Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




CIVIL WAR - The Killer Angels

Jedno známé rčení říká, že pokud vám nějaká hudební novinka velice snadno spadne do ucha a již při jejím prvním poslechu si v průběhu spokojeně podupáváte do taktu, je to proto, že už jste něco podobného (neřku-li stejného) někdy slyšeli. Mám-li tento postulát vztáhnout na debutové album švédských Civil War (ano, jde o tu partu, která, když se vloni rozštípl Sabaton, sbalila plnou polní a začala válčit na jiné frontě), tak až na jedinou výjimku mám metody, postupy, nápady i jejich provedení z alba „The Killer Angels“ už hluboko pod kůží. A není to tím, že bych (s výjimkou loňského EP „Civil War“, ze kterého na aktuální desku kluci použili jen jednu skladbu) průběžně nasával jednotlivé singly, které Civil War začali na jaře systematicky vypouštět do světa.

Následující řádky (a vlastně ani samotná deska) nejsou pro hudební revolucionáře a badatele po neprošlápnutých hudebních stezkách. Ano, Civil War jsou o tom, že mají slabikář heavy a power metalu dokonale dopodrobna naštudovaný, a to včetně závěrečné tiráže. Civil War jsou také o tom, že, podobně jako téměř před deseti lety jejich krajani Dream Evil, otevírají svůj „Book Of Heavy – power -Metal“, ve kterém najít chuťové ingredience širokého spektra konkurence není zrovna detektivní práce. Civil War jsou ale také o tom, že šikovnost, se kterou své „Zabijácké anděly“ míchají, vás spíš než na stopařskou výpravu nalákají do strhujícího víru melodických událostí, který vás s úvodními tóny pohltí a dokonale uspokojené, nabité energií a nasycené velice chytlavými nápady vás po zhruba jednačtyřiceti minutách zase vyplivne. A Civil War jsou také i o tom, že pojmy jako melodicky košatý metal, optimisticky hrdinská nekompromisní útočnost a bojovně oslavná pompa mohou být nahrazeny jedním synonymem - „The Killer Angels“.

Pokud mluvím o jednačtyřiceti minutách svůdného kolotoče - a je jedno jestli s vámi zrovna kroutí až neskutečně silné a CHYTLAVÉ (toto zdůrazňuji, některých motivů se nelze zbavit a upřímně řečeno, ani se nechce…) refrény, dynamické sbory, některá vydařená sóla, prakticky vytrvalý živočišný hero-nádech, či bezvadná hlasová atletika Nillse Patricka Johanssona – je to proto, že těsně před finále Civil War velice důmyslně svojí divoce rozjetou mašinu lehce odkloní (byť na úplný závěr se ještě na svojí kolej vrátí). „Gettysburg“ měl být původně titulní skladbou (pro její sílu a přitažlivost to chápu), nicméně (i přes tu všudypřítomnou pompu) vzhledem ke své až náladově radikální odlišnosti od zbytku desky, která je ovšem díky dramatičnosti a epičnosti nesmírně osvěžující, bych tento tah nepovažoval za úplně reprezentativní.

„The Killer Angels“ nemá vrchol. A nemá ani své údolí (vzhledem k tomu, že verze s coverem od Black Sabbath je určená výhradně pro švédský trh, zatěžovat domorodce konstatováním, že si nemůžu pomoct, ale když se Civil War míchají do konkurence až takhle otevřeně, chybí tomu to vzrušení z jejich vlastní tvorby, je asi zbytečné). Prostě si vytrvale jede na své vysoké hladině a dokonale tak naplňuje mé přání ze závěru elaborátu k loňskému EP – plná dávka přesně mířené a skvěle zahrané, nadýchaně melodické, uvolněné a přitom energické a nápadité muziky.

Savapip             


Civil War Facebook

YouTube ukázka - I Will Rule The Universe

Seznam skladeb:
1.King of the Sun
2. First to Fight
3. Saint Patrick's Day
4. Rome Is Falling
5. Sons of Avalon
6. I Will Rule the Universe
7. Lucifer's Court
8. Brother Judas
9. My Own Worst Enemy
10. Gettysburg
11. March Across the Belts
12. Children Of The Grave


Sestava:
Nils Patrik Johansson - zpěv
Rikard Sundén - kytara
Oskar Montelius - kytara
Stefan „Pizza“ Eriksson - baskytara
Daniel Myhr - klávesy
Daniel Mullback - bicí

Rok vydání: 2013
Čas: 55:30
Label: Despotz Records
Země: Švédsko

Diskografie:
2012 – Civil War (EP)
2013 – The Killer Angels

Související recenze, reporty, rozhovory

Foto: archiv kapely


Vydáno: 18.06.2013
Přečteno: 4296x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Tak tohle je zdařilé...19. 06. 2013 11:02 b.wolf


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08998 sekund.