20.08.2019
HEAVENS EDGE
Po boji s rakovinou jater zemřel basista George "G.G." ..více

20.08.2019
ALŽBĚTA
Česká bigbítová kapela upozorňuje na nové album "Duše ..více

20.08.2019
HEFAISTOVA LYRA
Svébytná metalová formace z Brna vydala novinku ..více

20.08.2019
WOLFPAKK
Německá kapela podepsala smlouvu s labelem Massacre ..více

19.08.2019
VISION DIVINE
Novinka italských melodiků ponese titul "When All The ..více

17.08.2019
KALIDIA
Powermetalová kapela z Itálie stvořila singl s názvem ..více






SHADOWSTRIKE - Legends of Human Spirit
Jako sorry, ale po třech youtube ukázkách tomu ..

TURILLI/LIONE RHAPSODY - Zero Gravity (Rebirth and Evolution)
Nové album mi nepřipadá jako pokračování dvo ..

ARAKAIN - předvoj
A hlavně na Plný Energie je slyšet ještě ta z ..

ARAKAIN - předvoj
Bude to tím, že Radegast je o dvě ligy jinde. D ..

ARAKAIN - předvoj
Přesně ..

ARAKAIN - předvoj
Citron a Plni energie je plnohodnotný nadupaný h ..

ARAKAIN - předvoj
Citron to byl jen náznak metalu i když v tý dob ..

ARAKAIN - předvoj
Citron to byl jen náznak metalu i když v tý dob ..

ARAKAIN - předvoj
První ofiko metal vydaný na desce u nás byli Ci ..

ARAKAIN - předvoj
O Nerakainu jsem slyšel nebo někde četl hodně ..




Za poslední měsíc:
MASTERS OF ROCK 2019 - Vizovice, čtvrtek (11.7.) a pátek (12.7.)
1242x

SABATON - The Great War
1211x

MASTERS OF ROCK 2019 - Vizovice, sobota (13.7.) a neděle (14.7.)
1172x

ARAKAIN - předvoj
997x

SLIPKNOT - We Are Not Your Kind
952x

HOLLOW HAZE - Between Wild Landscapes and Deep Blue Seas
848x



31.08.2019
HOLY MOSES, TROLLECH, NORNIR, DYSANGELIUM, MALLEPHYR, LAID TO WASTE, DOUPOV...
Plzeň-Kalikovský mlýn., začátek od:14:00., vstupné: 399 Kč.

04.09.2019
GOSPEL OF THE FUTURE + MOBIUS..
Olomouc (SF Mini), začátek od:20:00, vstupné:

02.10.2019
PROTECTOR (Ger/Swe), DENET (Ova)..
Barrák Music Club, Ostrava, začátek od:19:00, vstupné: 250/300



článků celkem: 7095
recenzí: 5795
reportů: 561
rozhovorů: 376













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax


NIGHTWISH - Century Child

Než se dostaneme k samotnému hodnocení desky „Century Child“, pojďme si shrnout to nejpodstatnější, co se kolem Nightwish dosud událo. Finové vydali tři nadprůměrné desky, díky nimž získali titul nové hvězdy. Kapela také vydala své první DVD „From Wishes to Eternity“, kde dokázala, že i na koncertním pódiu se cítí jako doma. Díky úspěšné desce „Wishmaster“ se finská formace poprvé podívala také do Jižní Ameriky, Mexika či Kanady. Ohlasy na jejich světové turné byly velmi pozitivní, na čtvrtý počin tedy čekalo zase víc natěšených fanoušků.

Na začátek musím zmínit pár podstatných změn, které toto album přináší. V první řadě z kapely odešel baskytarista Sami Vänskä, kterého nahradil jistý Marco Hietala. Ten vnesl do hudby svěží vítr, a to hlavně díky svému nezaměnitelnému hlasu, který přidal Nightwish potřebnou rockovou dravost. Třeba „Slaying the Dreamer“ je vůbec nejtvrdší věc, co kdy Tuoamas napsal. V některých skladbách také poprvé uslyšíte skutečný symfonický orchestr. Vzhledem k tomu, že v minulosti byla jeho přítomnost nahrazena syntezátory, není tato změna nijak překvapivá. Navíc ten rozdíl není ve finále tak obrovský. Jeho dokonalého účinku se dočkáme až na následující desce „Once“. Tuto dobu trochu předznamenává rozsáhlá kompozice „Beauty of the Beast“, kterou považuji za největší skvost na desce. Vliv filmové hudby je zde zřejmý.

„Century Child“ má na spoustě místech mnoho zajímavých a inovativních nápadů. Obzvlášť Marcův příchod otevřel kapele dveře do světa nových možností. Dokonce i jeho baskytara je celkem výrazná (jako příklad bych uvedl skladbu „Feel For You“). Některé písně však nadále čerpají i z dob minulých. Tady už záleží na každém posluchači, jestli je schopen toto „opakování se“ tolerovat. Tak například „End of All Hope“ celkovým aranžmá výrazně připomíná megahit „Wishmaster“. Podobným problémem trpí i poslední dvě bonusové skladby, kde jsou v podstatě aplikovány již osvědčené postupy. Co se týče balad, těch tu máme opět několik. Tarja v nich jako vždy exceluje, stále si však stojím za tím, že „Oceanborn“ je v tomto nepřekonatelné.

Jak už jsem ale naznačoval, deska má také hned několik silných momentů, které nelze přehlédnout. Kromě již zmíněné „Beauty of the Beast“ mezi ně patří duet „Dead to the World" či velmi oblíbený cover „The Phantom of the Opera“ od slavného skladatele Andrewa Lloyda Webbera. Zmínku si určitě zaslouží i první píseň „Bless the Child“, kde společně se sbory dominují klávesy a Tarjin andělský vokál.

Nighwish počtvrté možná ničím výrazně nepřekvapili, ale rozhodně naznačili, jakým směrem by se mohli v budoucnu vydat. Důležité je, že se "Century Child" příjemně poslouchá, vrcholu se však kapela dočká až příště.

Mikka             


www.nightwish.com

YouTube ukázka - Beauty of the Beast


Seznam skladeb:
1. Bless the Child
2. End of All Hope
3. Dead to the World
4. Ever Dream
5. Slaying the Dreamer
6. Forever Yours
7. Ocean Soul
8. Feel for You
9. The Phantom of the Opera
10. Beauty of the Beast
11. Lagoon (bonus track)
12. The Wayfarer (bonus track)

Sestava:
Tarja Turunen - zpěv
Emppu Vuorinen - kytara
Marco Hietala - baskytara, zpěv
Tuomas Holopainen - klávesy
Jukka Nevalainen - bicí

Rok vydání: 2002
Čas: 50:15
Label: Century Media
Země: Finsko

Diskografie:
1997 - Angels Fall First
1998 - Oceanborn
2000 - Wishmaster
2002 - Century Child
2004 - Once
2007 - Dark Passion Play
2011 - Imaginaerum

Související recenze, reporty, rozhovory

Foto: archiv kapely


Vydáno: 06.06.2013
Přečteno: 2683x




počet příspěvků: 6

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
ONCE je naozaj...6. 06. 2013 18:47 johny
6/10a pro me je Century...6. 06. 2013 11:21 Zack
dddTak vzhledem k...6. 06. 2013 9:56 Tass
7/10Na tomhle albu se...6. 06. 2013 9:11 Anonim
Pro mě největší...6. 06. 2013 8:26 Eyrekr


 
Metalforever.info © 2006 - 2019     RSS - články

stránka byla načtena za 0.19483 sekund.