Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DEEP PURPLE - Fireball

"In Rock" znamenalo pro novou sestavu Deep Purple fenomenální úspěch v domovské Anglii. Britští fanoušci předchozí alba prakticky ignorovali, ovšem "In Rock" vynesli až na čtvrté místo oficiální hitparády. Amerika zůstávala po úspěchu "Hush" přece jen k novému směřování kapely trochu chladná, což ovšem nemělo trvat dlouho. Hektické turné ovšem brzy přineslo první problémy. Za prvé nebylo moc času na skládání nového materiálu a začaly se projevovat rozpory mezi Blackmorem a Gillanem. Blackmore Gillanovi vyčítal, že v některých pasážích naživo zpívá falešně, zpěvákovi nešla pod vousy kytaristova záliba v hraní dlouhých sól, která trvala až desítky minut. Navíc Blackmore se začal v té době oddávat spiritistickým seancím a Gillan začal více holdovat alkoholu.

V září 1970, ale jdou Deep Purple zpět do studia s producentem Martinem Birchem, aby zde nahráli desku, kterou pojmenovali "Fireball". "Nahrávání jsme museli vměstnat do okamžiků, kdy se uvolnilo trochu času a to není dobrý způsob jak připravit desku," zmínil v jednom z interview Blackmore. Nedostatek času i invence se na "Fireball" koneckonců projevil, a z dnešního pohledu se dá říci, že tato deska, která vyšla v červenci 1972 stojí jaksi ve stínu "In Rock".

Začátek desky je ale grandiózní. Do tajemného zvuku, který vydává studiová klimatizace, předvede Paice jednu ze svých nejlepších bubenických exhibicí a tím startuje titulní "Fireball". Jedna z nejrychlejších věcí kapely, která stojí v jedné řadě se "Speed King". Jednoznačně skvělý otvírák alba. Gillan i po hektickém turné, kdy už mlel z posledního, dokazuje, že ještě všechna esa z rukávu nevytáhl. Dvojka "No No No" je trochu bluesovější Blackmoreův otisk a tahle skladba rozhodně patří k tomu lepšímu, co na "Fireball" lze slyšet. Za to "Demon´s Eye" je tak trochu jako kolovrátek postavený na jednom Blackmoreově riffu a nepříliš nápaditém Gillanově projevu. Oproti sevřenému předchozímu albu se kapela pouští do větší experimentů, což korunuje věcí "Anyone´s Daughter", která Deep Purple trochu nepochopitelně vrací do šedesátých let a má silný přízvuk country. "Snažili jsme se naši hudbu posunout o stupínek výš a trochu jsme to přehnali," řekl na adresu zmíněné skladby Roger Glover.

"The Mule" může také lehce působit jako promrhaná naděje, protože Gillanův zpěv působí zajímavě, ovšem celá kompozice je tak trochu zmatená a Lordova a Blackmoreova souhra v první části skladby může působit trochu až disharmonicky. Naproti tomu "Fools" disponuje výborným hřmotným riffem. Gillan se drží trochu při zemi, jako kdyby nechtěl svůj hlas pustit z uzdy, celkově se jedná o houpavé boogie a jednu z těch lepších skladeb desky. Závěrečná "No One Came" zase obsahuje pro tvorbu Deep Purple několik nezvyklých elementů, ovšem i tak se jedná o vcelku silnou píseň. Ze zpětného pohledu je škoda, že kapela nezařadila na desku další singl "Strange Kind Of Woman", který se v Británii stal velkým hitem. Tahle skladba mohla na "Fireball" stát na úkor některých méně výrazných skladeb jako "Demon´s Eye" nebo "The Mule".

"Fireball" je pochopitelně dobrá deska. Ovšem stojí mezi dvěma monolity - "In Rock" a "Machine Head" a mezi nimi její lesk trochu bledne. Albu nejvíce ubližuje absence více zásadních momentů, což je samozřejmě vysvětleno nedostatkem času na jeho přípravu. Dnes jediným zastáncem "Fireballu" z řad kapely je Ian Gillan. "Mě potěšilo, protože bylo po textové i melodické stránce odvážnější, místo toho, aby to byl typický hardrock, což ale dost lidí zmátlo," míní zpěvák. Právě na tomto albu je slyšet větší Gillanův vliv na celou tvorbu, zatímco Blackmore je trochu v pozadí. "Fireball" ale slavilo úspěch. V britské hitparádě okupovalo první pozici, v Americe to dotáhlo do Top 40.

Jan Skala             

Hučení klimatizace a už to fičí... Fireball startuje stejně jako fošna předcházející - pěkně zprudka. Titulní kousek je určitě největším výplachem, který DEEP PURPLE na své páté řadovce předvedli. Škoda jen, že nahrávku hned následně brzdí trošku unylejší No No No. S Demon´s Eye už je všechno ale zpět ve správných kolejích... Fireball není tak revoluční ani kvalitní záležitost jako In Rock, přesto je to jasná klasika 70. let. DEEP PURPLE dokázali, že In Rock nebyl jen výstřelek, který průměrnou kapelu předvedl ve světle první ligy. Ne, tato pětice muzikantů už z první ligy slézt nehodlala!

Václav Votruba 7,5/10

www.deeppurple.com

You Tube ukázka - Fireball

Seznam skladeb:
1. Fireball
2. No No No
3. Demon´s Eye
4. Anyone´s Daughter
5. The Mule
6. Fools
7. No One Came

Sestava:
Ian Gillan – zpěv
Ritchie Blackmore - kytara
Jon Lord - klávesy
Roger Glover - baskytara
Ian Paice - bicí

Rok vydání: 1971
Čas: 40:03
Label: Harvest/Warner Bros
Země: Velká Británie
Žánr: hard rock

Diskografie:
1968 - Shades Of Deep Purple
1969 - The Book Of Taliesyn
1969 - Deep Purple
1970 - In Rock
1971 - Fireball
1972 - Machine Head
1973 - Who Do We Think We Are
1974 - Burn
1975 - Stormbringer
1975 - Come Taste The Band
1984 - Perfect Strangers
1987 - The House Of Blue Light
1990 - Slaves And Masters
1993 - The Battle Rages On...
1996 - Purpendicular
1998 - Abandon
2002 - Bananas
2005 - Rapture Of The Deep
2013 - Now What?!

Související recenze, rozhovory, reporty
Foto: archiv kapely


Vydáno: 20.06.2013
Přečteno: 6188x




počet příspěvků: 5

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Úvodní song je...3. 11. 2022 11:29 GNT
Za mě topMě naopak ta...3. 11. 2022 8:12 Rogo
Prvni jsme rikali...25. 06. 2013 20:48 rosi
Je tam hodně...20. 06. 2013 21:20 Pepsi Stone
Fireballje super fošna,...20. 06. 2013 11:05 b.wolf


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09535 sekund.