NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




MANIC STREET PREACHERS - Rewind The Film

„Já zpátky si dám tenhle film…“ zpívá v jednom ze svých nesčetných hitů Karel Gott. A podobně své album pojmenovali i druhdy pionýři britského alternativního punk rocku Manic Street Preachers. A ejhle! Oni dnes toho Gotta i připomínají. Ne, Manic Street Preachers nejsou už dávno tou buřičskou kapelou.,jako v dobách explozivního debutu „Generation Terrorists“, kdy zpěvák James Dean Bradfield hecoval svým skandováním: Repeat After Me, Fuck Queen And Country davy po celé Británii a ony mu zobaly z rukou.

Je už dávno také to, kdy vyšlo temné, skoro až grunegově doomové album „The Holy Bible“, po němž nadobro zmizel kytarista a katalyzátor kapely Richie James. Pryč jsou už i doby titánského úspěchu drsek „Everything Must Go“ a „This Is My Truth Tell Me Yours“. Poslední léta jako kdyby Manic Street Preachers tápali. Pravda, točili skvělé desky jako třeba „Lifeblood“ nebo předchozí „Postcards From A Young Man“, jenže doby největší slávy už byly nadobro pryč. Už to dokonce chvíli vypadalo, že i s kapelou je definitivní ámen. Proto také překvapí velikášské prohlášení, že mají složené dvě desky. Ta první „Rewind The Film“ je aktuálně na trhu.

A představuje Manic Street Preachers v trochu jiném světle, než na jaké jsme byli doteď zvyklí. Jasně, tahle kapela se vždycky vyvíjela. Ono když si vedle sebe položíte „Generation Terrorists“ a kupříkladu „Lifeblood“, tak budete těžko tipovat, že to nahrála jedna a tatáž kapela. Jenže za posledních dejme tomu patnáct let si kapela držela svou tvář. Někdy popovější, jindy více rockovou. „Rewind The Film“ je krok stranou. Anebo nový začátek.

Prim na desce hraje akustická kytara a smyčce. Objevují se i dechové nástroje, ovšem kytaru elektrickou aby člověk takřka hledal lupou. Stejně tak Bradfieldův hlas nezní tak čistě, jak na něj fanoušci byli zvyklí. Místy je jako prohnaný přes krabičky, jinde využívá nižší polohy, že je obtížněji rozpoznatelný. Co ale albu dominuje, to je nálada. Podzimní, nostalgická, ovšem už ne sklíčená a depresivní. Deska má tu klasickou atmosféru měkčích Manics, ovšem zároveň jako by se dívala do budoucna s určitým optimismem.

Tak zní i určité skladby. Starou tvorbu připomene rozhodně „3 Ways To See Despair“, která je paradoxně jednou z nejlepších skladeb na desce. Když si odmyslíte otravné dechy v pilotním singlu „Show Me The Wonder“, máte klasické Manics jako vyšité. Stejně jako v případě závěrečné „30-Year War“, která jako kdyby v sobě shrnovala celou kariéru kapely. Zbytek desky je takový niternější, hloubavý, postavený spíše na drobné práci s melodiemi a pocity. Někdy to sice kapela přežene, jako třeba v podivné „As Holy As A Soil (That Buried Your Skin)“, kdy chybí už jen kousek k tomu, aby tahle skladba mohla být deklasována jako hnusný estrádní popěvek, ale většinou hranice dobrého vkusu není překročena.

„Rewind The Film“ rozhodně není deska na první poslech. Dnes je sice uspěchaná doba, ale určitě se vyplatí dát jí šanci. Když se vám jí totiž povede dostat pod kůži, rozhodně si ji zamilujete a nebudete ten čas považovat za promarněný.

Jan Skala             


www.manicstreetpreachers.com

You Tube ukázka - Show Me The Wonder

Seznam skladeb:
1. This Sullen Welsh Heart
2. Show Me The Wonder
3. Rewind The Film
4. Builder of Routines
5. 4 Lonely Roads
6. (I Miss The) Tokyo Skyline
7. Anthem For A Lost Cause
8. As Holy As The Soil (That Buries Your Skin)
9. 3 Ways To See Despair
10. Running Out Of Fantasy
11. Manorbier
12. 30 - Year War

Sestava:
James Dean Bradfield – zpěv, kytara
Nicky Wire - baskytara
Sean Moore - bicí

Rok vydání: 2013
Čas: 43:40
Label: Columbia
Země: Velká Británie
Žánr: alternative pop rock

Diskografie:
1992 - Generation Terrorists
1993 - Gold Against The Soul
1994 - The Holy Bible
1996 - Everything Must Go
1998 - This Is My Truth Tell Me Yours
2001 - Know Your Enemy
2004 - Lifeblood
2007 - Send Away The Tigers
2009 - Journal For Plague Lovers
2010 – Postcards From A Young Man
2013 - Rewind The Film

Související recenze, reporty, rozhovory

Foto: archiv kapely


Vydáno: 13.11.2013
Přečteno: 2915x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.1014 sekund.