21.07.2019
M.O.D.
Kultovní crossoverová smečka Billy Milana odjede ke konci ..více

20.07.2019
DESTRUCTION
Jak zhruba bude znít album "Born To Perish", které ..více

20.07.2019
SOULHEALER
Finští melodici zveřejnili více

19.07.2019
FREEDOM CALL
Druhá ukázka z alba "M.E.T.A.L." ke slyšení více

19.07.2019
SACRED REICH
Americká thrashmetalová parta se vrátí na studiovou ..více

19.07.2019
TWILIGHT FORCE
Švédové naservírovali fanouškům skladbu "Dawn Of The ..více






Lance KING - ReProgram
velice nateseny na jakoukoliv desku s Lancem, pac ..

MERGING FLARE - Revolt Regime
Strašná deska, Chrouste to nemyslis vazne? ..

PANTERA - Vulgar Display of Power
V době vydaní opravdu bomba album, i já jsem mu ..

PANTERA - Vulgar Display of Power
Tak toto je opravdu geniální fošna. Skvost stř ..

MERGING FLARE - Revolt Regime
Skvělá deska, absolutní překvapení, 9/10. ..

PANTERA - Vulgar Display of Power
Legendárny album a ukažka vtedajšej obrovskej s ..

Petr DOLÉNEK (KREYSON MEMORIAL) - Kreyson neexistoval, tak jsme se rozhodli pokračovat dál
Jako dobrý. Krobovi se sólově moc nedařilo, zk ..

Petr DOLÉNEK (KREYSON MEMORIAL) - Kreyson neexistoval, tak jsme se rozhodli pokračovat dál
Pánové, opravdu tady chcete pořád dělat Krobo ..

Petr DOLÉNEK (KREYSON MEMORIAL) - Kreyson neexistoval, tak jsme se rozhodli pokračovat dál
A co okolo Kroba není trapný? Už když Kříže ..

Petr DOLÉNEK (KREYSON MEMORIAL) - Kreyson neexistoval, tak jsme se rozhodli pokračovat dál
Nedávno jsem na nich byl. Větší šumařinu jse ..




Za poslední měsíc:
TIMO TOLKKI´S AVALON - Return To Eden
974x

SLAYER, ANTHRAX - Praha, Tipsport Aréna, 25. 6. 2019
790x

PANTERA - Cowboys from Hell
788x

KISS, ZZ TOP - Praha, Sinobo Stadium, 19. 6. 2019
742x

Vláďa ŠAFRÁNEK a Tonda RAUER - Brain
728x

XIII. STOLETÍ - Frankenstein
710x



29.07.2019
ABARBAR - metal, thrash - Praha CBF - thrash - Praha..
Praha - Vagon, Národní 25, začátek od:21:30, vstupné: 100

03.08.2019
SYMBIOSIS (SK) / VICTIMS / NEW HATE FORM / APATHY AGAIN / THE REVOLT / NEUROTIC ..
TACHOV, začátek od:14:00, vstupné: 150,-Kč

31.08.2019
HOLY MOSES, TROLLECH, NORNIR, DYSANGELIUM, MALLEPHYR, LAID TO WASTE, DOUPOV...
Plzeň-Kalikovský mlýn., začátek od:14:00., vstupné: 399 Kč.



článků celkem: 7063
recenzí: 5773
reportů: 557
rozhovorů: 370













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax


NIGHTWISH - Oceanborn

Nightwish dokázali na svém debutu přijít s unikátním a originálním stylem, který leckoho až ohromil. Světová popularita se sice ještě nedostavila, ale lepší odrazový můstek si Finové přát snad ani nemohli. Za nejdůležitější milník jejich diskografie si však dovolím označit až druhou desku. Byla to právě ona, která mohla kapelu buď zařadit do šedého průměru, nebo naopak vynést do výšin. Jak to nakonec dopadlo, to už asi všichni víme.

Album „Oceanborn“ samozřejmě navazuje na svého osvědčeného předchůdce. Přesto si nelze nevšimnout pár zásadních rozdílů. Kapela se v první řadě rozhodla přistoupit na technicky náročnější přístup. Vzhledem k tomu, že obě první desky od sebe dělí pouhých jedenáct měsíců, je tato odlišnost minimálně pozoruhodná. S otevřenou náručí vítám i absenci Tuomasova zpěvu, bez kterého bych se klidně obešel i na prvotině. Místo něho se svým „hrubým“ vokálem představuje Tapia Wilski, a to celkem ve dvou poněkud temnějších skladbách.

Materiál je také daleko více pestřejší, barevnější a určitě i trochu tvrdší. Některé skladby se už dokonce pohybují v žánrové škatulce power (třeba první dvě skladby „Stargazers“ či „Gethsemane“). Velká hitovost se sice ještě nekoná, ale o to se vlastně finská pětice ani nesnaží. Největší síla „Oceanborn“ je opět v její atmosféře a jedinečnosti, čemuž opět dokonale napomáhají všechny texty. Nightwish také nadále potvrzují svůj cit pro baladické písně. Kromě dodnes oblíbené „Sleeping Sun“ nelze přehlédnout povedený cover „Walking In The Air“ z filmu „The Snowman“.

Jak už jsem se zmínil na začátku, pokrok na této desce je hodně cítit. Asi za vůbec „nejprogresivnější“ skladbu bych označil orientální „The Pharaoh Sails to Orion“ se znamenitým klavírním preludováním a precizní rytmikou. Velké nároky nejsou však kladeny jen na instrumentalisty, ale i na samotnou Tarju. Jako příklad bych uvedl píseň „Passion and the Opera“, kde se musí vypořádat s ryze operní partií. To se jí samozřejmě daří …

„Oceanborn“ je dodnes některými fanoušky i kritiky (a není jich málo) považováno za vůbec nejlepší album v historii kapely. Nejvyšší hodnocení si však nechám v záloze, za pár let se totiž kapele povede tuto laťku překročit.

Mikka             


www.nightwish.com

YouTube ukázka - The Pharaoh Sails to Orion

Seznam skladeb:
1. Stargazers
2. Gethsemane
3. Devil and the Deep Dark Ocean
4. Sacrament of Wilderness
5. Passion and the Opera
6. Swanheart
7. Moondance
8. The Riddler
9. The Pharaoh Sails to Orion
10. Walking in the Air
11. Sleeping Sun
12. Nightquest

Sestava:
Tarja Turunen - zpěv
Emppu Vuorinen - kytara
Sami Vänskä - baskytara
Tuomas Holopainen - klávesy, klavír, zpěv
Jukka Nevalainen - bicí

Rok vydání: 1998
Čas: 53:11
Label: Century Media
Země: Finsko

Diskografie:
1997 - Angels Fall First
1998 - Oceanborn
2000 - Wishmaster
2002 - Century Child
2004 - Once
2007 - Dark Passion Play
2011 - Imaginaerum

Související recenze, reporty, rozhovory

Foto: archiv kapely


Vydáno: 23.05.2013
Přečteno: 3000x




počet příspěvků: 9

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Nejlepší deska...30. 05. 2013 8:38 M.
Silne album...co...26. 05. 2013 17:47 johny
jojo...zlate to casy :-) s...24. 05. 2013 11:42 Zack
Naprosto...23. 05. 2013 23:33 Supermartonátor
Bicí na tomto albu...23. 05. 2013 23:08 Eyrekr


 
Metalforever.info © 2006 - 2019     RSS - články

stránka byla načtena za 0.18415 sekund.