NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DEEP PURPLE - Who Do We Think We Are

Situace byla zlá. Po náročném, ovšem megaúspěšném turné po Japonsku se kapela vrací zpět do Evropy. Rozhádaná. Držíce Gillana a Blackmorea co nejdál od sebe, aby jeden neskončil v nemocnici a druhý v kriminále. Tvůrčí potenciál pomalu vyprchával, protože oba kohouti nebyli schopni spolu vydržet ve studiu déle než minutu a proto nové skladby vznikaly odděleně. Blackmore se začal chovat nepřátelsky i vůči Gloverovi a jeho skladby, které basista nosil na společné schůzky, apriori odmítal. Proto deska "Who Do We Think We Are" vznikala spíše z povinnosti jako závazek vůči fanouškům, kteří se nového alba hlasitě dožadovali.

Na desce je to také slyšet. Ještě úvodní "Woman From Tokyo" jejíž text napsal Gillan před první návštěvou Japonska, nese klasické atributy Deep Purple a disponuje vzrušujícím refrénem, do kterého na konci skladby Lord hraje na klasické rock n´rollové piáno. I když by skladbě slušela kratší stopáž (a vyhození rozplizlé střední části), dá se říci, že "Woman From Tokyo", přestože v žebříčcích nebodovala nijak zázračně (v Anglii vůbec, v Americe byla na šedesátém místě), je největším hitem alba. A samozřejmě také jedinou skladbou, která se objevuje na různých best of. "Mary Long", která po ní následuje má slušnou sloku, i dobré tempo, ovšem refrén je natolik nevýrazný, že skladbu degraduje na nižší úroveň.

"Super Trouper" je takové rozplizlé nic, které kolem vás proletí a vy si z toho nic nepamatujete. Navíc využití efektů na zpěv, v té době populární, působí vyloženě hloupě. "Smooth Dancer" ukazuje, že by se mohlo blýskat na lepší časy, protože je to ostrá skladba v rychlejším tempu se skvěle frázujícím Gillanem. Lord zde opět místo svých typických hammondek využívá rock n´rollové piáno. "Rat Bat Blue" je spíše takové zdivočelé funky a celkově tato skladba není ničím výjimečná. Možná kromě toho, že je oblíbeným kouskem kytaristy Richieho Kotzena (ex-Poison, Mr. Big), který ji sem tam zařadí do svého koncertního programu.

Naopak "Place In Line" je vcelku slušné blues, dost možná podobné tomu, jakým dva roky před vydáním "Who Do We Think We Are" oslňoval Jim Morrison na posledním albu The Doors "L.A. Woman". Navíc Gillan přesvědčivě plačtivým hlasem předkládá text plný sci-fi narážek. Závěrečná "Our Lady" se trochu obrací do šedesátých let a s trochou fantazie by mohla stát na některým z prvních tří alb. Jinak tahle skladba ničím nepřekvapí a už vůbec neoslní.

"Who Do We Think We Are" není zrovna povedená deska. Všichni muzikanti se o ní vyjadřují s despektem a při vzpomínkách, co se dělo po ní, mají ještě hořkost na jazyku. Hned po vydání a krátkém turné, se pakoval Gillan, který se už od kapely izoloval. Brzy se pro odchod rozhodl i Blackmore. Ovšem ten podlehl tlakům Lorda a Paiceho a nakonec zůstal. Měl však jednu podmínku. Musí odejít Glover. proto si basista vytáhl černého Petra a z kapely zmizel. "Když je pryč Ian, tak proč se nezbavit Roge? Budeme hledat někoho bluesovějšího a také basistu, co umí zpívat," řekl tehdy Blackmore. Byl to ošklivý konec...

Jan Skala             

Nejméně oblíbená deska ze 70. let s Gillanem za mikrofonem... Těžko říct, zda právem, či naopak. Pravdou je, že oproti předešlým fošnám zní umírněněji, nijak nevystrkuje drápky a na první pohled nenabízí ani nijak výrazné hity. I tak se ale jedná o vynikající porci hard rocku, která kapele ostudu nedělá. Když člověk chce, hity si zde najde. Oproti svým předchůdcům má totiž jednu velikou výhodu - není tak ohraná. Proto na ní můžete dodnes hledat. Třeba vás i po letech nějaký ten moment překvapí...

Václav Votruba 7/10

www.deeppurple.com

You Tube ukázka - Woman From Tokyo

Seznam skladeb:
1. Woman From Tokyo
2. Mary Long
3. Super Trouper
4. Smooth Dancer
5. Rat Bat Blue
6. Place In Line
7. Our Lady

Sestava:
Ian Gillan – zpěv
Ritchie Blackmore - kytara
Jon Lord - klávesy
Roger Glover - baskytara
Ian Paice - bicí

Rok vydání: 1973
Čas: 34:27
Label: Purple Records/Warner Bros
Země: Velká Británie
Žánr: hard rock

Diskografie:
1968 - Shades Of Deep Purple
1969 - The Book Of Taliesyn
1969 - Deep Purple
1970 - In Rock
1971 - Fireball
1972 - Machine Head
1973 - Who Do We Think We Are
1974 - Burn
1975 - Stormbringer
1975 - Come Taste The Band
1984 - Perfect Strangers
1987 - The House Of Blue Light
1990 - Slaves And Masters
1993 - The Battle Rages On...
1996 - Purpendicular
1998 - Abandon
2002 - Bananas
2005 - Rapture Of The Deep
2013 - Now What?!

Související recenze, rozhovory, reporty
Foto: archiv kapely


Vydáno: 04.07.2013
Přečteno: 4011x




počet příspěvků: 4

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Výtečná deska,...7. 07. 2013 0:56 -krusty-
Stokrát opakovaná lež......o špatném albu...6. 07. 2013 11:15 Kolík
Deska je skvěla,...5. 07. 2013 7:02 Kamil
S touhle deskou nemám problém;...4. 07. 2013 16:19 b.wolf


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0872 sekund.