PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SCORPIONS - Crazy World

To pískání snad znají i domorodci v deštných pralesech… Motiv, který obletěl celý svět a stal se symbolem jedné z významných politických událostí dvacátého století, znamenal pro Scorpions jejich největší (neříkám, že nejlepší) hit, který kdy vypustili. A je vlastně i symbolem toho, co všechno se může stát, když jste ve správnou dobu na správném místě. Album „Crazy World“ tak sice zdánlivě může stát ve stínu balady „Wind Of Change“, ale tenhle pohled je hodně zavádějící. Na desce (i v zákulisí) se dělo daleko víc zajímavých (a troufnu si tvrdit, i přes to, že „Vítr změn“ skutečně JE povedený kousek, že i zajímavějších) věcí.

Přesto mi dovolte se v úvodu pověnovat téhle písni a souvislostem, díky kterým ovládla svět. O tom, že Scorpions začali nakukovat za železnou oponu již před čtyřmi lety, jsme se při naší procházce jejich historií zmínili. O dva roky později se stali vlajkovou lodí zápaďáckého bigbítu, když úspěšně dobyli Leningrad. Scorpions pochopitelně nemohli chybět o rok později na moskevském mírovém festivalu, tentokrát už ve společnosti Bon Jovi, Motláčů, Skid Row, Cinderelly a Ozzyho Osbournea. A inspirován atmosférou tohoto fesťáku a ošlehán větrem tamních změn Klaus Meine napsal „Wind Of Change“, která samozřejmě musela zaznít při bourání Berlínské zdi. Následné pozvání k Michailu Gorbačovovi či nazpívání písně v ruštině už jen dokreslovalo to, jaký zásah se Škorpiónům podařil... Přesto si dovolím ocitovat (tuším) Meineho slova: „“Wind Of Change“ může působit jako politický projev, ve skutečnosti je to přirozená výpověď o lidech a jejich naději na lepší život…“ Ať tak nebo tak, v každém případě je to hodně vydařená píseň.

I tak tvrdím, že nebýt všech výše uvedených hybatelů děje, větší úspěch by sklidila skvěle vygradovaná citovka nabitá atmosférou, decentními sbory (ty jsou obecně vzato hodně důležitou složkou celého alba), výraznými klávesami, poetickou kytarou a sametově hladivým emotivním hlasem „Send Me An Angel“. Matthias Jabs, který si odbyl svou skladatelskou premiéru na "Animal Magnetism" na ní po letech konečně navázal a už to, že jeho „Tease Me, Please Me“ s tradičním otvírákovsky agresivním riffem byla zařazena na začátek desky, svědčí o jeho (nepříliš často využívaném) potenciálu. Stejně tak jeho nadrzle vyzývavá, těžkotonážní „Money And Fame“ s provokativní kytarou velice osvěžuje zajetý styl kapely.

Nepřeslechnutelné jsou pak i melodická skluzavka s vypjatým refrénem a dravými slokami (a dokonale sedícím názvem) „Hit Between The Eyes“, čerstvá a šťavnatá „Lust Or Love“ s atmosférickými sborovými přihrávkami a vyřvávatelným refrénem, či jednoduchá s až uvolněně tanečním rytmem (v patřičně kousavém kabátě) a melodickým vírem v refrénu „Don´t Believe Her“. Jednoduše řečeno, standardně vydařené a silné album, těžící z mimořádně příznivých okolností.

Scorpions mají ve své diskografii silnější alba, ale statistikou podložená charakteristika „Wind Of Change“ coby komerčně nejúspěšnějšího (podstatná poznámka - bez laciné podbízivosti) alba kapely hovoří za vše. I přes tenhle megaúspěch (a nebo právě proto, vždyť mince začaly cinkat o to intenzivněji) se u Scorpions zatím schylovalo k dalšímu problému.

Savapip             

Tomuhle se říká být ve správný čas na správném místě. Balada "Wind Of Change" se stala symbolem politických změn ve střední a východní Evropě a s ní Scorpions chytli druhý dech. Ne že by po desce "Savage Amusement" byli v krizi, ale přece jenom se nějaká stagnace začala projevovat. "Crazy World" kapele nalilo díky zmíněné baladě novou krev do žil. Dá se říci, že tahle deska stojí především na dvou hitových skladbách - "Wind Of Change" a další baladě "Send Me An Angel". Zbytek jako by stál v jejich stínu. Ovšem to je trochu nespravedlivé, protože skladby jako "Tease Me Please Me" nebo "To Be With You In Heaven" rozhodně patří k tomu lepšímu, co kdy Scorpions stvořili. Ovšem tentokrát se nepodařilo seskládat tak silnou kolekci jako v případě "Love At First Sting". V případě skladeb typu "Kicks After Six" nebo "Money And Fame" se dá hovořit jako vycpávkách na nutné nastavení hrací délky alba. Ovšem i tak je "Crazy World" deska silně nadprůměrná.

Pepsi Stone 8/10

www.the-scorpions.com

YouTube ukázka - Tease Me Please Me

Seznam skladeb:
1. Tease Me Please Me
2. Don't Believe Her
3. To Be With You in Heaven
4. Wind of Change
5. Restless Nights
6. Lust or Love
7. Kicks after Six
8. Hit Between the Eyes
9. Money and Fame
10. Crazy World

Sestava:
Klaus Meine - zpěv
Matthias Jabs - kytara
Rudolf Schenker - kytara
Francis Buchholz - baskytara
Herman Rarebell - bicí

Rok vydání: 1990
Čas: 53:04
Produkce: Keith Olsen, Scorpions
Studio: Goodnight L.A. Studios Los Angeles, Wisseloord Studios Hilversum
Label: Vertigo Records
Země: Německo

Diskografie:
1972 – Lonesome Crow
1974 – Fly To The Rainbow
1975 – In Trance
1976 – Virgin Killer
1977 – Taken By Force
1979 – Lovedrive
1980 – Animal Magnetism
1982 - Blackout
1984 – Love At First Sting
1988 – Savage Amusement
1990 – Crazy World
1993 – Face The Heat
1996 – Pure Instinct
1999 – Eye II Eye
2004 – Unbreakable
2007 – Humanity – Hour I
2010 – Sting In The Tail

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 14.11.2013
Přečteno: 4301x




počet příspěvků: 13

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
:-DDDDD...16. 11. 2013 22:00 Bubák
ještě chvíli a...16. 11. 2013 21:22 Savapip
No Savíku, ty...16. 11. 2013 20:56 Bubák
díky Michku, líp...16. 11. 2013 11:17 Savapip
World Wide LiveOno proc psat o...16. 11. 2013 9:36 Michek


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09768 sekund.