Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DEEP PURPLE - Come Taste The Band

Začátkem roku 1975 se zbylá čtveřice Lord, Paice, Hughes a Coverdale sešla, aby se poradila, co bude dál. Blackmore byl nenávratně pryč a nechtěl se současnou sestavou mít nic společného. Lord s Paicem se přikláněli k myšlence kapelu úplně pohřbít, kdežto Coverdale s Hughesem se namlsali úspěchem, a nechtěli o konci Deep Purple ani slyšet. Nakonec původní členy přemluvili a začala se řešit otázka prázdného kytarového postu. S kapelou zkoušel Clem Clempson z Humple Pie nebo Rory Gallagher, ovšem ani jeden z nich neměl feeling, který by se hodil k Deep Purple. Nakonec Coverdale navrhl mladého Američana Tommyho Bolina. A protože v té době Deep Purple přebývali v Los Angeles a Bolin v Malibu, brzy proběhla první zkouška. "Stáli jsme tam v němém úžasu a všem bylo jasné, že Bolin do kapely zapadne," zmínil Coverdale.

První testovací koncerty dopadly celkem dobře a kapela se vypravila do Německa, aby pořídila následovníka "Stormbringeru", který nakonec dostal název "Come Taste Te Band". Ale nebyli by to Deep Purple, aby se brzy neobjevily problémy. Hughes stále více zabředával do své drogové závislosti. Jak později přiznal, jediné, co si z nahrávání pamatoval, bylo to, jak desku po návratu do Anglie doma poslouchal. Drogy decimovali i Bolina. Na jeho hře to ale zatím nebylo znát a jeho kytara zní z drážek desky excelentně.

Oproti "Stormbringer" kapela paradoxně trochu přitvrdila a úvodní skladba "Comin´ Home" (kde místo nepoužitelného Hughese hraje na basu Bolin) se nese na vlnách hard rocku, který vstřebává jak vlivy staré britské školy, tak i závan amerického mainstreamu. Zní proto tak trochu spíše jako ranní Whitesnake. Ostatně většina skladeb na tomto albu jako kdyby Whitesnake předznamenávala. "Lady Luck" je práce Coverdalea s Bolinovým kamarádem Jeffem Cookem, kde se kytarista dosyta vydováděl. Naproti tomu "Gettin´ Tighter" je nevýrazná funky věc, kterou na svá bedra vzal Bolin a Hughes. Celkově se dá říci, že opratě Deep Purple v poslední době převzal Hughes, který rozhodoval o tom, co se bude hrát. "Dealer" se tváří trochu bluesově, ale nakonec na povrch vylezou vlivy funky, spojené se starým hard rockem, naproti tomu výrazná věc "I Need Love" z pera dvojice Bolin/Coverdale má v sobě přitažlivost a charisma prvních nahrávek z desky "Burn".

"Drifter" rozhodně patří k tomu lepšímu, co deska "Come Taste The Band" nabízí. Skladba má výborný groove, který vstřebává tehdejší americký mainstream a připravuje půdu pro kolosální věc "Love Child", kde Bolin riffuje stejně, jako Jimmy Page v začátcích Led Zeppelin. Pravděpodobně tahle skladba nejvíce připomíná staré Purple někdy z úplného začátku sedmdesátých let. Přestože Tommy Bolin zastával názor, že by Hughes měl nazpívat celé album, jeho hlas coby sólisty se objevuje jen v "This Time Around", což je tklivá balada, kde Hughes zpívá s doprovodem klavíru. Tahle skladba je také jediným autorským vkladem kdysi velmi pilného skladatele Jona Lorda. Klávesista už však v té době ztrácel o Deep Purple zájem a soustředil se spíše na svá sólová alba, kde se věnoval vážné hudbě. "This Time Around" plynule přechází do výbušné instrumentálky "Owed To G", kde prim hraje sólující Bolin v soubojích s Lordem. Celé album uzavírá rozhodně nejlepší věc "You Keep On Moving", kde si vokály rozdělil Coverdale s Hughesem. Skutečně výjimečná skladba, která zní svěže i po letech.

