deep Purple

„Pojďte a poslyšte příběh z dávných časů, kdy prabáby našich pradědů byly ještě dětmi...“ Lépe než tento citát ze seriálu Cirkus Humberto, by asi jiný tento příběh o Deep Purple uvádět nemohl. Psal se totiž rok 1967, kdy se mladý, teprve dvaadvacetiletý, kytarista Ritchie Blackmore vrátil z Hamburku, kde zkoušel prorazit po vzoru Beatles, do své rodné Anglie. Jedním z prvních lidí, které potkal, byl mohutný varhaník s mrožím knírem, který se jmenoval Jon Lord. Právě v tu chvíli byl položen základní kámen kapely, která v příštích letech měla změnit podobu rockové hudby a ovlivnit další generace hudebníků.

Netrvalo dlouho a Lordova a Blackmoreova projektu Roundabout se stali Deep Purple, kam přibyl ještě bubeník Ian Paice, basista Nick Simper a zpěvák Rod Evans. První krůčky v podobě převzatých skladeb přinesly brzy své ovoce, protože přehraný, rok starý hit Joea Southa „Hush“, se stal obrovským hitem v Americe, protože kápnul do noty orvaným hippies, jejichž doba pomalu končila. Díky „Hush“ dostala kapela smlouvu na svou první desku, kterou pojmenovala „Shades Of Deep Purple“ a do obchodů s ní přišla v červenci roku 1968, v době, kdy ještě nepřistál první člověk na Měsíci, kdy svět ještě neznal jméno Charlese Mansona, v době, kdy z pražských teras bouřil Alexandr Dubček a v Moskvě se připravoval plán na obsazení Československa.

Základem raných Deep Purple byla od samého počátku kytarová hra Ritchieho Blackmorea, skřížená s řinčivými hammondkami Jona Lorda. Poté samozřejmě velká váha ležela na přesvědčivém vokálu Roda Evanse. Jenže stačí si poslechnout hned úvodní skladbu debutu „Add The Adress“, což je v podstatě souboj mezi Blackmorem a Lordem, a je jasné, jaký potenciál v kapele leží. Tam, kde ostatní při svých instrumentálkách nudí, Deep Purple naplňují posluchače neutuchajícím napětím. Album samozřejmě obsahuje i „Hush“, který mezitím vystoupal až na čtvrté místo oficiálního amerického žebříčku (což se originálu nepodařilo ani náhodou).

Přestože celá deska působí ještě nesourodě, najdou se na ní zajímavé věci. Jednou ze skladeb, která rozhodně stojí za zaznamenání, je výbušná „Mandrake Root“, které v jejím středu dominuje Paiceho neuvěřitelné bubenické sólo. To jen poukazuje na fakt, že už ve svých dvaceti letech byl Ian Paice bubeníkem k pohledání. Zaujme i „One More Rainy Day“, což je další ze soubojů mezi kytarou a hammondkami, které Lord dokázal využívat jako nikdo jiný v té době.

Velice zajímavá je i notně zpomalená verze „Help“ od The Beatles, ze které Blackmoreova parta udělala spíše baladu. Odhaluje v ní ale fakt, že The Beatles skládali věci tak, že se dají předělat, aniž by jim unikla jejich jedinečnost. Evans v té době trvdil, že chtěli „Help“ světu představit v jiném světle, ovšem producent prvních tří desek Derek Lawrence má jiný názor: „Myslím, že pro Ritchieho bylo vždy obtížné cokoliv kopírovat – a právě proto to bylo zvláštní,“ řekl Lawrence. Zaujme i psychedelická verze „Hey Joe“ od Jimiho Hendrixe, kde opět zvláštní esprit dodávají hammondky a kytara.

Dnes se na „Shades Of Deep Purple“ můžeme dívat jako na startovní výstřel. Z historického hlediska je už tahle deska pozapomenutá, ovšem i po pětačtyřiceti letech má své kouzlo, které tkví v už tolikrát zmiňované hře Lorda a Blackmorea. „Shades Of Deep Purple“ je možná trochu poplatná době svého vzniku, ovšem dala světu i novátorskou hru a nové postupy, které v době hippies byly něčím neslýchaným. Z prvních desek sestavy s Evansem a Simperem je pravděpodobně nejlepší. Už jen proto, že je první...

Jan Skala             

Není žádným tajemstvím, že debut Deep Purple má do dokonalosti daleko. Dobové fošny Jimiho Hendrixe či třeba The Doors dávají "Shades Of Deep Purple" těžce na zadek. O to zajímavější pak je ale deskou koumat vzhledem k následujícímu vývoji souboru. Na nahrávce se nachází hned několik coverů, z nichž za něco stojí snad jen Hush. Zpomalený Help je těžká nuda a závěrečný Hey Joe oproti slavné Hendrixově verzi slabý vánek. I tak se zde ale najít dobré skladby, jako je třeba Mandrake Root, Add The Adress či One More Rainy Day. Jako celek ale deska boj s časem spíše prohrává...

Václav Votruba 5/10

www.deeppurple.com

You Tube ukázka - Hush

Seznam skladeb:
1.Add The Adress
2. Hush
3. One More Rainy Day
4. Prelude: Happiness/I´m So Glad
5. Mandrake Root
6. Help
7. Love Help Me
8. Hey Joe

Sestava:
Rod Evans – zpěv
Ritchie Blackmore - kytara
Jon Lord - klávesy
Nick Simper - baskytara
Ian Paice - bicí

Rok vydání: 1968
Čas: 43:27
Label: Parlaphone/Tetragrammaton
Země: Velká Británie
Žánr: hard rock/psychedelic

Diskografie:
1968 - Shades Of Deep Purple
1969 - The Book Of Taliesyn
1969 - Deep Purple
1970 - In Rock
1971 - Fireball
1972 - Machine Head
1973 - Who Do We Think We Are
1974 - Burn
1975 - Stormbringer
1975 - Come Taste The Band
1984 - Perfect Strangers
1987 - The House Of Blue Light
1990 - Slaves And Masters
1993 - The Battle Rages On...
1996 - Purpendicular
1998 - Abandon
2002 - Bananas
2005 - Rapture Of The Deep
2013 - Now What?!

Související recenze, rozhovory, reporty
Foto: archiv kapely


Vydáno: 23.05.2013
Přečteno: 3432x




počet příspěvků: 7

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
... zajímavé ...poslouchám Beat...4. 06. 2013 15:06 2 Anonim
Přijde n to,...29. 05. 2013 22:19 Pepsi Stone
to b.wolfKdyž jsme u tý...29. 05. 2013 22:13 Anonim
2 Kolík:vyjádřils to...25. 05. 2013 10:14 b.wolf
Rovněž se přikláním......k názoru, že...25. 05. 2013 6:18 Kolík


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09434 sekund.