NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ANGERMAN - No Tears For The Devil

Z historického pohledu by se mohlo zdát, že grungeová vlna začátku devadesátých let byla jen módním výstřelkem, který mocně zahýbal hudební scénou jako o patnáct let předtím punk. Jenže tahle vlna, reprezentována v té době Nirvanou, Alice In Chains, Pearl Jam a Soundgraden, má své následovníky i v dnešní době. Jistě, nedá se mluvit o žádném hnutí, přestože tři z velké grungeové čtveřice stále ještě existují a vydávají nová alba. Ale ten vliv, který před dvaceti lety tahle hudba měla, je stále citelný a hmatatelný.

Jak jinak si člověk může vysvětlit, že stále vznikají kapely, které z této doby těží. I když nových kapel, které by se tomuto stylu věnovaly, je skutečně pomálu, ale sem tam nějaká vznikne. Jednou z nich je norská pětice Angerman. Kapela, o které si dovolím tvrdit, že v českých krajích platí za velkou neznámou, i když na scéně působí už od roku 2006. Na své konto si aktuálně připisuje svou druhou nahrávku „No Tears For The Devil“, která by je podle vlastních slov měla katapultovat o level výše. Tedy z kapely lokálního významu alespoň do pozice těch, kteří budou v pátek v poledne otvírat středně velké festivaly.

Hned od prvních akustických tónů „Blackest Rain“, do kterých vjede mohutný zkreslený riff je jasné, že grunge bude tím, co může posluchač očekávat v první řadě. Jde ale spíše o takové zmetalizované grunge, kterým se začátkem devadesátých let proslavili Alice In Chains, čili je jasné, že na rozervané písničkářství Nirvany se tady moc nehraje. Prim hrají zatěžkané sabbathovské riffy, depresivní nálada a protahovaný vokál frontmana Michaela. Ten v hlase nemá naléhavost Kurta Cobaina nebo Laynea Staleyho, jeho projev je spíše civilnější, ale i tak do celkové atmosféry kapely zapadá.

I když grunge byl vždycky z podstaty v opozici vůči hardrockovým dinosaurům a preferoval spíše úspornou kytarovou hru a velice jednoduchá, místy až primitivní kytarová sóla (vzpomeňme na geniálně triviální sólo ve „Smells Like Teen Spirit“), Angerman místy vytáhnou i klasické hardrockové postupy, kdy sólo v asi nejlepší skladbě „Devil´s Drive“ působí, jako kdyby vypadlo z čítanky sedmdesátých let. Naopak kapela nesází na využívání akustických kytar, což byl také jeden ze znaků původního grunge, ale sází spíše na riffy, které v přetvrdých skladbách „Killing Me“ nebo „Love Me Hate Me“ působí snad až skoro jako z pera Machine Head.

Angerman se podařilo na desku umístit až kupodivu velké množství dobrých nápadů. I když některá skladba může působit jako bohapustá riffovačka, slušný zapamatovatelný refrén a sólo, které dává hlavu a patu, ji přece jen vynesou někam výš. Proto můžeme říct, že tahle deska se kapele povedla. I tím, že nekopíruje, ale věrohodně vyvolává staré duchy ze Seattlu. Navíc má zvuk, který dokáže ustřelit palici.

Jan Skala             


www.angerman-theband.com

You Tube ukázka - Left You Behind

Seznam skladeb:
1. Blackest Rain
2. Dark Rising
3. Devil´s Drive
4. Hour Of Innocence
5. Killing Me
6. Left You Behind
7. Like A Journey
8. Love Me Hate Me
9. Never Enough
10. Newborn
11. Ritual

Sestava:
Michael – zpěv
Tommy - kytara
Tom - kytara
Colli - baskytara
Stefan - bicí

Rok vydání: 2014
Čas:
Label: Wormholedeath Rec.
Země: Norsko
Žánr: grunge

Diskografie:
2012 - Newborn
2014 - No Tears For The Devil

Foto: archiv kapely


Vydáno: 10.05.2014
Přečteno: 2352x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08425 sekund.