Z desky zní sestava Coverdale-Bolin-Lord-Hughes-Paice skutečně velmi dobře, přestože Bolin je trochu jiný hráč než Blackmore. Deska ukázala velký příslib do budoucna, jenže za pár měsíců se kariéra sesypala jako domeček z karet. Turné bylo katastrofou. Bolin a Hughes, v té době již nezvladatelní feťáci, likvidovali jeden koncert za druhým a když Bolin několikrát za sebou zapomněl riff "Smoke On The Water", byl osud kapely zpečetěn. Po příšerném liverpoolském koncertě byl konec. "Vlastně to bylo tak, že David přišel večer do šatny za Paicem a za mnou a řekl, že odchází z kapely a my mu smutně sdělili, že už není z čeho odcházet," vzpomínal po letech Lord.

Tohle byl jasný konec. Coverdale si založil Whitesnake, kam s ním odešli Lord i Paice, Hughes nahrál slušné sólové album "Play It Loud", ovšem zbytek sedmdesátých a celá osmdesátá léta se pral se svou drogovou závislostí, aby se nakonec stal všemi respektovaným hudebníkem. A Tommy Bolin? Vydal skvělé sólové album "Teaser", ale více než hudbě se věnoval alkoholu a drogám, kterým naprosto propadl. Heroin mu paralyzoval ruku, že nebyl už schopen ani hrát na kytaru, 4. prosince 1976 si do žil vpálil "zlatou" a zemřel. Smutný konec...

Jan Skala             

Ačkoliv si myslím, že Tommy Bolin nebyl nejlepší volba pro post kytaristy v Deep Purple, deska Come Taste The Band mu sedla. Svým způsobem zde došlo k dokonalé symbióze s Glennem Hughesem, který byl na stejné vlně, a se kterým se tak trápil Ritchie Blackmore. Vlivy funky jsou zde evidentní ještě více než na Stormbringer, přesto je Come Taste The Band poctivá hard rocková fošna. Paradoxem je, že naprosté skvosty nabízí až strana B - tvrdá Love Child, za kterou by se nemuseli stydět ani Led Zeppelin, úchvatná soulová This Time Around, která mě vždycky zahřeje u srdce, a vůbec jeden z nejkrásnějších duetů na rockové scéně You Keep On Moving. Z této věci mě vždycky neuvěřitelně mrazí po zádech. Deep Purple chytili nový dech, ale ten jim dlouho nevydržel. Tommy Bolin nebyl schopný naživo přehrát party svého předchůdce a jeho feťácké manýry se už nedaly snášet... Škoda takového talentu!

Václav Votruba 9/10

www.deeppurple.com

You Tube ukázka - You Keep On Moving

Seznam skladeb:
1. Comin´ Home
2. Lady Luck
3. Gettin´ Tighter
4. Dealer
5. I Need Love
6. Drifter
7. Love Child
8. This Time Around
9. Owed To G
10. You Keep On Moving

Sestava:
David Coverdale – zpěv
Tommy Bolin - kytara
Jon Lord - klávesy
Glenn Hughes - baskytara
Ian Paice - bicí

Rok vydání: 1975
Čas: 37:16
Label: Purple Records/Warner Bros
Země: Velká Británie
Žánr: hard rock

Diskografie:
1968 - Shades Of Deep Purple
1969 - The Book Of Taliesyn
1969 - Deep Purple
1970 - In Rock
1971 - Fireball
1972 - Machine Head
1973 - Who Do We Think We Are
1974 - Burn
1975 - Stormbringer
1975 - Come Taste The Band
1984 - Perfect Strangers
1987 - The House Of Blue Light
1990 - Slaves And Masters
1993 - The Battle Rages On...
1996 - Purpendicular
1998 - Abandon
2002 - Bananas
2005 - Rapture Of The Deep
2013 - Now What?!

Související recenze, rozhovory, reporty
Foto: archiv kapely


Vydáno: 25.07.2013
Přečteno: 4677x




počet příspěvků: 9

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Přiznám se......že...25. 07. 2013 14:55 Kolík
Chacha, ještě...25. 07. 2013 14:14 Venca
Něco podobného...25. 07. 2013 12:56 -krusty-
Což mi...25. 07. 2013 12:53 Venca
S+BKamča a Danek se...25. 07. 2013 12:42 -krusty-


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08772 sekund.