TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




JUDAS PRIEST - Defenders Of The Faith

Heavy metal zažíval v první polovině osmdesátých let celosvětový boom. Velkou měrou se o to zasloužilo album „Screaming For Vengeance“, ale i další kapely jako třeba Iron Maiden, Saxon nebo Def Leppard vydaly svá klasická alba, jenž dosahovala vysoké prodejnosti a podmaňovala si stále více a více uší mladých posluchačů. I když desky jako „Wheels Of Steel“, „Denim And Leather“ (obě Saxon), „Lightning To The Nations“ (Diamond Head) nebo „High n´Dry“ (Def Leppard) byly samozřejmě skvělé, vedoucí úlohu tohoto hnutí stále třímali Judas Priest. Jim se sice s „The Number Of The Beast“ pořádně sápali na paty Iron Maiden, ovšem tady to nebylo o tvrdém konkurenčním boji, ale spíše o kamarádském hecování.

Judas Priest byli přece jen o kousek dál, protože se „Screaming For Vengeance“ se jim podařilo konečně naplno dobýt Ameriku. Z té doby také pochází výtečný živák „Live Vengeance ´82“, který kapela natočila při své zastávce v Memphisu. Turné bylo dlouhé, náročné, ale po návratu bylo nutné vrhnout se hned do práce, protože metalový boom si žádal další palivo pod svůj kotel. Judas tedy v září 1983 zamířili opět na Ibizu spolu s osvědčeným producentem Tomem Allomem.

Hotovo bylo v prosinci a hned čtyři dny po Novém roce 1984 byla deska venku. Nesla název „Defenders Of The Faith“ a i když na první pohled upoutala příšerně kýčovitým obalem (ono ani „Screaming For Vengeance“ v tomto směru nedělalo moc velkou parádu), obsah desky posluchačům opět vyrazil dech. Startuje se hřmotnou a zběsilou „Freewheel Burning“, což je dneska samozřejmě jedna z největších klasik Judas Priest.

Kapela přiostřila výraz a oproti „Screaming For Vengeance“ vsadila na modernější výrazivo, jako kdyby reflektovala nástup thrash metalu, protože Metallica měla už „Kill´Em All“ venku. Kytarový zvuk je ostřejší než v případě předchozí desky a skladby nasupenější. Dvojka „Jawbreaker“ doslova štěká a kope a i v tradičněji pojaté „Rock Hard Ride Free“, kde posluchače uchvátí zejména kytarová sóla tandemu Downing/Tipton ukazuje, že Judas Prierst nebudou z těch kapel, které by definovali svůj zvuk a zůstali u něho i na dalších albech. Asi nejpádnějším důkazem toho je „The Sentinel“. Neskutečně ostrá skladba s Halfordem ječícím jako siréna.

Ono i futuristická „Love Bites“ je něco, co do té doby od Judas Priest nebylo ke slyšení. Ano, možná se v tomto případě dá hovořit dokonce i o jakémsi pravěkém předobrazu industriálního metalu (sám Halford si pak takovou hudbu vyzkoušel v rámci projektu Two). Možná i proto byla tahle skladba vybrána jako druhý singl desky. „Eat Me Alive“ zase vrací kapelu do pořádně nabušených kolejí , i když nemá takovou sílu jako „Freewheel Burning“ nebo „The Sentinel“, je to pořád výborná věc.

Už na „Screaming For Vengeance“ Judas Priest využili práce skladatele Roberta Halligana ve skladbě „(Také These) Chains“. Spolupráce se osvědčila a proto je na této desce Halligan zastoupen další skladbou, tentokrát výbornou „Some Heads Are Gonna Roll“. Ovšem ukazuje se zde, že skladba je přece jen trochu zpátečnická a proto se jedná o Halliganův poslední vklad tvorbě Judas Priest. S pomalejší „Night Comes Down“ album spěje do finiše, aby jej uzavřel pochod „Heavy Duty“ volně přecházející do titulní, minutu a půl dlouhé „Defenders Of The Faith“.

I když se jedná o stejně kvalitní desku jako „Screaming For Vengeance“, dopad v tomto případě byl maličko menší. Komerční úspěch v Americe i v Británii Judas Priest sice zopakovali, jen se jim v USA nepodařilo „Defenders Of The Faith“ dostrkat k dvojnásobné platině. Důvod to může být jednoduchý. Trend v Americe velel kapelám svůj sound zjemňovat a Judas Priest tentokrát vyšli opačným směrem. Začalo se tedy přemýšlet a spekulovat.

Jan Skala             


www.judaspriest.com

YouTube ukázka - Freewheel Burning

Seznam skladeb:
1. Freewheel Burning
2. Jawbreaker
3. Rock Hard Ride Free
4. The Sentinel
5. Love Bites
6. Eat Me Alive
7. Some Heads Are Gonna Roll
8. Night Comes Down
9. Heavy Duty
10. Defenders Of The Faith

Sestava:
Rob Halford - zpěv
K.K. Downing - kytara
Glenn Tipton - kytara
Ian Hill - baskytara
Dave Holland - bicí

Rok vydání: 1984
Čas: 39:43
Label: Columbia
Země: Velká Británie
Žánr: heavy metal

Diskografie:
1974 - Rocka Rolla
1976 - Sad Wings Of Destiny
1977 - Sin After Sin
1978 - Stained Class
1978 - Killing Machine/Hell Bent For Leather
1980 - British Steel
1981 - Point Of Entry
1982 - Screaming For Vengeance
1984 - Defenders Of The Faith
1986 - Turbo
1988 - Ram It Down
1990 - Painkiller
1997 - Jugulator
2001 - Demoliton
2005 - Angel Of Retribution
2008 - Nostradamus
2014 - Redeemer Of Souls

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 25.12.2014
Přečteno: 5252x




počet příspěvků: 18

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
-Sólo ve Freewheel...1. 09. 2020 14:57 Metal fan
JudasNo, není to...6. 01. 2015 21:07 cloudie
Nejlepší coverydělá R. Dean a...29. 12. 2014 11:03 b.wolf
Gafický styl...28. 12. 2014 11:59 down
Je to tak......obaly JP jsou...28. 12. 2014 9:42 Kolík


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08758 sekund.