NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DEEP PURPLE - Stormbringer

Definitivním potvrzením úspěchu nové sestavy bylo grandiózní vystoupení na festivalu California Jam 1974, kde Blackmore a spol. představili pěvecký talent Davida Coverdalea Americe. Zpěvák doslova uhranul desetitisíce návštěvníků svým podáním bluesové "Mistreated" a kapela se vracela s velkým úspěchem do Evropy, aby nahrála své další album. V tu chvíli začaly první problémy. Coverdaleovi a Hughesovi vzrostlo sebevědomí a dělali si stále větší nárok na autorský podíl na novém albu. To pochopitelně principál Blackmore nesl dost nelibě, ovšem místo dřívějších hádek zvolil opačnou taktiku a stáhl se do ústraní. Na kapele už mu přestávalo záležet. Navíc Hughes v té době objevil omamnou chuť heroinu a stával se nevyzpytatelným. Začal prosazovat více funky směr, což se hodilo jak ke Coverdaleově hlasu, tak tento směr vyhovoval Lordovi a Paiceovi. Jediným, kdo se tvářil zasmušile, byl Blackmore.

Brzy se začaly projevovat i rozpory mezi Hughesem a Coverdalem, protože basista chtěl stále více pěveckého prostoru pro sebe. I přesto, v jaké atmosféře album vznikalo a jak bylo v dobových recenzích hodnocené, jedná se o výbornou desku, přestože je stylově trochu jinde, než předchozí nahrávky kapely. Na desce je méně kytarových riffů než v minulosti, což ovšem Blackmore přičítal sobě a svým osobním problémům, protože v té době se rozváděl. "Album Stormbringer je odpad, vůbec se mi nelíbilo," řekl po dokončení desky Blackmore. Pravda to ale není... Tento výrok jen ukazuje na to, v jakém duševním rozpoložení kytarista tehdy byl.

Úvodní "Stormbringer" je žhavý hard rock, kde prim hraje klávesová linka a výborný Coverdaleův refrén. V té době se projevila také skutečnost, že kapela už na nahrávkách nepracuje dohromady a právě skladba "Stormbringer" je výsledkem práce pouze dvojice Blackmore - Coverdale. Právě titulní skladba se dá jako jedna z mála na albu označit za klasickou hardrockovou věc Deep Purple. Počínaje druhou "Love Don´t Mean A Thing" je vidět příklon k blues a funky. Právě "Love Don´t Mean a Thing" je jednou z nejvíce překvapujících věcí na desce. Další "Holy Man" se více přiklání k americkému pojetí rockové hudby a dá se označit jako čistá AOR (rock pro dospělé) věc. "Hold On" má zas v sobě spoustu černošského feelingu a Blackmore údajně při obou skladbách (rozuměj "Holy Man" a "Hold On") doslova skřípal vztekem zuby, jak je nesnášel.

K ostřejšímu projevu se Deep Purple vrací s "Lady Double Dealer", přestože skladba má bluesový feeling, jedná se o rychlý hard rock s divokým Blackmoreovým sólem. O tom, že skladba nebyla vůbec špatná, svědčí i fakt, že ji i za dvacet let Glenn Hughes hrál na svých sólových turné. "You Can´t Do It Right" je zase prodchnutá černošským feelingem, a prim zde znovu hraje Hughes. Blackmore prý v tu chvíli litoval, že vůbec kdy ambiciózního basistu bral do kapely. "High Ball Shooter" je další klasika, která se opět blíží, především díky refrénu, kde Coverdale doslova exceluje, ke starému hardrocku. K tomu má blízko i předposlední věc "Gypsy", což byla jedna z nejoblíbenějších věcí na desce a kapela ji často hrávala živě. Ovšem nejslavnější skladbou na desce a celého coverdaleovsko-hughesovského období je balada "Soldier Of Fortune". Tato pomalá věc je dílem spolupráce Blackmorea s Coverdalem a kytarista v ní sám hrál basu, protože Hughes si postavil hlavu. "Glenn tuhle skladbu nenáviděl," zmínil Jon Lord. "Soldier Of Fortune" je pravděpodobně dnes už jediná skladba Deep Purple, kterou dodnes hrají komerční nerocková rádia.

