17.06.2019
MEGADETH
Frontman Dave Mustaine ohlasil, že trpí rakovinou krku. ..více

17.06.2019
GHOST
Tobias Forge, čili Cardinal Copia, se asi nedrží ..více

17.06.2019
MAGNUM
Neúnavní průkopníci britského progresivního hard rocku ..více

17.06.2019
BLACK VEIL BRIDES
Kalifornské hvězdičky chystají oslavu deseti let od ..více

17.06.2019
PAVEMENT PRINCESS
Smutná zpráva přichází od této holandské hardrockové ..více

17.06.2019
CARNIFEX
Deathcorová parta ze Sain Diega naváže 2. srpna na tři ..více






MAJESTICA - Above The Sky
Výborný album a skvělý Tommyho návrat. Toto a ..

VLÁĎA ŠAFRÁNEK - Buccaneer
Dobře,škoda ..

VLÁĎA ŠAFRÁNEK - Buccaneer
Vzpomínkové album bude, ovšem Příliv asi ne. ..

VLÁĎA ŠAFRÁNEK - Buccaneer
Je v plánu recenze vzpomínkové desky Brainu?A c ..

PANTERA - Metal Magic
A tobe by mozna pomohlo na chvili vysadit zobani . ..

PANTERA - Metal Magic
Ta sekera to ale trochu kazí, to je fakt. Možná ..

PANTERA - Metal Magic
Brutálně podhodnoceno! Za mě jasná desítka. S ..

GLORYHAMMER - Legends from Beyond the Galactic Terrorvortex
Má očekávání toto album nenaplnilo. Místy se ..

GLORYHAMMER - Legends from Beyond the Galactic Terrorvortex
Hodnocení 10/10 absolutně sedí, konečně se ne ..

GLORYHAMMER - Legends from Beyond the Galactic Terrorvortex
Takové kapely ani neposlouchám, nemám na to ča ..




Za poslední měsíc:
RAMMSTEIN - Rammstein
1555x

ARAKAIN - Jekyll & Hyde
1241x

GLORYHAMMER - Legends from Beyond the Galactic Terrorvortex
836x

PANTERA - Metal Magic
686x

MINORITY SOUND - Toxin
681x

AMON AMARTH - Berserker
670x



22.06.2019
TEETHGRINDER (NL) , DEVANGELIC (ITA) , SKINNED (USA) , SPASM (CZ), MINCING FURY ..
Žabčice u Brna, začátek od:11:50, vstupné: -

22.06.2019
ŠLINC FEST 2019 // benefiční festival - FVTVRE, ★HISATAKA★ (JP), Thanx, H..
lesní divadlo Řevnice, začátek od:13:00, vstupné: 250,- (předprodej 20

13.07.2019
Eternal Hate Fest vol:17. KRODA, WHITE DEATH, SEKHMET, BERGRIZEN, LEICHENZUG, T..
Nýrsko-areál Pod Sjezdovkou., začátek od:14:00., vstupné: 500 Kč.



článků celkem: 7020
recenzí: 5738
reportů: 552
rozhovorů: 369













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax


ALKEHOL - R.U.M.

Tuzemští Alkehol vydávají svá studiová alba s železnou pravidelností. Svým fanouškům na konci loňského roku nachystali již patnáctou řadovou desku, kterou (velmi nevkusně) nazvali „R.U.M.“ Naštěstí je název jen jedním z mála nedostatků, které bych desce vysloveně vytkl.

Kapela má u mě jedno nesporné plus, díky kterému jí rád odpouštím mnohé nedostatky, za které bych ostatní interprety nemilosrdně káral. Alkehol si zkrátka na nic si nehrají. Pivní pardálové žijí ve svém vlastním světě plném alkoholu, pohody, zábavy a tento optimistický pohled na svých deskách s úspěchem předávají i svým fanouškům. Někdy více zdařile („Planeta vopic“, „Už se to smaží a peče“, „Johoho“) a někdy méně („100 %“, „Dvanáctka“). Na každém jejich albu se však nachází nespočet skladeb, které se dají považovat za hity a koncertní tutovky.

Mnozí kritizují laciné texty a kompoziční nevyzrálost. S tím víceméně souhlasím. Od alba „Johoho“ se kapela točí v začarovaném kruhu a člověk neznalý by jen těžko poznal, které album právě poslouchá. Předchozí alba byla vždy poměrně odlišná. Každé z nich žilo vlastním životem a ve zvuku byl vždy znatelný jistý vývoj. Tento fakt, že od alba "Johoho" zcela vytratil. Kapela však nemá touhu hrát si na rockovou legendu a natočit megalomanské album, které změní svět a jehož hity se dennodenně budou hrát v rozhlasových stanicích. Tihle maníci si zkrátka jednou za čas zajedou na výlet do studia, kde natočí své nové nápady, popijí několik desítek desítek a výsledek hodí do éteru.

Nové album je tedy ve zkratce zcela tradiční a na první poslech ničím ohromující. Fanoušci si opět mohou „zabékat“ na koncertech várku nových hitů a recenzenti se na něj vrhnou jako vlci na čerstvé maso. Pro mě je však důležité, že se to opět skvěle poslouchá a především první polovina šlape jako dobře namazaný stroj. Nejprve musím pochválit kvalitu zvuku. Lépe nazvučené album v diskografii Alkeholu zatím nenajdete.

