NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DEEP PURPLE - Burn

Pohádka o tom, jak mladý, trochu obtloustlý David s knírkem ke štěstí přišel je všeobecně známa. Poté, co kapela po odchodu Gillana a Glovera téměř ihned angažovala zpívajícího basistu Glenna Hughese, vyhlásila masivní konkurz na zpěváka. Blackmore se stále nevzdával naděje, že by uprázdněný post mohl převzít Paul Rodgers z Free, ovšem poté, co si ten postavil kapelu Bad Company, naděje pohasly. Do konkurzu se přihlásily stovky zpěváků. David Coverdale byl jedním z nich. Zpočátku neměl žádné naděje. Měl problémy s váhou, nohy do X, nosil příšerný knírek a měl jen mizivé zkušenosti s živým hraním. Jenže pak začal zpívat. "Prošli jsme několik rockových věcí a Jon Lord si to pak šel poslechnout ven, kde se všechno nahrávalo. Vrátil se a řekl, že to zní dobře. Ritchie se otočil ke mně a řekl: Rock zpívat umíš, tak teď se podíváme, co dokážeš s melodií. Zkusili jsme "Yesterday" a vyšlo to docela dobře," vzpomíná na konkurz Coverdale. Blackmorea navíc uchvátila Coverdaleova schopnost zpívat blues, což byl styl, kam chtěl Deep Purple směřovat.

Coverdale s Hughesem byli v kapele teprve pár týdnů, když se rozhodlo o nahrávání dalšího alba. Deep Purple proto opět vyrazili do Švýcarska, aby se v Montreux pokusili navázat na atmosféru a úspěch legendární desky "Machine Head". Práce byly mnohem uvolněnější, než v případě předchozí "Who Do We Think We Are", kapela byla stále ještě nadšena příchodem dvou nových členů. Ti si rozdělili pěvecké role, kdy samozřejmě prim hrál Coverdaleův bluesově zabarvený hlas. Deska dostala název "Burn" podle riffu stejnojmenné skladby, která celé album startuje. Právě riff v "Burn" dodnes patří mezi nejklasičtější Blackmoreovy kousky. Kapela se žene vpřed v divokém tempu a nad vším se tyčí vokální souboje Hughese s Coverdalem. Už z úvodní skladby je jasné, že po pěvecké stránce se Deep Purple posunuli někam jinam. Do té doby si o vícehlasém zpěvu mohli nechat jen zdát. I když Gillan byl stále považován za idola, Coverdale si svým výkonem na albu vysloužil respekt. "Might Just Take Your Life" trochu tempo zpomalí, ovšem právě tato skladba má velké hitové ambice, především díky skvěle sezpívanému refrénu. "Lay Down Stay Down" je naopak klasicky dováděcí kousek Deep Purple, který by se hodil na experimentálnější "Fireball".

"Sail Away" ukazuje jasně Blackmoreovo zapálení pro blues. Velice dobře zní také následující "You Fool No One", složitější skladba, při které kapelu dohromady drží zejména Paice. Ovšem výsledek je chytlavý, díky výbornému refrénu. "What´s Goin´ On Here?" stojí tak trochu ve stínu předchozí skladby, ovšem následující "Mistreated" je pravděpodobně nejsilnější song z celé kolekce. Těžká, barovým blues načichlá skladba dává Coverdaleovu hlasu netušené možnosti, čehož zpěvák dokonale využívá. "Mistreated" je dodnes skladba, o které se Blackmore vyjadřuje s respektem a skoro až obdivem. Není divu, jeho kytarová práce ve spojení s Coverdaleovým hlasem působí neskutečně nadčasově. Instrumentálka "A200", která celé album uzavírá, je spíše takový space rock, o což se postaral zejména Lord s klávesovým syntezátorem. Jinak ovšem tato skladba nenabízí nic převratného.

"Burn" znamenal pro Deep Purple skutečně nový začátek. Kapela dokázala přežít odchod výborného skladatele Glovera a zdánlivě nenahraditelného Gillana a představila dva stejně kvalitní členy. Navíc nabídla silnou kolekci skladeb, která zastínila poslední album klasické sestavy. V americkém žebříčku je navíc dodnes druhou nejúspěšnější nahrávkou kapely (pochopitelně po "Machine Head"). Deep Purple vyrazili na další turné, které jen upevnilo Coverdaleovu a Hughesovu pozici. Ovšem začaly se objevovat první problémy...

Jan Skala             

Největší monument v diskografii DEEP PURPLE! Dokonalý hard rockový masakr s drsnou bluesovou příměsí. Postavit vedle sebe Davida Coverdala a Glenna Hughese byl ten nejgeniálnější tah v historii rockové muziky... Celkově Burn a následující Stormbringer nabízí sestavu snů, v jejíž návrat dlouhé roky doufal nejeden fanoušek. Bohužel, nedočkal se... Už úvodní šleha Burn je totální fackou do tváře. Takhle zuřivě a zároveň vyspěle kapela doposud nehrála. Korunu všemu dává famózní mezihra, při které zůstává rozum stát. Druhým vrcholem je pak titánské blues Mistreated s jedním z nejkrásnějším kytarových sól, které znám. Neskutečná gradace, neuvěřitelný náboj... Burn považuji za nejlepší desku DEEP PURPLE! Už po prvním poslechu mě z ní příjemně mrazilo. A mrazí dodnes...

Václav Votruba 10/10

www.deeppurple.com

You Tube ukázka - Mistreated

Seznam skladeb:
1. Burn
2. Might Just Take Your Life
3. Lay Down Stay Down
4. Sail Away
5. You Fool No One
6. What´s Goin´ On Here?
7. Mistreated
8. A200

Sestava:
David Coverdale – zpěv
Ritchie Blackmore - kytara
Jon Lord - klávesy
Glenn Hughes - baskytara
Ian Paice - bicí

Rok vydání: 1974
Čas: 41:37
Label: Purple Records/Warner Bros
Země: Velká Británie
Žánr: hard rock

Diskografie:
1968 - Shades Of Deep Purple
1969 - The Book Of Taliesyn
1969 - Deep Purple
1970 - In Rock
1971 - Fireball
1972 - Machine Head
1973 - Who Do We Think We Are
1974 - Burn
1975 - Stormbringer
1975 - Come Taste The Band
1984 - Perfect Strangers
1987 - The House Of Blue Light
1990 - Slaves And Masters
1993 - The Battle Rages On...
1996 - Purpendicular
1998 - Abandon
2002 - Bananas
2005 - Rapture Of The Deep
2013 - Now What?!

Související recenze, rozhovory, reporty
Foto: archiv kapely


Vydáno: 11.07.2013
Přečteno: 4858x




počet příspěvků: 6

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Určitě patří do...12. 07. 2013 23:08 Pepsi Stone
Je to skvělé...12. 07. 2013 20:35 -krusty-
Božínku......že by to byl...11. 07. 2013 22:03 Kolík
A ty si zase...11. 07. 2013 21:48 Pepsi Stone
DESET!DESET! DESET!...11. 07. 2013 19:34 Kolík


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10461 sekund.