20.02.2019
MÖTLEY CRÜE
Film "The Dirt" mapující strhující kariéru této ..více

20.02.2019
WHITESNAKE
Formace zpěváka Davida Coverdalea potvrdil 10. květen ..více

20.02.2019
GUNS N`ROSES
Přestože kapela pracuje na nové desce, nebrání to ..více

20.02.2019
JIM PETERIK AND WORLD STAGE
O slovo se hlásí předák legendárních Survivor Jim ..více

20.02.2019
MARTIE PETERS GROUP
Kapela dánského propagátora AOR/Rocku pro dospělé se ..více

20.02.2019
SCARCROW
Prvním singlem z debutového alba německých SCARCROW ..více






ANCIENT BARDS - Origine - The Black Crystal Sword Saga Part 2
Hanba ti autore jeden! ..

ANCIENT BARDS - Origine - The Black Crystal Sword Saga Part 2
Přijde mi veselé, když někdo najde jednu chybu ..

ANCIENT BARDS - Origine - The Black Crystal Sword Saga Part 2
Jeste teda musim opravit autora, ktery ocividne od ..

AVANTASIA - Moonglow
Moonglow předčil Ghostlights! Sice mín oblíben ..

AVANTASIA - Moonglow
Miluju Blind Guardian , miluju písně jako Farewe ..

AVANTASIA - Moonglow
Zezacatku jsem byl nadseny, nicmene po par poslesi ..

AVANTASIA - Moonglow
No cekal jsem opravdu něco jiného ..Takovou meco ..

Kane ROBERTS - The New Normal
Kolik jedno vypadlé písmenko udělá paseky :-)) ..

AVANTASIA - Moonglow
Tady nemám recenzi snad co vytknout. Naprosto se ..

AVANTASIA - Moonglow
.....jsem docela unešen. Hlavně z prvních dvou ..




Za poslední měsíc:
WITHIN TEMPTATION - Resist
1112x

VIRGIN STEELE - Seven Devils Moonshine
911x

AVANTASIA - Moonglow
820x

SEPULTURA - Morbid Visions
798x

SEBASTIEN - Behind The World
716x

THORNBRIDGE - Theatrical Masterpiece
683x



22.02.2019
NAŠROT..
Jihlava - Brick Bar, začátek od:20:00, vstupné: 150

15.03.2019
VIHAR, MARANA, AUTUMN COLD, AMOK, NOCTURNAL PESTILENCE ..
Fatal Music club - Praha, začátek od:18:00, vstupné: 150,-

12.04.2019
PINK FLOYD revival Distant Bells JANIS JOPLIN revival JIMI HENDRIX revival S..
BRNO - SEMILASSO, začátek od:18:00, vstupné: 290 KČ



článků celkem: 6802
recenzí: 5543
reportů: 542
rozhovorů: 364













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax


NIGHTWISH - Oceanborn

Nightwish dokázali na svém debutu přijít s unikátním a originálním stylem, který leckoho až ohromil. Světová popularita se sice ještě nedostavila, ale lepší odrazový můstek si Finové přát snad ani nemohli. Za nejdůležitější milník jejich diskografie si však dovolím označit až druhou desku. Byla to právě ona, která mohla kapelu buď zařadit do šedého průměru, nebo naopak vynést do výšin. Jak to nakonec dopadlo, to už asi všichni víme.

Album „Oceanborn“ samozřejmě navazuje na svého osvědčeného předchůdce. Přesto si nelze nevšimnout pár zásadních rozdílů. Kapela se v první řadě rozhodla přistoupit na technicky náročnější přístup. Vzhledem k tomu, že obě první desky od sebe dělí pouhých jedenáct měsíců, je tato odlišnost minimálně pozoruhodná. S otevřenou náručí vítám i absenci Tuomasova zpěvu, bez kterého bych se klidně obešel i na prvotině. Místo něho se svým „hrubým“ vokálem představuje Tapia Wilski, a to celkem ve dvou poněkud temnějších skladbách.

Materiál je také daleko více pestřejší, barevnější a určitě i trochu tvrdší. Některé skladby se už dokonce pohybují v žánrové škatulce power (třeba první dvě skladby „Stargazers“ či „Gethsemane“). Velká hitovost se sice ještě nekoná, ale o to se vlastně finská pětice ani nesnaží. Největší síla „Oceanborn“ je opět v její atmosféře a jedinečnosti, čemuž opět dokonale napomáhají všechny texty. Nightwish také nadále potvrzují svůj cit pro baladické písně. Kromě dodnes oblíbené „Sleeping Sun“ nelze přehlédnout povedený cover „Walking In The Air“ z filmu „The Snowman“.

Jak už jsem se zmínil na začátku, pokrok na této desce je hodně cítit. Asi za vůbec „nejprogresivnější“ skladbu bych označil orientální „The Pharaoh Sails to Orion“ se znamenitým klavírním preludováním a precizní rytmikou. Velké nároky nejsou však kladeny jen na instrumentalisty, ale i na samotnou Tarju. Jako příklad bych uvedl píseň „Passion and the Opera“, kde se musí vypořádat s ryze operní partií. To se jí samozřejmě daří …

„Oceanborn“ je dodnes některými fanoušky i kritiky (a není jich málo) považováno za vůbec nejlepší album v historii kapely. Nejvyšší hodnocení si však nechám v záloze, za pár let se totiž kapele povede tuto laťku překročit.

Mikka             


www.nightwish.com

YouTube ukázka - The Pharaoh Sails to Orion

Seznam skladeb:
1. Stargazers
2. Gethsemane
3. Devil and the Deep Dark Ocean
4. Sacrament of Wilderness
5. Passion and the Opera
6. Swanheart
7. Moondance
8. The Riddler
9. The Pharaoh Sails to Orion
10. Walking in the Air
11. Sleeping Sun
12. Nightquest

Sestava:
Tarja Turunen - zpěv
Emppu Vuorinen - kytara
Sami Vänskä - baskytara
Tuomas Holopainen - klávesy, klavír, zpěv
Jukka Nevalainen - bicí

Rok vydání: 1998
Čas: 53:11
Label: Century Media
Země: Finsko

Diskografie:
1997 - Angels Fall First
1998 - Oceanborn
2000 - Wishmaster
2002 - Century Child
2004 - Once
2007 - Dark Passion Play
2011 - Imaginaerum

Související recenze, reporty, rozhovory

Foto: archiv kapely


Vydáno: 23.05.2013
Přečteno: 2808x




počet příspěvků: 9

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Nejlepší deska...30. 05. 2013 8:38 M.
Silne album...co...26. 05. 2013 17:47 johny
jojo...zlate to casy :-) s...24. 05. 2013 11:42 Zack
Naprosto...23. 05. 2013 23:33 Supermartonátor
Bicí na tomto albu...23. 05. 2013 23:08 Eyrekr


 
Metalforever.info © 2006 - 2019     RSS - články

stránka byla načtena za 0.18848 sekund.