NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




STRYPER - No More Hell To Pay

Byla snad v roce 1990 vysmívanější kapela, než tihle křesťanští rockeři? Kritikům a nakonec i fanouškům ze dne na den začalo na těchto druhdy miláčcích rockových magazínů vadit úplně všechno. Vyčítali jim jejich žlutohnědé oblečení, kritizovali je za to, že na turné k deskám „Soldiers Under Command“ a „To Hell With The Devil“ házeli do lidí výtisky bible, vadila jim muzika. Přitom ještě pár let předtím Stryper prodávali desky v milionových nákladech. Ovšem jejich další album „Against The Law“ je ukázalo v trochu jiném světle, v chabé naději, že nepřízeň osudu zvrátí. Nestalo se. Stryper se potupně rozpadli, aby v ústraní přečkali to nejhorší a v polovině minulé dekády se vrátili.

Jenže návrat to byl pěkně mizerný. Deska „Reborn“ se prostě nepovedla a odrazilo se to i na mizerném prodeji, kdy se album v americkém žebříčku nedostalo ani do první stovky. Následující „Murder By Pride“ pošramocenou pověst trochu napravilo, jenže trochu už ten feeling slavných dnů chyběl. Po zbytečných deskách coverů i vlastních předělávek, se Stryper tedy hlásí znovu o slovo s novinkou, o které tvrdí, že by je měla vrátit do první ligy. Takových tvrzení, už jsme slyšeli od mnoha kapel spousty. Většinou se ale místo nějakého návratu na výsluní jedná jen o takové plácnutí do vody.

Ovšem Stryper mají na co navazovat. Měli svůj specifický styl i zvuk, který je odlišoval od ostatních kapel. Mohli vám být vlezlí, ale byli sví. A proč to znovu nezkusit v době, kdy muzika osmdesátých let už dávno není v klatbě a Stryper se stali vcelku uznávanou veličinou osmdesátkového metalu? Už před časem zpěvák Michael Sweet tvrdil, že novinka „No More Hell To Pay“ bude tvrdší deska, ovšem budou to stále klasičtí Stryper. Po poslechu mu musím dát zapravdu, i když je jasné, že dopad už nebude takový, jako v letech 1984 až 1988.

O návrat v čase se ale úplně nejedná. Kapela je vyškolena vývojem hudební scény, ze které si vzala poučení hlavně zvukové. Možnosti jsou dnes jinde a proto (přestože klasický zvuk nebyl úplně potlačen) kytary Sweeta a Oze Foxe působí mnohem hutnějším dojmem, než kdy dříve. Skladby ale stále těží ze stejného základu jako v dobách největší slávy, a proto věci jako „Revelation“, „No More Hell To Pay“ nebo „Water Into Wine“ by mohly být těmi pověstnými ztracenými skladbami z konce osmdesátých let. Jinde ale jde trochu o modernější přístup, kdy vás překvapí přetvrdá „The Legacy“ nebo pořádné powerfull riffy v „Marching Into Battle“.

Desce by se možná dalo vytknout, že jí chybí hit ve stylu „Calling On You“ nebo „Keep The Fire Burning“, ovšem to je jen trochu kosmetická vada, kterou se kapela přece jenom odlišuje od té z osmdesátých let. V té době Stryper stavěli na baladách, které snad byly ty nejúchylnější a nejupocenější z celé americké scény. Toho se v současné době naštěstí také vyvarovali. Na albu je jen jedna, „The One“, která ale působí už mnohem civilnějším dojmem, než třeba „First Love“ nebo „I Believe In You.

Sweet a jeho parta moc dobře ví, že „to Hell With The Devil“ byla jejich nejúspěšnější deska. Právě k té se „No More Hell To Pay“ obrací nejvíce. Taktika se možná vyplatila, protože novinka dosáhla nejlepšího umístění od klasické „In God We Trust“ z osmaosmdesátého. Jenže Sweet a spol. také moc dobře znají přísloví o tom vstupování do stejné řeky. Uvidíme, jestli si z toho vezmou poučení a po slušném návratu bude také následovat přirozený vývoj.

Jan Skala             


www.stryper.com

You Tube ukázka - No More Hell To Pay

Seznam skladeb:
01. Revelation
02. No More Hell To Pay
03. Saved By Love
04. Jesus Is Just Alright
05. The One
06. Legacy
07. Marching Into Battle
08. Te Amo
09. Sticks & Stones
10. Water Into Wine
11. Sympathy
12. Renewed

Sestava:
Michael Sweet – zpěv, kytara
Oz Fox - kytara
Tim Gaines - baskytara
Robert Sweet - bicí

Rok vydání: 2013
Čas: 51:52
Label: Frontiers
Země: USA
Žánr: white metal

Diskografie:
1984 - The Yellow And Black Attack
1985 - Soldiers Under Command
1986 - To Hell With The Devil
1988 - In God We Trust
1990 - Against The Law
2005 - Reborn
2009 - Murder By Pride
2012 - The Covering
2013 – Second Coming
2013 - No More Hell To Pay

Související recenze, rozhovory, reporty

Foto: archiv kapely


Vydáno: 06.12.2013
Přečteno: 3244x




počet příspěvků: 14

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Někdo hell awaits...8. 12. 2013 21:52 The Keeper XIV.
No v porovnání se...8. 12. 2013 8:50 Pepsi Stone
:-DDDDD...8. 12. 2013 8:17 Bubák
Kaaalin aaaan...7. 12. 2013 19:40 down
Já to řadil...7. 12. 2013 17:59 Pepsi Stone


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0963 sekund.