I když z dnešního pohledu je samozřejmě "Stormbringer" jiná než všechna předchozí alba, jedná se o velice kvalitní album, které světu dalo několik nezapomentuelných skladeb. Autor tohoto článku navíc považuje "Stormbringer" za nejsilnější z trojice desek, které nahrála tato sestava. Ovšem na Blackmorea působila jako DDT na mravence a kytarista se rozhodl pro nahrání svého sólového singlu, kterým se stala skladba "Black Sheep Of The Family" od druholigových Quatermass. Jelikož zbytek Deep Purple se odmítl na této skladbě podílet, oslovil kytarista členy kapely Elf v čele se zpěvákem Ronniem Jamesem Diem. Nahrání singlu bylo pro Blackmorea natolik silnou záležitostí, že se rozhodl pokračovat dál už sám. Bez Deep Purple, ale zato s novými hráči pod jménem Rainbow.

Jan Skala             

Kdybych měl vybrat jednu jedinou desku DEEP PURPLE, kterou bych mohl poslouchat do zblbnutí, volba by okamžitě padla na Stormbringer, ačkoliv za vrchol diskografie této kapely považuji předcházející Burn. Stormbringer má zvláštní vnitřní kouzlo, vyzařuje z něj lehkost a perfektní atmosféra. Miluji jak klasiky Stormbringer, Gypsy (naprostá dokonalost), Soldier Fortune, tak netypické kousky jako Holy Man či Hold On. Možná je to tím, že na této nahrávce je cítit obrovský vliv Glenna Hughese. A pro toho jsem měl vždycky slabost... Nevím... Doporučuji pár let starou reedici, na které je nahrávka rozmíchána do DTS. Neuvěřitelný zážitek!!!

Václav Votruba 10/10

www.deeppurple.com

You Tube ukázka - Stormbringer

Seznam skladeb:
1. Stormbringer
2. Love Don´t Mean A Thing
3. Holy Man
4. Hold On
5. Lady Double Dealer
6. You Can´t Do It Right
7. High Ball Shooter
8. Gypsy
9. Soldier Of Fortune

Sestava:
David Coverdale – zpěv
Ritchie Blackmore - kytara
Jon Lord - klávesy
Glenn Hughes - baskytara
Ian Paice - bicí

Rok vydání: 1974
Čas: 36:31
Label: Purple Records/Warner Bros
Země: Velká Británie
Žánr: hard rock

Diskografie:
1968 - Shades Of Deep Purple
1969 - The Book Of Taliesyn
1969 - Deep Purple
1970 - In Rock
1971 - Fireball
1972 - Machine Head
1973 - Who Do We Think We Are
1974 - Burn
1975 - Stormbringer
1975 - Come Taste The Band
1984 - Perfect Strangers
1987 - The House Of Blue Light
1990 - Slaves And Masters
1993 - The Battle Rages On...
1996 - Purpendicular
1998 - Abandon
2002 - Bananas
2005 - Rapture Of The Deep
2013 - Now What?!

Související recenze, rozhovory, reporty
Foto: archiv kapely


Vydáno: 18.07.2013
Přečteno: 4988x




počet příspěvků: 9

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Ono obsáhnout...30. 07. 2013 6:56 Pepsi Stone
Škoda......Glennovi se...29. 07. 2013 9:19 Kolík
Ode mne v dohledný...27. 07. 2013 21:38 Pepsi Stone
Kdy se......můžeme těšit...27. 07. 2013 16:18 Kolík
High Ball Shooter,...27. 07. 2013 6:59 Pepsi Stone


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0941 sekund.