Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SEPULTURA - The Mediator Between Head And Hands Must Be The Heart

Co všechno ztratila Sepultura odchodem Maxe Cavalery je už předmět pro rockové historiky. Tu epizodu z druhé poloviny devadesátých let známe každý. Sepultura patřila tehdy mezi nejprominentnější rock/metalové kapely, za desku „Roots“ získávala platinová alba po celém světě, ovšem jako blesk z čistého nebe přišel rozkol, který vedl Maxe, aby si založil svou kapelu Soulfy. Zbylá trojice Andreas Kisser (kytara), Paulo Jr. (baskytara) a Igor Calavera (bicí) pokračovala spolu s černošským zpěvákem Derrickem Greenem pod starým názvem. Postupem času ale začali upadat jak Maxovi Soulfly, tak i Sepultura. Ta dnes paběrkuje spíše po putykách či malých sálech a na festivalech žije jen z podstaty svého jména.

Desek od rozkolu vyšlo na každé straně už habakuk, většinou se jedná o díla kolísavé kvality, která se nemohou měřit s klasickými alby Sepultury. Tu nakonec opustil i druhý z bratří Calaverů, bubeník Igor, aby se trojice s novým bubeníkem Eloyem Casagrandem pokusila znovu oživit pralesního ducha kapely. Možná i proto si jako producenta zvolila slovutného Rosse Robinsona, který je podepsán pod slavnou „Roots“. Oživit toho pralesního ducha mělo za úkol aktuální album „The Mediator Between Head And Hands Must Be The Heart“.

Ale jak se říká, dvakrát do jedné řeky nevstoupíš. A platí to i pro Sepulturu. Novinka v sobě nemá ten chorobně naléhavý pocit „Beneath The Remains“ a „Arise“, tu brutální odlidštěnost „Chaos A.D.“ ani ten pralesní feeling „Roots“. Možná tomu právě chybí oba Calaverové, protože na svých místech, a obzvlášť ve spojení s Kisserovou kytarou, jsou asi nenahraditelní. I když se Sepultura na desce snažila sebevíc přistupovat k nahrávce jako k moderní „Roots“, funguje všechno jen zčásti. Původní feeling je samozřejmě pryč. Instrumentální výkony jsou pochopitelně v pořádku a na úrovni, pod kterou by Sepultura nikdy nešla. Zpěv Derricka Greena je prostě takový, na jaký je posluchač zvyklý.

Jenže kvalita skladeb trochu kolísá. Úvod je ještě takový opatrný a „Trauma Of War“ a „The Vatican“ nepřinášejí nic objevného a nedávají posluchači, kterému se postcavalerovská Sepultura moc nezamlouvala, důvod, aby desku poslouchal dál. Byla by to ale chyba. Minimálně od thrashové „Tsunami“ deska dostává pořádné obrátky a celkově třetí třetina už jede, nebojím se to říci, v nejlepších mantinelech celkové tvorby Sepultury. „Grief“ svou atmosférou připomene slavnou „Kaiowas“, aby vše pak totálně rozdrtila jasná hitovka „The Age Of Atheist“, což je jedna z nejlepších skladeb Sepultury vůbec.

Závěrečná dvojice „Obsessed“ s hostující exslayerovským bubeníkem Davem Lombardem a zejména divošská „De Lama Ao Caos“ (pamatujete na „Ratamahattu“) znovu ukazují cestu, kudy by se Sepultura v příštích letech mohla vydat. Odkazují na „Chaos A.D.“ a „Roots“, ovšem nechybí jim progresivní přístup. Tedy přesně to, co kapela v minulých letech ztratila.

Čili s hodnocením je to složité. Asi jsem čekal, po velkohubých prohlášeních o „Roots 2“, trochu vice. Nezažívám ale podobné pocity zklamání jako u „Kairos“ či „Roorback“. Celkově na mě novinka působí jako nadechnutí se před věcmi příštími. Jestli to odhaduji správně, další deska Sepultury bude skutečně pecka. Teď se musí Kisser a spol. smířit s tím, že letos jsou v soupeření se svým někdejším frontmanem na tom o trochu lépe.

Jan Skala             


www.sepultura.com

You Tube ukázka - The Age Of Atheist

Seznam skladeb:
01. Trauma Of War
02. The Vatican
03. Impending Doom
04. Manipulation Of Tragedy
05. Tsunami
06. The Bliss of Ignorants
07. Grief
08. The Age Of The Atheist
09. Obsessed
10. Da Lama ao Caos

Sestava:
Derrick Green – zpěv
Andreas Kisser - kytara
Paulo Jr. - baskytara
Eloy Casagrande - bicí

Rok vydání: 2013
Čas: 47:03
Label: Nuclear Blast
Země: Brazílie/USA
Žánr: groove/thrash/death metal

Diskografie:
1986 - Morbid Visions
1987 - Schizoprhenia
1989 - Beneath The Remains
1991 - Arise
1993 - Chaos A.D.
1996 - Roots
1998 - Against
2001 - Nation
2003 - Roorback
2006 - Dante XXI
2009 - A-Lex
2011 - Kairos
2013 - The Mediator Between Head And Hands Must Be The Heart

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 15.11.2013
Přečteno: 4210x




počet příspěvků: 5

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
MediatorSlozitejsi...23. 04. 2020 12:16 Mastny Chobot
Urcite to nie je...17. 11. 2013 16:49 kepasa
Výtečné album od...15. 11. 2013 14:09 -krusty-
Spíš než na...15. 11. 2013 11:12 Hellhammer
Taku zmes nezmyslov...15. 11. 2013 0:17 Demonick


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.17011 sekund.