20.04.2019
MAJESTY
Německá powermetalová formace vydá 28. června studiovou ..více

19.04.2019
HOLLYWOOD VAMPIRES
Rocková smetánka vedená Alicem Cooperem, Johnnym Deppem a ..více

19.04.2019
HELLYEAH
Kapela si našla náhradu za zesnulého bubeníka Vinnieho ..více

19.04.2019
EAGLES OF DEATH METAL
Frontman Jesse Hughes oznámil, že nová deska jeho kapely, ..více

19.04.2019
SERPENT OF GNOSIS
Na scéně se objevuje nové jméno, které se pohybuje v ..více

19.04.2019
HYPERSONIC
Italští HYPERSONIC hlásí změnu na postu zpěvačky, ..více






SEPULTURA - Kairos
Má nejoblíbeněj í deska novodobé Sepultury : ..

SEPULTURA - Kairos
Po dvoch koncepčných a veru vynikajúcich dielac ..

SLIPKNOT - .5: The Gray Chapter
Po dôkladnom vypočutí som sa iba utvrdil v tom, ..

AEPHANEMER - Prokopton
jedno z těch lepších melodeath alb za poslední ..

AVANTASIA - 2.4.2019 - Forum Karlín, Praha
No úžasná zostava fakt... ..

AEPHANEMER - Prokopton
Ze by zase dalsi "kurevsky vostra" veganka za mikr ..

TAKEN - Taken
https://www.you tube.com/watch? v=IJSyj2OYfxY ..

EXUMER - Hostile Defiance
Výborný album ,ako jeho predchotca,neb l by som ..

WARRIOR PATH - Warrior Path
Na můj vkus je zbytečně snad každá skladba ro ..

EXUMER - Hostile Defiance
"Nevidím důvod, aby někdo uhýbal z kompozičn ..




Za poslední měsíc:
AVANTASIA - 2.4.2019 - Forum Karlín, Praha
1179x

DREAM THEATER - Distance Over Time
1068x

ROTTING CHRIST - The Heretics
743x

ANACREON - Svědomí
712x

BLOODBOUND - Rise Of The Dragon Empire
697x

TÝR - Hel
612x



27.04.2019
NEVIDIM, KÚROVEC, SALAZAR...
Jihlava - Brick Bar, začátek od:20:00, vstupné: 100,-Kč.

11.05.2019
NEKROKRAFT (Swe)-Black/Dea th Metal, WAN (Swe)-Black Metal, THE GENERATIONS ARM..
Plzeň-klub Parlament, začátek od:20:00, vstupné: 200 Kč

18.05.2019
ADOR DORATH, MATER MONSTIFERA, STORMRAGE (A)..
České Budějovice - Music Bar Velbloud, začátek od:20:00, vstupné:



článků celkem: 6908
recenzí: 5640
reportů: 545
rozhovorů: 366













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax


NIGHTWISH - Century Child

Než se dostaneme k samotnému hodnocení desky „Century Child“, pojďme si shrnout to nejpodstatnější, co se kolem Nightwish dosud událo. Finové vydali tři nadprůměrné desky, díky nimž získali titul nové hvězdy. Kapela také vydala své první DVD „From Wishes to Eternity“, kde dokázala, že i na koncertním pódiu se cítí jako doma. Díky úspěšné desce „Wishmaster“ se finská formace poprvé podívala také do Jižní Ameriky, Mexika či Kanady. Ohlasy na jejich světové turné byly velmi pozitivní, na čtvrtý počin tedy čekalo zase víc natěšených fanoušků.

Na začátek musím zmínit pár podstatných změn, které toto album přináší. V první řadě z kapely odešel baskytarista Sami Vänskä, kterého nahradil jistý Marco Hietala. Ten vnesl do hudby svěží vítr, a to hlavně díky svému nezaměnitelnému hlasu, který přidal Nightwish potřebnou rockovou dravost. Třeba „Slaying the Dreamer“ je vůbec nejtvrdší věc, co kdy Tuoamas napsal. V některých skladbách také poprvé uslyšíte skutečný symfonický orchestr. Vzhledem k tomu, že v minulosti byla jeho přítomnost nahrazena syntezátory, není tato změna nijak překvapivá. Navíc ten rozdíl není ve finále tak obrovský. Jeho dokonalého účinku se dočkáme až na následující desce „Once“. Tuto dobu trochu předznamenává rozsáhlá kompozice „Beauty of the Beast“, kterou považuji za největší skvost na desce. Vliv filmové hudby je zde zřejmý.

„Century Child“ má na spoustě místech mnoho zajímavých a inovativních nápadů. Obzvlášť Marcův příchod otevřel kapele dveře do světa nových možností. Dokonce i jeho baskytara je celkem výrazná (jako příklad bych uvedl skladbu „Feel For You“). Některé písně však nadále čerpají i z dob minulých. Tady už záleží na každém posluchači, jestli je schopen toto „opakování se“ tolerovat. Tak například „End of All Hope“ celkovým aranžmá výrazně připomíná megahit „Wishmaster“. Podobným problémem trpí i poslední dvě bonusové skladby, kde jsou v podstatě aplikovány již osvědčené postupy. Co se týče balad, těch tu máme opět několik. Tarja v nich jako vždy exceluje, stále si však stojím za tím, že „Oceanborn“ je v tomto nepřekonatelné.

Jak už jsem ale naznačoval, deska má také hned několik silných momentů, které nelze přehlédnout. Kromě již zmíněné „Beauty of the Beast“ mezi ně patří duet „Dead to the World" či velmi oblíbený cover „The Phantom of the Opera“ od slavného skladatele Andrewa Lloyda Webbera. Zmínku si určitě zaslouží i první píseň „Bless the Child“, kde společně se sbory dominují klávesy a Tarjin andělský vokál.

Nighwish počtvrté možná ničím výrazně nepřekvapili, ale rozhodně naznačili, jakým směrem by se mohli v budoucnu vydat. Důležité je, že se "Century Child" příjemně poslouchá, vrcholu se však kapela dočká až příště.

Mikka             


www.nightwish.com

YouTube ukázka - Beauty of the Beast


Seznam skladeb:
1. Bless the Child
2. End of All Hope
3. Dead to the World
4. Ever Dream
5. Slaying the Dreamer
6. Forever Yours
7. Ocean Soul
8. Feel for You
9. The Phantom of the Opera
10. Beauty of the Beast
11. Lagoon (bonus track)
12. The Wayfarer (bonus track)

Sestava:
Tarja Turunen - zpěv
Emppu Vuorinen - kytara
Marco Hietala - baskytara, zpěv
Tuomas Holopainen - klávesy
Jukka Nevalainen - bicí

Rok vydání: 2002
Čas: 50:15
Label: Century Media
Země: Finsko

Diskografie:
1997 - Angels Fall First
1998 - Oceanborn
2000 - Wishmaster
2002 - Century Child
2004 - Once
2007 - Dark Passion Play
2011 - Imaginaerum

Související recenze, reporty, rozhovory

Foto: archiv kapely


Vydáno: 06.06.2013
Přečteno: 2455x




počet příspěvků: 6

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
ONCE je naozaj...6. 06. 2013 18:47 johny
6/10a pro me je Century...6. 06. 2013 11:21 Zack
dddTak vzhledem k...6. 06. 2013 9:56 Tass
7/10Na tomhle albu se...6. 06. 2013 9:11 Anonim
Pro mě největší...6. 06. 2013 8:26 Eyrekr


 
Metalforever.info © 2006 - 2019     RSS - články

stránka byla načtena za 0.21471 sekund.