Úvodní hitovka „Narozeniny“ obsahuje vše, kvůli čemu kapelu posloucháme. Zpěvný refrén, typické kytarové rify a svižné tempo album skvěle nakopává. Tohle je Alkehol, jak ho máme rádi! V podobném duchu se nese i několik dalších skladeb ("Gravitace“, "Vyprošťovák“, "Poslední pitka vzplála"). Bohužel se však opět setkávám i se skladbami, které s chutí vynechávám, neboť nastolenou kvalitu alba degradují ("Fandíme“, "Zvedni prdel"). Na desce ale najdeme i několik překvapení jako například skladbu "Jesus Chlast“. Tento song je jasnou koncertní tutovkou. Dále musím ocenit skvělý text ke skladbě "Svět patří těm, co se neposerou" (pro mě jedna z nejlepších věcí nového alba), který ve spojení s Herešovým nakřáplým hlasem dostává skvělý rozměr. A v neposladní řadě mě mile překvapila skladba "Skvělej den“, která sice během zpěvných pasáží nenabízí nic nového (zejména refrén je kopírka třetí skladby "Balada o přátelství", ale po jejím spuštění vás čeká jedna z nejmelodičtějších a nejrychlejší věcí, které potěší každého milovníka heavy metalu. Zbytek skladeb se drží v kvalitativním průměru, ale posluchači nabízí pouze recyklaci skladeb předchozích. Tentokrát však ještě mohu přimhouřit oko.


Co říci závěrem? Alkehol novým albem své fanoušky jistě opět potěší. Kritici si opět přepíší názvy skladeb a s klidem mohou vydat své recenze na minulá alba kapely jako aktuální článek. Já mám tuto kapelu rád od svého dětství a moc dobře vím, že život v kapele kluci berou jako zábavu a potěšení. Na svém kontě má kapela i lepší kousky, ale albem „R.U.M.“ (ten název je vážně strašný) si ostudu rozhodně neudělali. Jen by se pro příště mohli hudebně vydat o kousek dál a zavzpomínat na svůj vývoj v letech 1992 až 2010. Poslední tři alba jsou si totiž až přespříliš podobná a to je škoda, protože pestrost předešlých alb mě bavila o poznání více.

František Šafr             

Míhá se v paměti, že když jsem četl Fandovu recenzi v přípravné fázi, bylo u ní hodnocení „5“ a já si říkal, že konečně i největší optimista ohledně české scény začíná vidět aspoň trochu Alkehol reálně :-. Alkehol jiný nebude a když je baví nahrát zhruba patnáctkrát jednu nikterak složitou skladbu na desku, a to už asi popatnácté v řadě a jen k tomu změnit značku chlastu, o kterém zrovna řvou, budiž jim to přáno. A když to baví lidi…, byli by Alkehol blázni, dělat něco jiného. U novinky jsem vydržel pouhé čtyři skladby, na to abych konstatoval, že je lautr to samé, jako to, co už léta považuju za ztrátu čas. To stačí na to letošní Alkehol plně prokouknout, na to abych desku hodnotil nikoliv. Takže za mě pouze konstatování – ano, tady začíná peklo domácího bigbítu. A chcete-li poslouchat muziku, hurá kamkoliv jinam!

Savapip -/10

www.alkehol.cz

YouTube ukázka - Narozeniny

Seznam skladeb:
1. Narozeniny
2. Svět patří těm, co se neposerou
3. Balada o přátelství
4. Jesus Chlast
5. Casanova
6. Třináctá komnata
7. Fandíme
8. Pramen mládí
9. Gravitace
10. Skvělej den
11. Vyprošťovák
12. Zvedni prdel
13. S dobrou náladou
14. Poslední pitka vzplála

Sestava:
Otakar Hereš - zpěv, kytara
Petr "Kuna" Buneš - kytara
Antonín Rauer- basová kytara
Martin Melmus - bicí

Rok vydání: 2014
Čas: 46:37
Label: vlastní label
Země: Česká republika
Žánr: rock/punk/metal

Diskografie:
1992 - Alkehol
1993 - S úsměvem se pije líp
1994 - Alkeholism (Kompilace)
1995 - Na zdraví!
1996 - Odpočívej v pokoji
1997 - 100%
1998 - Alkohol, to je moje milá (Kompilace)
1999 - Metla lidstva
2001 - Pili jsme a budem (The Best Of) 2002 - Planeta vopic
2003 - Už se to smaží a peče
2005 - Kocovina
2006 - Dvanáctka
2008 - Johoho!
2010 - Pojďme se napít
2011 - 20 let na tahu (The Best Of)
2012 - Do bezvědomí
2015 - R.U.M.

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 17.03.2015
Přečteno: 4503x




počet příspěvků: 44

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
A jo vlastne, oni...22. 03. 2015 14:12 adrian
Predstava, jak...22. 03. 2015 14:02 trek
Jasne, jsou neco...22. 03. 2015 13:03 Trevor
Anonim: Podepisuji...21. 03. 2015 18:36 adrian
to Deny: Takový...21. 03. 2015 18:22 Anonim


 
Metalforever.info © 2006 - 2019     RSS - články

stránka byla načtena za 0.18233 sekund.