PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ALMAH - Unfold

Skladatel, producent a hlavně zpěvák, který před lety vystřídal na postu pěvce Andrého Matose v nejznámější brazilské melodické kapele Angra, to je Edu Falaschi. Ten si v roce 2006 založil vlastní projekt Almah, ve kterém chtěl realizovat své osobní nápady a zpívat v polohách sobě vlastním. Právě díky tomu, že už nedokázal uzpívat vysoké tóny, které byly pro Angru tolik příznačné, nakonec tuto fenomenální formaci nadobro opustil, a z projektu Almah (na jehož prvotině se přičinili v instrumentálních pasážích pánové Emppu Vuorinen, Lauri Porra a Casey Grillo), se tak stává právoplatná kapela (už dávno s vlastním line-upem), která letos přišla s opravdovým klenotem, nesoucím název „Unfold“.

V pořadí čtvrtá deska opravdu odpovídá svému názvu. Almah se jako kapela rozvinula do své nejlepší podoby a přináší dvanáctku silných skladeb, které, o poznání od těch z živočišnějšího a tvrdšího „Motion“, nabízejí daleko více libozvučných melodií, zkombinovaných s jistou dávkou progrese a syrovějšími riffy. Hudebně se lehce vracíme po stopách prvotiny, či vynikajícího počinu „Fragile Equality“, nezapomínáme ale ani na odkazy z cesty, na kterou jsme se vydali u „Motion“, což dává vzniknout jedinečnému hudebnímu zážitku. (A pro mě se tak „Unfold“ řadí do adeptů na desku roku!).

Album otevírá nakopávačka „In My Sleep“. Právě první třetina desky šplhá po patnících z „Motion“, refrény ale dávají znát, že, i přes tvrdé riffy a divoké bicí Marcela Moreiry, se minimálně Edu pouští opět do melodičtějších vokálních linek, ačkoliv si sem tam nějaké to zachroptění neodpustí. I přes tvrdší progresivnější základ není vůbec o melodiku nouze. Více jí přináší už např. stejně úderná a rytmická „Beware The Stroke“. O kytarové vyhrávky se mistrně stará Marcelo Barbosa, dokazující své umění především v techničtější „Believer“, či v nejdelší skladbě na albu, „Treasure Of The Gods“, jejíž název přesně vystihuje pocit, jaký z této desky mám od chvíle, co se mi dostala do rukou. K dokonalosti dopomáhají především pomalejší (klávesami ověnčené) kousky - poloakustická „Warm Wind“, „I Do“, či „Wings Of Revolution“. Epická instumentální mezihra v „Cannibals In Suits“ jako by nám měla trochu připomenout časy Angry, jenže v Almah (i přes místy podobné progresivní postupy) jde hudebně o něco zcela odlišného.

Kombinace drsnějších pasážích s příjemnými něžnými refrény a až saténově hladkými melodickými linkami vytváří perfektní kombinaci. Nemůžu říct, že by to bylo Falaschim (tedy jeho zpěvem), přesto, že mu nižší polohy opravdu sednou, co dělá desku speciální. Protože i kdyby na ní zpíval někdo jiný, instrumentálně je pořád natolik zajímavá, že by i bez jeho „hlasopisu“ patřila k veledílům roku 2013 (pokud by se ovšem mikrofonu neujal nějaký vyložený neumětel). Na „Unfold“ nenacházím jediný moment, který by mě nebavil, či mi vyloženě vadil a tak nemůžu sáhnout po jiném hodnocení, než po nejvyšším.

Veronika             


www.almah.com.br

YouTube ukázka – Raise The Sun

Seznam skladeb:
1. In My Sleep
2. Beware The Stroke
3. The Hostage
4. Warm Wind
5. Raise The Sun
6. Cannibals In Suits
7. Wings Of Revolution
8. Believer
9. I Do
10. You Gotta Stand
11. Treasure Of The Gods
12. Farewell

Sestava:
Edu Falaschi – zpěv, kytara, klávesy
Marcelo Barbosa – kytara
Gustavo Di Pádua – kytara
Raphael Dafras – baskytara
Marcelo Moreira – bicí

Rok vydání: 2013
Čas: 1:04:58
Vydavatelství: Scarlet Records
Země: Brazílie

Diskografie:
2006 – Almah
2008 – Fragile Equality
2011 – Motion
2013 – Unfold

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 15.11.2013
Přečteno: 4436x




počet příspěvků: 4

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
to jozef - s...4. 10. 2016 16:14 Savapip
evokedy bude nova...4. 10. 2016 16:12 jozef
EVOpo vypocuti...17. 09. 2016 16:45 Dzuzo
Takna tuhle fošnu se...19. 11. 2013 14:56 b.wolf


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09609 sekund.