NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




JEFF LaBAR - One For The Road

Jeff LaBar vždycky stál v rámci Cinderelly ve stínu svého kolegy Toma Keifera. Byl v podstatě psán jako sólový kytarista, ovšem většinu klasických sól bral na svá bedra vždy Keifer, který LaBara nepřipouštěl ani ke skládání a drtivou většinu materiálu tvořil sám. Možná i proto je s podivem, že kytarista začíná vystrkovat růžky až devětadvacet let poté, co se k Cinderelle, kterou dva roky předtím zformoval Keifer s basistou Ericem Brittinghamem, připojil.

Ona vlastně Jeff LaBar mohl být jednou velkou neznámou. Jak bude znít sólová deska Toma Keifera, bylo v podstatě jednoduché uhádnout. Ten si drží svůj styl už dlouhá léta a se Cinderellou z něho neuhnul ani v době, kdy vydávala album „Still Climbling“, což byla ve své době takřka komerční sebevražda. Jenže Jeff? Co o něm člověk ví? Ano, dobře, je to kytarista Cinderelly. Ale pro tuhle kapelu nikdy nesložil jedinou skladbu a vždy jen nahrával to, co mu velký šéf Keifer povolil. Proto teď máme jedinečnou příležitost posoudit, jaký je LaBar obratný skladatel.

Jeffovi je dnes jedenapadesát let a proto člověk od něho už nečeká žádné stylové kotrmelce. Skoro třicetileté angažmá v Cinderelle na něm samozřejmě (byť se na utváření jejího soundu podílel pouze malou měrou) muselo zanechat stopy a právě podle toho také jeho sólový debut „One For The Road“ zní. Hned zprvu musím poznamenat, že mě zklamalo, že Jeff natočil pouze sedm věcí a dvě z toho jsou jen krátké instrumentálky. Je to škoda, protože pětice zde prezentovaných skladeb odhaluje, že i LaBar má v sobě silný skladatelský potenciál.

Úvodní „No Strings“ a hned je slyšet, kdo to vlastně hraje. Typický Popelčin zvuk, jaký je třeba znát ze slavné „Gypsy Road“, se proplétá celou skladbou a my můžeme zjistit, že LaBar není jen dobrým kytaristou, ale i ucházejícím zpěvákem, který samozřejmě nemá tak charismatický hlas jako jeho kolega Keifer, ale na hudbu, jakou hraje, je jeho zpěv dostačující. To se projeví zejména v baladické (také v podstatě typická Cinderella z období „Heartbreak Station“) “Hello Or Goodbye“, kde nosový LaBarův hlas má své neopakovatelné kouzlo. Občas kytarista překvapí jako v podobě skladby „Nightmare On My Street“, což je reminiscence na Novou vlnu britského heavy metalu, ale posléze ukazuje, že nejlépe se cítí v blues/hardrockových kolejích, kterými v podobě titulní „One For The Road“ celou kolekci uzavírá.

Když jsem před rokem a půl psal, že „The Way Life Goes“ od Toma Keifera by klidně mohla být pátou deskou Cinderelly, tak „One For The Road“ zní jako skutečná sólovka. Se všemi klady i zápory. LaBar na ní konečně odhalil, co v něm je a že není jen tím, kdo nahrál pár kytar na „Gypsy Road“ nebo „Don´t Know What You Got (´til It´s Gone“). Pro fanouška Cinderelly nezbytnost, pro ostatní příjemný relaxační poslech práce člověka, který ví, co hraje.

Jan Skala             


www.jefflabar.com

You Tube ukázka - No Strings

Seznam skladeb:
1. No Strings
2. Asking For A Beating
3. Muse
4. Hello Or Goodbye
5. Ode To Page
6. Nightmare On My Street
7. One For The Road

Sestava:
Jeff LaBar - zpěv, kytara, baskytara
Troy Lucketta - bicí

Rok vydání: 2014
Čas: 26:58
Label: Rat Pack Records
Země: USA
Žánr: blues/hard rock

Diskografie:
2014 - One For The Road

Foto: archiv umělce


Vydáno: 03.10.2014
Přečteno: 1974x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09338 sekund.