RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




JUDAS PRIEST - Stained Class

Normalizací koncem sedmdesátých let neprocházelo jen socialistické Československo, ale také britská rocková scéna. Ta se stále ještě vzpamatovávala z úderu, který ji v posledních letech zasadila punková vlna. Ta se mezitím už vyčerpala a kapely (tedy kromě The Clash) se začaly rozpadat, ztrácet pevnou půdu pod nohama nebo zabředat stále více do alkoholových a drogových problémů. Punk najednou přestal posluchače zajímat a začali hledat něco nového, co by mohli přijmout za své.

A Judas Priest toho dokonale využili. Se silnou firmou v zádech už minulou desku „Sin After Sin“ dotáhli ke zlatu, poprvé se podívali do Ameriky a konečně měli stálého bubeníka Lese Binkse, který odpovídal jejich představám. Svůj sound (možná i bezděky kvůli punkové horečce) začali přiostřovat a tempo zrychlovat, čímž už připravovali půdu pro nastupující Novou vlnu britského heavy metalu. Základem té se stal otvírák této desky „Exciter“. Právě v té Downing s Tiptonem demonstrují, v čem přesně je jejich síla, kde se dokážou doplňovat a přesně tím házejí rukavici konkurenci. Halford navíc ječí v šíleném tempu a i díky tomu se dá mluvit o tom, že „Exciter“ je nejlepší otvírák desek Judas Priest ze sedmdesátých let.

Proto kapele také možná odpustíte dvojici méně výrazných skladeb „White Heat, Red Hot“ a „Better By You, Better Than Me“ (její název kapela v budoucnu uslyší ještě mnohokrát, přestože se jedná o coververzi od The Spooky Tooth), které jsou ještě stále spíše než metalové s citelnými hardrockovými kořeny, které už ovšem Judas Priest rychle opouštěli. Titulní „Stained Class“ naproti tomu uvede pološílená kytarová vyhrávka a v refrénu pak zaslechnete přesně ty harmonie, které z Judas Priest měly udělat za pár let hvězdy první kategorie. Následující svižné kousky „Invader“ (s trochu otravnou kytarovou linkou), „Saints In Hell“ a „Savage“ můžeme zařadit do kategorie těch skladeb, které tmelí desku, ovšem nebylo jim nikdy předurčeno, aby se staly velkými hity, ke kterým by se Judas Priest v budoucnu nějak zvlášť vraceli. Ovšem rozhodně se nejedná o bezduchou výplň, ale o slušné skladby, které mohou sloužit novým fanouškům jako utajený tip.

Nejsilnější položka alba a dost možná i celých Judas Priest ze sedmdesátých let se nachází pod názvem „Beyond The Realms Of Death“. Je s podivem, že tuhle nadčasovou věc, tuhle po čertech temnou polobaladu složil bubeník Binks, když je založena na zcela precizní kytarové práci a nápaditých vyhrávkách, ovšem jasné je, že tohle už byla předzvěst obrovského metalového hnutí, které čekalo na svůj čas. Tady je všechno, co Judas dělá Judas. Výborné kytarové souboje, neuvěřitelný Halfordův ječák a rozmáchlá epičnost, která kapele tolik sluší. Tiptonův dovětek „Heroes End“ už jen podtrhuje skutečnost, že Judas Priest se desku od desky vyvíjí.

„Stained Class“ je zase o krůček blíž k heavy metalu. Nejsou na ní žádné skladby typu „Last Rose Of Summer“ z minulé desky, které by kapelu sváděly na zcestí. Je tu jen dravý hard rock/heavy metal, který upevňoval pozici Judas Priest nejen u ostrovních posluchačů, ale i u příznivců z druhé strany Atlantiku. Navíc na této desce bylo poprvé použito ono klasické logo, které zdobilo v osmdesátých letech nejeden školní penál.

Ovšem „Stained Class“, konkrétně zmíněná coververze „Better By You, Better Than Me“ od The Spooky Tooth, nadělalo kapele veliké nepříjemnosti. Byl totiž jeden den před Vánocemi roku 1985, kdy se dva američtí teenageři James Vance a Ray Belknap rozhodli spáchat sebevraždu. V místnosti, kde se střelili do hlavy našli vyšetřovatelé právě tuhle desku a její jehla se zastavila na inkriminované skladbě. Pomatení američtí aktivisté okamžitě zahájili tažení proti kapele a Judas Priest tak v roce 1990 skončili před soudem. Nebyli první a ani zdaleka poslední. Naštěstí zvítězil zdravý rozum a kapela z procesu vyšla bez ztráty květinky.

Jan Skala             


www.judaspriest.com

YouTube ukázka - Exciter

Seznam skladeb:
1. Exciter
2. White Heat, Red Hot
3. Better By You, Better Than Me
4. Stained Class
5. Invader
6. Saints In Hell
7. Savage
8. Beyond The Realms Of Death
9. Heroes End

Sestava:
Rob Halford - zpěv
K.K. Downing - kytara
Glenn Tipton - kytara
Ian Hill - baskytara
Les Binks - bicí

Rok vydání: 1978
Čas: 43:40
Label: Columbia
Země: Velká Británie
Žánr: heavy metal

Diskografie:
1974 - Rocka Rolla
1976 - Sad Wings Of Destiny
1977 - Sin After Sin
1978 - Stained Class
1978 - Killing Machine/Hell Bent For Leather
1980 - British Steel
1981 - Point Of Entry
1982 - Screaming For Vengeance
1984 - Defenders Of The Faith
1986 - Turbo
1988 - Ram It Down
1990 - Painkiller
1997 - Jugulator
2001 - Demoliton
2005 - Angel Of Retribution
2008 - Nostradamus
2014 - Redeemer Of Souls

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 20.11.2014
Přečteno: 4802x




počet příspěvků: 5

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Zde se není o čem...31. 10. 2020 13:13 Guns
7/10 Tento album je...21. 11. 2014 13:15 xyz
Zcela souhlasím......s recenzentem,...20. 11. 2014 14:04 Kolík
Jedno z nejlepších děl...20. 11. 2014 14:02 b.wolf
O niečo lepšie...20. 11. 2014 8:56 Demonick


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09001 sekund.