ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Snowy SHAW - The Liveshow: 25 Years Of Madness In The Name Of Metal

Možná vám jméno recenzovaného interpreta moc neříká, ale Snowy Shawa můžete znát ze spousty kapel a projektů. Je až fascinující, na čem všem se za 25 let na scéně stihl švédský zpěvák, bubeník, baskytarista, kytarista, klávesák, skladatel, scénograf a kdo ví, co ještě, podílet. Mercyful Fate, King Diamond, Therion, Dream Evil, Notre Dame, Dimmu Borgir, Memento Mori a další. Nyní však vydává své "The Liveshow: 25 Years Of Madness In The Name Of Metal" pod svým jménem.

Celý výběr obsahuje více než tři hodiny materiálu. Dvě DVD včetně bonusů a interview plus „živé“ CD, které se však liší playlistem od obrazových disků. Je to skutečně bohatý průřez kariérou tohoto umělce a hlavně jeho vkusem a osobností. Protože to je především to, co na „The Liveshow“ prezentuje.

Musím říci, že Snowy pojal koncertní DVD maximalisticky a nevšedně. Použil materiály ze dvou koncertů (Gothenburg 2011, Varberg 2012). Mohli byste asi hádat, že jeden koncert bude na prvním „dývku“ a druhý na tom dalším. Jenže ony jsou záběry a skladby z obou koncertů namíchány na obou discích. Většinou se střídají, ale myslím, že si to Snowy upravil tak, jak uznal, že je pro diváka zajímavější.

Po hororovém intru a záběrech z různých prastarých filmů tohoto žánru se zvedne opona, za níž už čeká Snowy s kapelou a hned od počátku dává vzpomenout na svou skupinu Notre Dame, která si libovala v gothickém metalu, okořeněném špetkou blacku nebo power metalu. Vše však v teatrálním podání s důrazem na strašidelnou atmosféru. Skladby této kapely zazněly naživo po dlouhých letech. Snowy sám vypadá jako bubák a ani ostatní spoluhráči nezůstávají pozadu. V kápích a s pomalovanými obličeji všichni bezchybně zapadají do show.

V druhé skladbě skočíme přímo po hlavě do říše s názvem Therion a skladby „Typhon“, kde se Snowy předvádí jako univerzální zpěvák zvládající klidně i murmur, agresivní thrashový projev nebo jeho typický čistý zpěv. Dream Evil také patří k Snowyho nejdůležitějším kapelám a tak musela zaznít „The Book of Heavy Metal“. Snowy si při písní udělal pohodlí a příjemně si poseděl. Hodně mě zaujal mikrofon, připevněný na rámové konstrukci, která byla součástí židle, na které zpěvák seděl. Kamkoliv se otočil, tam se mikrofon otočil s ním. Skladba je to typicky heavy metalová, jak říká už její název. Opravdová hymna.

V „Black Funeral“ od Mercyful Fate usedá poprvé na chvilku Snowy za bicí a přivítá hosta Michaela Dennera. Zároveň předvádí povedené „King Diamondovské“ fistule. A hned v další klasice „Halloween“ je využije zas. A na pódiu se objeví další hvězdný host v podobě Andy La Rocquea, který celé DVD masteroval a stará si o produkci mnoha Snowyho nahrávek.

Koncert je velice dobře namíchán a po klasickém „hevíku“ přichází ostrý thrashing od Illwill. A aby se ještě víc přiostřilo, nezapomíná Snowy ani na své krátké působení u Dimmu Borgir. Pěkně si blackově zakřehotal v „Progenies of The Great Apocalypse“. A protože je Snowy Shaw velice využívaný bubeník, muselo přijít i jeho bubenické sólo. Ale nebylo obyčejné, protože to byl vlastně takový souboj s druhým bubeníkem Mannequinem De Sadem III. Fajnová záležitost. Závěr prvního DVD obstará bláznivá „I Want You To Want Me“ od XXX. Taková rock n´ rollová veselá vsuvka.

V samotném střídání žánrů je síla i slabina celého vystoupení. Síla - protože je celá nahrávka velice pestrá a Snowy skutečně ukáže, co všechno umí. Slabina - protože ne každému může vyhovovat skok z heavy metalu až někam k blacku či temnému gothicu ve stylu Notre Damme.

