ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ORDOG - Trail For The Broken

Doom metal je žánr, který nikdy nebyl zrovna ten nejvyhledávanější, ale zdá se mi, že poslední roky téměř vymizel. Skončily legendy jako Candlemass nebo Cathedral a tak z původních zakladatelů žánru zůstali jen My Dying Bride. Úspěšné kapely jako Swallow The Sun nebo Draconian. které také vzešly z doom metalu, jsou dnes již trochu jinde. První jmenování si k žánru přibraly prog rock a jistou teatrálnost, druzí si osvojili přízvisko gothic doom metal. A jelikož jsem vždycky rád, když narazím na nějakou novou nahrávku zádumčivého stylu, budeme si dnes povídat o klasickém pojetí žánru.

Ordog je kapela z Finska, která vydává své čtvrté dlouhohrající album. Nejsou to tedy žádní nováčci. Je znát, že už jsou zkušení a přesně vědí, co chtějí – hrát pořádný old school doom metal. Hned od počátku desky je to naprosto jasné. Nebudu mluvit o úvodním intru "The Trail“, které je dle mého poněkud zbytečné (i když navodí tu správnou náladu na poslech), ale rovnou skočíme na „Thy Scythe“. Do sluchovodů vás udeří poznání, že kapela by skvěle zapadla do počátku devadesátých let. Zvuk je velice archaický. To je jedna z věcí, která mě osobně docela vadí, avšak jistá špinavost soundu k doom metalu prostě patří. Jenže poslechněte si poslední My Dying Bride, tam je zvuk také poměrně dřevní, ale pořád dobře čitelný.

V první skladbě uslyšíme vánek symfonična a zaujme krákoravý zpěv, který by se hodil do black metalu. V dalších písních používají Ordog už klasický murmur a také čistý vokál, který mi v některých pasážích silně evokuje Aarona Stainthorpea (MDB). Hodně zvláštní je refrén v „Devoted To Loss“, kdy je zpěvákův hlas lehce zastřený a přitom se jedná o nejzapamatovatelnější moment z celé desky. Kdyby bylo na albu více takových líbivých refrénu, ihned by se staly lépe přístupnějšími.

Hudba je po většinu času pomalá nebo ve středním tempu. Plazí se jak had a je zhoubná jako jeho jed. Občas překvapí hezký klavírový motiv nebo příjemné kytarové harmonie. Deska svá kouzla uvolňuje postupně a je potřeba dát nahrávce více poslechů, protože i přes špatný zvuk je v rámci žánru velice zajímavá. Kapele musím však vytknout někdy zbytečné protahování skladeb. Jako by honila stopáž, protože přeci v doom metalu jsou všichni zvyklí na dlouhé songy. Caoby nejlepší skladbu bych zvolil „Abandoded“ která je zpočátku velice tajemná, ale v půli pěkně zrychlí a Ordog nasadí svůj nejlepší riff. Závěr písně je super. Opět velká škoda, že nemají současnější zvuk.

Ordog předvádí doom metal vysoké kvality. Umně pracují s atmosférou, která je pro žánr tak typicky smutná a beznadějná. Nic nového však nepřinášejí. Je to jen „old school“. Ale ani to není málo. Myslím, že fanouška stylu rozhodně potěší.

Tomáš Marton             


www.ordogband.com

YouTube ukázka - Enter The Void

Seznam skladeb:
1. The Trail
2. Scythe
3. Swarm Of Abhorrence
4. Devoted To Loss
5. Enter The Void
6. I Ceased To Dream
7. Abandoned
8. The Crows of Towerpath

Sestava:
Aleksi Martikainen - zpěv
Valtteri Isometsä - kytara
Ilkka Kalliainen - baskytara
Jussi Harju - klávesy
Tapio Hautalampi - bicí

Rok vydání: 2014
Čas: 56:13
Label: Violent Journey Records
Země: Finsko
Žánr: Old School Doom metal

Diskografie:
2006 - Crow And The Storm
2008 - Life Is Too Short For Learning To Live
2011 - Remorse
2014 - Trail for The Broken

Foto: archiv kapely


Vydáno: 11.04.2014
Přečteno: 2303x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09359 sekund.