RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




RUNNING WILD - Resilient

Praštit si do Running Wild se v posledních, dejme tomu, patnácti letech, stala jakási kratochvíle hudebních publicistů. A nebudeme si nalhávat, že neprávem. Podle názoru řady fanoušků nahrála tahle kapela své poslední dobré album v roce 1994 (s čímž souhlasím i já) a od té doby působí tu více, tu méně směšně. Kasparek s příchodem ještě jakžtakž zkousnutelných desek „Masquerade“ a „The Rivalry“ jaksi ztratil schopnost psát pořádně silné pecky, což korunoval hrůzostrašným comebackovým albem „Shadowmaker“ z loňského roku. Žádné bukanýrské kanonády, žádné „Conquistadores“, žádné „Under Jolly Roger“. Jen stokrát přežvýkaná a vyblitá sláma s nemožným zvukem a odporným bicím automatem.

Co může tak novinka „Resilient“ změnit, když už skoro dvacet let Kasparek prostě dobrou desku nenahrál. Kdo ještě může čekat, že se z té mizérie vyhrabe a znovu zvedne prapor heavy metalu, který by to sakra potřeboval. Nebudeme si nic nalhávat, „Resilient“ nemůže konkurovat deskám jako „Under Jolly Roger“, „Port Royal“, „Death Or Glory“ či „Black Hand Inn“, ale na druhou stranu je nutno přiznat, že poslední čtyři desky, tedy od „Victory“ po „Shadowmaker“, strčí do kapsy. Neříkám, že s přehledem, ale strčí.

Co zklame hned na úvod, je opět zvuk. Kasparek je asi starý šetřílek, a tak desku spíchnul jen s pomocí svého kamaráda Petera Jordana (se kterým pracuje i na projektu Giant X). Znovu došlo na automatického bubeníka, jehož hnusný plastový zvuk může odradit hned nejednoho příznivce hned ze začátku. Možná, že v případě „Resilient“ by to byla trochu i škoda. Ve zmátoření Running Wild snad nedoufal nikdo, ale tentokrát se Kasparek přece jen trochu pochlapil. Úvodní „Soldier Of Fortune“ se pokouší oživovat staré pirátské časy, ale přece jen zní trochu unaveněji, takže v porovnání s palbou „Under Jolly Roger“ obstojí jen těžko. Navíc Kasparkův hlas ztrácí postupem let také na síle, takže dnes zní jako nastydlý Ian Gillan s kocovinou.

Ale ne, tak hrozné to zase není. Deska je kvalitativně trochu rozdílná. Najdete tu třeba k uzoufání nudnou „Run Riot“ s příšerně vlezlým kolovrátkovým riffem nebo nevýrazné „Adventure Highway“ nebo titulní „Resilient“. Na druhou stranu je tu ale výtečná pirátská „Bloody Island“, která ne náhodou stojí na samém konci desky. Nelze jí upřít silné melodické nápady, výborné téma a epickou rozložitost. Opět jen trochu škoda zvuku. A pak jsou tu dvě nejlepší věci alba – kulometná „Fireheart“, evokující časy „Under Jolly Roger“ (teda ale to kytarové sólo v sobě vstřebávající ty nejblbější metalové klišé si pánové mohli odpustit) a polobalada „Desert Rose“, která svým využitím kytarových efektů může přivodit náladu klasického kousku W.A.S.P. „Wild Child“.

Čili, co s tím. Kdyby tuhle desku Running Wild vydali v roce 1990, asi by je všichni zatracovali, protože člověk po takových peckách z let 1985 – 1989 by čekal asi mnohem více. Maje na paměti, že dneska jsou Running Wild už třicetiletou kapelou, která má za sebou skutečně klasická alba, ale na druhou stranu i totální vysírky, musí člověk „Resilient“ brát jako lepší průměr. Snad je to Kasparekovo nadechnutí před pořádným pirátským útokem. Ale… věří tomu ještě někdo?

Jan Skala             


www.running-wild.de

You Tube ukázka - Fireheart

Seznam skladeb:
1. Soldiers Of Fortune
2. Resilient
3. Adventure Highway
4. The Drift
5. Desert Rose
6. Fireheart
7. Run Riot
8. Down To The Wire
9. Crystal Gold
10. Bloody Island

Sestava:
Rock n´Rolf Kasparek – zpěv, kytara, baskytara, programování bicích
Peter Jordan - kytara

Rok vydání: 2013
Čas: 51:22
Label: SPV
Země: Německo
Žánr: heavy metal

Diskografie:
1984 - Gates to Purgatory
1985 - Branded and Exiled
1987 - Under Jolly Roger
1988 - Port Royal
1989 - Death Or Glory
1991 - Blazon Stone
1992 - Pile Of Skulls
1994 - Black Hand Inn
1995 - Masquerade
1998 - The Rivalry
2000 - Victory
2002 - The Brotherhood
2005 - Rogues en Vogue
2012 - Shadowmaker
2013 - Resilient

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 21.11.2013
Přečteno: 4575x




počet příspěvků: 5

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Blazon Stone byl...21. 11. 2013 19:31 Pepsi Stone
Running Wild......jsou až do alba...21. 11. 2013 16:00 Kolík
Shadowmaker je...21. 11. 2013 15:55 down
Jestli to poslední...21. 11. 2013 12:31 Pepsi Stone
Zřejmě jsem na...21. 11. 2013 11:13 down


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.13587 sekund.