NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Frank HANNON - World Peace

Už takřka třicet let je jméno kapely Tesla synonymem pro hard rock té nejvyšší kvality. I když se jim čas od času podařilo vydat méně výrazné album („Bust A Nut“ ze čtyřiadevadesátého nebo o deset let mladší comebackový bratříček „Into The Now“), nikdy, za celou dobu existence tato kapela neztratila svůj kredit. Proto i od ústředního kytaristy kapely a jednoho z jejich nejpilnějších skladatelů Franka Hannona se nedá očekávat materiál, který by nenesl punc určité kvality. O stylovém zaměření se pak člověk ani bavit nemusí. Protože když člověk něco umí pořádně, byl by hlupák, kdyby se vrhal do něčeho, k čemu za celý život nepřičichl.

Osmačtyřicetiletý Frank Hannon je typickým kytaristou klasické americké školy. Jako dítě sice obdivoval folkové umělce jako Bob Dylan, Wilie Nelson nebo John Denver, ale v době rozmachu hard rocku mu učarovali takoví střelci, jako Keith Richards, Joe Perry, Alvin Lee nebo Jimi Hendrix. V tu chvíli bylo o osudu mladého Hannona rozhodnuto. Když pak v polovině osmdesátých let spolu se zpěvákem Jeffem Keithem založil kapelu Tesla, už byl vyspělým rockovým kytaristou.

Tesla, ač řazena do hairmetalové vlny, nikdy toho neměla s Poison či Warrant moc společného. Vždy mnohem více těžila z blues a víc než na image dbala na skutečnou sílu své hudby. A to, že dodnes neztratila nikdy svou tvář, ji budiž připsáno k dobru. I když teprve před necelým rokem vyšla jejich poslední deska „Simplicity“, Hannon svůj umělecký přetlak ventiluje prostřednictvím sólové novinky, která už je jeho třetím sólovým albem. A dlužno podotknout, že za alby své domovské kapely „World Peace“ v ničem moc nezaostává.

Ano, Hannonova sólovka neklade důraz na hity, jako je tomu v případě Tesly. Jde spíše o oslavu muzikantství, o odhalování kořenů nejlepších amerických rockových tradic. I když vás mohou v první polovině desky trochu zaskočit grungeové vlivy u skladeb „Born Free“, „The Picture“ a zejména u „Electric Chair“, kdy Hannonova kapela zní skoro jako Alice In Chains, klasického hard rocku se vám dostane vrchovatě. Zejména svižnější kousky jako „Lucky 13“ či „New York City“ připomenou trochu Aerosmith, zejména když vezmete v potaz hypotézu, že by v nich šéfoval jen Joe Perry.

Samozřejmě dojde i na lehčí kousky, když titulní „World Peace“ je čistokrevné blues až odněkud od Mississippi a „Down The Road“ zase překvapí až neskrývaným country feelingem. „Break The Silence“ pak jen potrhuje vlivy klasického amerického písničkářství na Hannonovu tvorbu a závěrečné (pokud nepočítáme bonusovou skladbu „Eye Of The Mind“, která je ovšem staršího data) „Requiem“ je psychedelický kousek, který by klidně mohl mít na svědomí libovolný muzikant (samozřejmě příslušných kvalit) z okolí Andyho Warhola v šedesátých letech.

„World Peace“ je proto více rozmanité album, než by se dalo čekat. Jistě, v první řadě je na něm kus muzikantství a až potom je kladen důraz na výsledný efekt, na ksicht. Ale i ten vyšel moc pěkně. Dobře, moc dobře, se tahle deska poslouchá.

Jan Skala             


www.frankhannon.com

YouTube ukázka - Born Free

Seznam skladeb:
1. Born Free
2. The Picture
3. World Peace
4. Love is Like a Fire
5. Electric Chair
6. Lucky 13
7. New York City
8. Down the Road
9. Get Off Yo Ass
10. Heavy Metal Hippy
11. Break the Silence
12. Requiem
13. Eye Of The Mind

Sestava:
Frank Hannon zpěv, kytara
Aaron Leigh - baskytara
Kelly Smith - bicí

Rok vydání: 2015
Čas: 65:52
Label: Red Hawk Records
Země: USA
Žánr: hard rock

Diskografie:
2010 - Gypsy Highway
2012 - Six String Soldiers
2015 - World Peace

Foto: archiv umělce


Vydáno: 11.03.2015
Přečteno: 1758x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Mám to v...13. 03. 2015 11:30 Pepsi Stone
Máš to v...13. 03. 2015 9:00 JonathanGray


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10589 sekund.