NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ALTER BRIDGE - Fortress

Alter Bridge byli od svého počátku ostře sledovanou kapelou. Nejprve šlo o to, že ji na nohy postavili tři čtvrtiny koncem devadesátých let multiplatinově úspěšných postgrungeových pánbíčkářů Creed. K nim se připojil do té doby ne zrovna moc známý zpěvák a příležitostný herec (zahrál si epizodní roli Thora po boku Marka Wahlberga ve filmu Rock Star) Myles Kennedy. Ten se postupem času vypracoval na jednoho z nejlepších současných hardrockových vokalistů. Toho si všiml i legendární ex-pistolník Slash a Kennedyho angažoval jako svého zpěváka. Dohled nad Alter Bridge proto ještě více zesílil.

Co si budeme nalhávat. Alter Bridge je výborná kapela. Je složená ze skvělých muzikantů, kdy na sebe samozřejmě největší pozornost strhává Kennedy a kytarista Mark Tremonti, ale je to především kapela, která se vyvíjí. Na první desce „One Day Remains“ byl ještě duch Creed cítit, jenže už bylo rovněž znát, že kapela pošilhává spíše než po grungeové špíně po klasické hardrockové hřmotnosti a kolosálnosti. Na dvojce „Blackbird“ formace připojila pár riffů, které by klidně mohla mít ve svém repertoáru Metallica na začátku devadesátých let (ale na rozdíl od současných Avenged Sevenfold se nejednalo o sprosté vykrádání) a zdá se, že na novince „Fortress“ svůj přerod jaksi dokončuje.

Že je Kennedy zpěvák jako hrom, to už víme. Na novince ale svým hlasem doslova čaruje, až mi to trochu přijde, že tam kam mu nedovolí zajít Slash, tam si ve společnosti Tremontiho náramně libuje. Jeho hlas stále více připomíná konglomerát mezi Robertem Plantem a Geoffem Tatem. Apropos, když už jsem zmínil Planta, tak jsou to právě Led Zeppelin, kteří jsou z tvorby dnešních Alter Bridge cítit nejvíce. Kapela působí skutečně monstrózně, zvukově je dostatečně mohutná a hrstka orientálních, nebo ethno nápadů, chcete-li, je k britské legendě připoutává blíž, než si Kennedy, Tremonti a spol. možná uvědomovali.

Přestože se „Fortress“ může zdát na první poslech býti bez hitů, rozhodně tomu tak není. Deska ale působí sevřeně, zejména díky styčným atributům, což je, jak už jsem poznamenal, Kennedyho zpěv a Tremontiho kytara. Ovšem s každým dalším poslechem album začíná růst a růst, a začínají se objevovat místa, která byste na něm původně nehledali. Brzy se proto nejvýraznějšími skladbami stane hned úvodní dvojspřeží „Cry Of Achilles“ a „Addcited To Pain“, což jsou v podstatě, alespoň v daném žánru, hitovky jako blázen. Pozorného posluchače ale rozhodně upoutá zběsilá, rozbrázděná „Cry A River“, skoro až dimebagovskými riffy ozdobená „Peace Is Broken“ a závěrečná monstrózní epická „Fortress“.

Dá se říci, že pokud jste si v minulosti Alter Bridge oblíbili, „Fortress“ vás rozhodně nezklame. Ze všech jejich desek je to nejhardrockovější kousek, který ovšem neslevuje ze svého progresivního přístupu a nabízí také velký kus muzikantství. Možná může menším problémem ze začátku být třiašedesátiminutová stopáž desky, ovšem můžete dát krk za to, že vás tahle více než hodina nebude nudit tak, jako poslední desky Iron Maiden.

Jan Skala             


www.alterbridge.com

You Tube ukázka - Addicted To Pain

Seznam skladeb:
1. Cry Of Achilles
2. Addicted To Pain
3. Bleed It Dry
4. Lover
5. The Uninvited
6. Peace Is Broken
7. Calm The Fire
8. Waters Rising
9. Farther Than The Sun
10. Cry A River
11. All Ends Well
12. Fortress

Sestava:
Myles Kennedy – zpěv, kytara
Mark Tremonti - kytara
Brian Marshall - baskytara
Scott Phillips - bicí

Rok vydání: 2013
Čas: 62:57
Label: Roadrunner
Země: USA
Žánr: hard rock

Diskografie:
2004 - One Day Remains
2007 - Blackbird
2010 - AB III
2013 - Fortress

Foto: archiv kapely


Vydáno: 18.12.2013
Přečteno: 3682x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Super deska...a...22. 12. 2013 12:20 Kennyzero
Výborna deska...19. 12. 2013 12:58 down


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10091 sekund.