Druhý disk otevírá „Serpentine Offering“ od Dimmu Borgir a Snowy s černou vlajkou v ruce podává velice dobrý blackový výkon. Následuje opět výlet do říše Notre Dame a Dream Evil. Koncert se nezastavuje ani na chvilku a na pódiu se střídají i další hosté například Hal Patino nebo se vrací Andy La Rocque. Čerpá se především z tvorby Kinga Diamonda. Strhující je „Sleepless Nights“, kterou zazpívala naprosto úžasně a magicky Queen Diamond (Vicky Valkyrie). Hodně zvláštní je cover „Fire“, velkého hitu Arthura Browna. Ale to už byl vlastně i originál. Koncert míří ke svému konci a Snowy přidává pořádné „Medley“ složené z písní všech možných kapel, ve kterých se objevil. Opravdovou lahůdkou je ale závěrečná „Evil“ od Mercyful Fate, kterou si zahrál nejen Snowy a jeho kapela, ale i všichni hosté. Skutečná oslava metalové hudby! Myslím, že tolik kytaristů pohromadě jste ještě neviděli. Takový je závěr druhého DVD.

Je tu však ještě „Live CD“. Naleznete tu například „The Dimmu Medley“, hodně zajímavou „The Fashionista“ od Notre Dame nebo naprosto strhující „To Mega Therion“ i s Matsem Levénem (Therion) u mikrofonu.

Celkově tedy slušná porce muziky. Hodně se mi líbí, že si Snowy s některými skladbami pohrál a třeba je i trochu přitvrdil nebo zahrál a zazpíval dle svého. On sám odvedl úžasný multiinstrumentální a pěvecký výkon. Celému „The Liveshow“ dominuje skvělý zvuk a přiznávám, že zpočátku jsem ani nechtěl věřit, že je to skutečně „živě“. Andy La Rocque odvedl dokonalou práci. Přitom třeba „Live CD“ působí skutečně živelně a divoce.

Klíčovou věcí pro celkovou kvalitu DVD je samozřejmě to, jak je nafilmované. Toho se ujala momentálně jedna z nejvyužívanějších person v oblasti metalových videí Patric Ullaeus (Evergrey, In Flames, Amaratnthe, Europe…a mnoho dalších). Tenhle člověk opravdu rozumí tomu, co dělá a především rozumí metalu. Koncert je nastříhán bravurně a dokázal především zachytit atmosféru vystoupení. Zůstala i ta teatrálně hororová nálada, jakou chtěl Snowy předložit.

Celý komplet je připraven s velkou pečlivostí a láskou k hudbě. Sám za sebe říkám, že ne všechny skladby se mi líbí, ale celkově jsem maximálně spokojen. Snowy Shaw je skvělý hudebník a pro mne důležitá postava metalu jako takového. „The Liveshow“ můžu jen a jen doporučit. Jedno z nejlepších hudebních DVD jaké jsem viděl.

Tomáš Marton             


www.snowyshaw.net

Seznam skladeb:
DVD Act I
01. Dracula Sucks!
02. Munsters
03. Typhon
04. Book Of Heavy Metal
05. Black Funeral
06. Halloween
07. Whether With Or Without
08. Progenies Of The Great Apocalypse
09. Seeds Of Hatred / Drum Solo
10. I Want You To Want Me

DVD Act II
01. Serpentine Offering
02. Blacksmith & Co
03. Man Or Mouse
04. Bouffoon Bloody Bouffoon
05. Eye Of The Witch
06. Sleepless Nights
07. Fire!
08. Welcome Home
09. The Medley (THERION – Blood of Kingu, Muspelheim / KING DIAMOND – The Candle / NOTRE DAME – Black Birthday / NOTRE DAME – A Misconception Of A French Kiss / DREAM EVIL – The Sledge / KING DIAMOND – Halloween / MERCYFUL FATE – Come To The Sabbath / DREAM EVIL - Made Of Metal)
10. Evil

DVD Bonus:
-Behind The Scene
-Interviews

CD
01. Singh Hai
02. Come To The Sabbat
03. The Fashionista
04. The Dimmu Medley
05. Unguentum Sabbati
06. Dusk / Le Theatre Du Vampire
07. The Book Of Heavy Metal
08. Typhon / Drum Solo
09. Vlad The Impaler
10. To Mega Therion
11. Blood Countess Bathory

Sestava:
Snowy Shaw - zpěv, kytara, baskytara, bicí, klávesy

2011:
Kristian Niemann - kytara, zpěv
Mannequin De Sade III - bicí
Hellinor - baskytara, zpěv

2012:
Mark U Black - kytara, zpěv
Petter Karlsson - bicí, zpěv
Vikki Valkyrie - baskytara, zpěv

Hosté:
Andy La Rocque, Gus G, Mats Leven, David Grimoire & Adrian De Crow (OPERA DIABOLICUS), Michael Denner, Hal Patino, Thomas Vikstrom, Mary Ann Cotton, Mike Wead, Pete Blakk, Nyfiken Gul, Simon Roxx, Kee Marcello

Rok vydání: 2014
Čas: více než 3 hodiny
Země: Švédsko

Foto: archiv Snowyho Shawa


Vydáno: 08.10.2014
Přečteno: 2355x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10701 sekund.