NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Ray WILSON - Chasing Rainbows

Psal se rok 1994. Kurt Cobain si právě prohnal hlavou kuli z brokovnice. Grunge, styl, který Cobainova Nirvana beze zbytku reprezentovala, se stal přes noc modlou snad všech puberťáků. Móda, které vládly kostkované košile, bradky a zahnojená bagančata se stala jakousi uniformou. Přesně do té doby zapadli i skotští Stiltskin. V témže roce se jim totiž povedl velký hit „Inside“, který představoval přesně to, co tehdejší rocková mládež chtěla slyšet. Orvané melodie, podladěné, trochu disharmonické kytary a odrbaný vzhled muzikantů. Jenže za rok bylo po všem. Grungemánie, srovnatelná s beatlemánií ze šedesátých let, náhle odpadla a zbyl z ní jen pach skutečné sebedestruktivity. Skončili i Stiltskin. Jejich debutové album „The Mind´s Eye“ i přes ohromný úspěch zmíněného hitu „Inside“ to v Anglii sice dotáhlo na sedmnáctou pozici oficiální hitparády, v Americe však vůbec nebodovalo.

Muzikanti, rozladěni relativním neúspěchem svého želízka v ohni, se rozešli. Nebyly nápady, nebyla chuť pokračovat. Zpěvák Ray Wilson, nejvýraznější z celé party, si dal ale metu hodně vysoko. Zamířil přímo k propagátorům art rocku, legendárním Genesis, kde nahradil neméně legendárního Phila Collinse. S Genesis natočil jen jednu desku, jejich poslední „Calling All Stations“ a kapela se pak také rozešla. Člověk by o Wislonovi řekl, že je smolař. Jenže pro něj právě megaúspěch singlu „Inside“ a následný tvrdý dopad Stiltskin a především zkušenost s Genesis, byla opravdu škola života. Tu zúročil na sólové dráze, když začal tvořit naprosto vyrovnaná dospělá alba.

A přesně to – vyrovnané a dospělé – se dá říci o jeho aktuální kolekci „Chasing Rainbows“. Ta Wilsona ukazuje jako vyzrálého rockového muzikanta, který přesně ví, co s melodií. Je mu naprosto jasné, kde má přidat razanci, kde od plic spustit, kde naopak posluchače pohladit. Umí udělat atmosféru, která má v sobě pořádnou dávku emocí, za kterou by se nemusela stydět ani taková Anathema.

Výrazově novinka čerpá z ostrovního rocku. Samozřejmě z dálky zaslechnete třeba odkaz Led Zeppelin nebo Deep Purple, ale „Chasing Rainbows“ má docela blízko i k zasněné kytarovce a využívá klávesových ploch, které jsou typické pro pozdější tvorbu Manic Street Preachers. Wilson je ale především písničkář. Každá jeho skladba je jiná, každá má hlavu a patu. I když někdy zní trochu přeslazeně, jako třeba v „She´s A Queen“, kde jsou slyšet ozvěny Bon Jovi, nikdy nesklouzne do zbytečného patosu a kýče. Hojně se využívá klavír, klávesy a akustické kytary, které hrají prim v pravděpodobně největších hitech „Follow The Lie“ a „ Wait For Better Days“, kde místo kytarového sóla náhle zazní skřípavý saxofon, vzápětí pronásledovaný elektrickou kytarou.

V podstatě se dá říct, že když si vezmete jakoukoliv skladbu z „Chasing Rainbows“, vždycky narazíte na hit. Wilson na ně má čuch. Je jeden z mála muzikantů (možná snad jediný), kteří to z post-grungeové ostrovní exploze někam dotáhli. Dnes se prezentuje jako univerzální rockový umělec, který má stále blízko k orvanosti devadesátých let, ale zároveň tvoří soudobou hudbu.

Jan Skala             


www.raywilson.co.uk

You Tube ukázka - Follow The Lie

Seznam skladeb:
1. Take It Slow
2. Easier That Way
3. Follow The Lie
4. Shouting In My Sleep
5. Wait For Better Days
6. She Don’t Feel So Loved
7. Rhianne
8. She’s A Queen
9. Whatever Happened
10. I See It All
11. The Life Of Someone
12. No Dreams Are Made Of This

Sestava:
Ray Wilson – zpěv, kytara
Ali Ferguson - kytara
Lawrey MacMillan - baskytara
Peter Hoff - klávesy
Ashley MacMillan - bicí
Phillip Thimm - cello
Alicja Chrzaszcz - viola
Barbara Szelagiewicz - viola
Sebastian Schlecht - viola
Marcin Kajper - saxofon

Rok vydání: 2013
Čas: 53:24
Label: Virgin
Země: Skotsko
Žánr: rock/pop/post-grunge

Diskografie:
2003 - Change
2004 - The Next Best Thing
2008 - Propaganda Man
2013 - Chasing Rainbows

Foto: archiv kapely


Vydáno: 12.08.2013
Přečteno: 2445x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10498 sekund.