RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




EVERGREY – Hymns for the Broken

„So I'm sad, time does not heal....“
Evergrey se po třech letech znovu hlásí ke slovu. A to, stejně jako minule, po pořádném zeměstřesení v sestavě. Ovšem tentokrát se stalo něco, co asi nikdo nečekal. Oba členové, kteří se připojili v roce 2010, tedy Marcus Jidell a Hannes Van Dahl, byli odejiti (druhý jmenovaný celkem pochopitelně, poté, co doplnil řady Sabaton). Tou překvapivou částí jsou ale jejich nástupci (a zároveň předchůdci). Obě volné pozice totiž obsadili právě ti dva, kteří je v roce 2010 uvolnili, tedy fanoušky milovaný kytarista Henrik Danhage a bubeník Jonas Ekdahl, z jehož návratu mám osobně velkou radost, protože mám velice ráda jeho osobitý styl hraní. Jestliže tedy existovala nějaká válečná sekera, je teď opětovně zakopána a celková situace před vydáním alba vypadala slibněji, než se pravděpodobně kdokoli odvážil doufat.

A výsledek? Pokud jsem posledně v recenzi označila „Glorious Collision“ za návrat ke kořenům a krok správným směrem, novinka je jednoznačným povrzením. A nejen to, přináší dokonce ještě klasičtější tvář kapely, místy natahující prsty až k „In Search of Truth“, především skrze famózní „The Grand Collapse“, která ze všeho nejvíc připomíná progovou klasiku „Mark of the Triangle“. Celkově album působí jako fúze všech potřebných ingrediencí, se kterými kapela pracovala v klasickém období, a toho nejlepšího, co tvořili na několika posledních albech. Nebojím se „Hymns for the Broken“ označit za nejprogresivnější desku od „Recreation Day“, což samozřejmě vede k varování, že nelze čekat, že vydá všechna svá kouzla na první poslech. Trpělivost ovšem odhalí posluchači úžasné klávesy, skvělou práci kytar, bicí, které vám změní srdeční rytmus, nádherné křehké melodie zabalené do tvrdých hávů a samozřejmě Tomův tolik charakteristický hlas, který tomu všemu dodává tu pravou magii. Tom nikdy nebude nejlepší zpěvák na světě, ale jeho expresivní hlas má tu výhodu, že když zpívá o všem tom osamění, bolesti a depresi, věříte mu to utrpení do posledního písmene. Navrch přidejte výbornou produkci z dílny Jacoba Hansena a, samozřejmě, extrémně silné skladby.

Po intru následující „King of Errors“, která byla vybrána pro klip, sice není tak silným hitem na první poslech, jako z poslední doby například „Wrong“ nebo „Broken Wings“, ale na druhou stranu dýchá mnohem víc minulostí kapely a především její pomalé pasáže mají velkou sílu. Je trochu paradoxní, že i když byla před vydáním alba příjemným překvapením, teď ji v kontextu považuji za možná nejslabší na albu. Namísto toho bych pravděpodobně na pozici prvního hitu postavila následující strhující skladbu „A New Dawn“ s hladce plynoucím refrénem, který už mě pěkných pár dnů otravuje, protože mi nechce přestat hrát v hlavě. Popravdě album tvoří jedna pecka za druhou. Hned následující „Wake A Change“ se pyšní mrazivými sbory a naskakuje z ní husí kůže, stejně jako z pozvolné „Archaic Rage“, která útočí na city táhlým procítěným refrénem s tradičně silným textem. A když si myslíme, že jsme všechny nejsilnější skladby už slyšeli, přichází v půlce alba „Barricades“, která svojí rozervaností smete všechno, co jsme dosud slyšeli. Z toho refrénu by člověk skoro brečel – v tom nejlepším slova smyslu samozřejmě. „The Fire“ má velmi působivě a vkusně použitý dětský sbor a „Hymns for the Broken“ přináší geniální piáno podkreslující napjatou atmosféru. A tím se konečně dostáváme také k baladám, tedy oblasti, kde byli Evergrey vždycky velmi silní – a jak zmíněná, tak „Missing You“ a „The Aftermath“ tomu tvrzení jedině dávají za pravdu. Když už jsme u pomalých písní, byla by škoda nechat si ujít limitovanou verzi, která nabízí druhý disk s piáno verzemi skladeb „Hymns for the Broken“, „Barricades“ a „These Scars“ z alba „Torn“. A všechny tři mají v tomhle podání takovou sílu, že nechávají originální verze v prachu. No a samozřejmě připočtěte to nadmíru příjemné překvapení v podobě majestátní „The Grand Collapse“.

Tohle je letos můj první plný počet, ale nešlo to jinak. A to z jednoho prostého důvodu: Evergrey jsou jednou z kapel mému srdci nejbližších a tímhle albem doručili přesně to, na co už jsem pěkně dlouhou dobu netrpělivě čekala a co od téhle kapely chci. Po „Glorious Collision“ jsem ještě byla s výroky opatrná, ale teď už to vypadá jednoznačně – Evergrey jsou zpátky a v zatraceně skvělé formě.

Ray             


www.evergrey.net

EVERGREY – King of Errors

Seznam skladeb:
1. The Awakening
2. King of Errors
3. A New Dawn
4. Wake A Change
5. Archaic Rage
6. Barricades
7. Black Undertow
8. The Fire
9. Hymns for the Broken
10. Missing You
11. The Grand Collapse
12. The Aftermath

Sestava:
Tom Englund – zpěv, kytary
Henrik Danhage – kytary
Johan Niemann – basa
Rikard Zander – klávesy
Jonas Ekdahl – bicí

Rok vydání: 2014
Cas: 01:01:13
Vydavatelství: AFM Records
Země: Švédsko

Diskografie:
1998 – The Dark Discovery
1999 – Solitude Dominance Tragedy
2001 – In Search of Truth
2003 – Recreation Day
2004 – The Inner Circle
2006 – Monday Morning Apocalypse
2008 – Torn
2011 – Glorious Collision
2014 – Hymns for the Broken


Související články


Vydáno: 29.10.2014
Přečteno: 5061x




počet příspěvků: 12

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
9/10Za mě první...29. 01. 2022 0:05 Ivan
10/10Pro me jasne album...31. 10. 2014 23:12 adrian
8/10K Evergrey jsem...31. 10. 2014 15:03 Sweden
Tak vysoké...31. 10. 2014 14:37 Fenris 13
Crust: Tak...30. 10. 2014 12:18 Ray


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09478 sekund.