PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




STUD - Rust On The Rose

Rok se s rokem sešel a o slovo se znovu hlásí finští hard rockeři Stud. Zatímco cesta od založení kapely k vydání první alba (pochopitelně včetně hibernačních peripetií) jim zabrala víc jak čtvrt století, osvědčený recept bylo zjevně potřeba nenechat zestárnout a tak, kdyby s sebou kluci (nebo vydávající firma) o jen chlup hodili, mohlo následovníka od debutu dělit rovných třistapětašedesát dní. Což je doba dostatečně dlouhá na to, aby v kapele proběhlo pár změn. U Stud nastaly také, leč jejich význam je pro celkové hodnocení v podstatě zanedbatelný.

Stud krátce po vydání loňského alba „Out Of The Darkness“ opustil basák Pasi Hietanen, kterého nahradil Matti Jalonen, rytmika kapely je však stále živá a strojovně přesná. Aktuální album „Rust On The Rose“ je celkově o ždibec pestřejší, což na jedné straně přinese tutový hit, na straně druhé i poněkud tuctovější syrové kousky. Suma sumárum jsou však Stud stále ti rádiově přijatelní rockeři, kteří sypou šťavnatě melodické kousky z rukávu, kterým koluje v žilách osmdesátkový hard rock, kteří inspiraci od es tehdejší doby dokáží maximálně využít ve svůj prospěch a pro svůj vlastní výraz, kterým z jejich muziky sálá pohoda a radost, kteří stále mají svoje silné zbraně v civilně přitažlivém a pružném vokálu Ariho Toivanena i barevné kytaře Miky Kansikase se skvěle gradovanými a emotivního sóly.

Hledáte-li tip na porci hudebního optimismu, reklamu na melodicky sladkou stadiónovou chytlavost, riffovou šťavnatost i rytmickou podmanivost, zkuste titulní „Rust On The Rose“. V součtu všeho, co kdy Stud vydali, je tahle strašně snadno vstřebatelná a trvale zapamatovatelná hitovka tím (nečekejte však nějaké geniální či přelomové postupy, naopak, síla Stud je právě ve využití osvědčených háčků melodického rocku), čím lze přesně charakterizovat její aktuální dobrou (hráčskou i autorskou) formu. Určitě lze Stud pochválit i za to syrový (v kontextu desky) otvírák alba „Raise Your Fist“, který představuje protipól jejich neskrývané snaze o chytlavou přitažlivost. Neztratí se závěrečné baladické brnkání o emoce „Playing To Win“, šlapavá riffovka „Dangerous“ s hrstí dramatična (ke kterému výrazně přispívá svým projevem Ari Toivanen), či dynamická „Break The Chains“, zejména proto, že oproti těm ostatním mávátkově sladkým refrénům (nic proti, i v těch jsou Stud dobří) do těchto skladeb dokáže kapela nacpat ždibec rafinovanosti.

Příjemný hard rock s hitovými ambicemi a dostatečně rockovým výrazem. V minulém kole o něco ucelenější, v aktuálním kole o něco hitovější (páni, udělat z těchto dvou desek výběrovku, tak by to mohla být hard rocková zbraň hromadného ničení!), nicméně stále s tou aurou nenucenosti, hráčské vyzrálosti i přirozené přitažlivosti. Takže u Stud vše při starém.

Savapip             


www.stud.fi

YouTube ukázka - Rust On The Rose

Seznam skladeb:
1. Raise Your Fist
2, Rock'n Roll World
3, Rust On The Rose
4, We're Gonna Strike
5, Poor Man's Buddy
6, Promised To Be Mine
7, Freedom Call
8, Break The Chains
9, I Don't Know
10, Dangerous
11, Playing To Win
Sestava:
Ari Toivanen - zpěv
Mika Kansikas - kytara
Matti Jalonen - baskytara
Stenda Kukkonen - bicí

Rok vydání: 2014
Čas: 45:46
Země: Finsko

Diskografie:
2013 – Out Of The Darkness
2014 - Rust On The Rose

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 06.01.2015
Přečteno: 1814x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0919 sekund.