ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DREAMGRAVE - Presentiment

Maďarští Dreamgrave jsou kapelou, u které je žánrové zařazení mírně řečeno nepřesné. Většinou jsem všude kapelu našel pod „nálepkou“ gothic doom metalu a i proto jsem si ji vybral k recenzování. Mám pro tento žánr totiž velkou slabost. Jenže nic není, jak se zdá a Dreamgrave jsou mnohem víc než „jen“ doommetalová kapela.

Vznikli už v roce 2007 v Szegedu, ale teprve nyní vychází jejich prvotina s názvem „Presentiment“. Její úvod je ve znamení překvapení a nadšení. Po intru se rozezní „Black Spiral“ a to je naprosto drtivý úvod. Žádný doom, ale death metal v rychlém tempu! Growl zpěváka a kytaristy Dömötöra je silný a řízný, postupem skladby přijdou změny nejen tempa, ale především atmosféry a žánrového vyznění. Ke growlingu se připojí i éterická a křehce vypadající zpěvačka Mária. Přidávají se různé kytarové kudrlinky a klávesy. Poté přijde zlom a začne klidná a mírumilovná mezihra. A hlavně! K čertu, tohle není gothic doom metal ani náhodou – tohle už je vyloženě prog metal jak vyšitý! Možná znáte Opeth (pokud ne, tak je někde chyba) a Dreamgrave mi je připomněli. A tento pocit však zůstává i nadále. Tady se někdo shlédnul ve svých vzorech.

„Memento Mori“. V podstatě platí to, co pro předešlou skladbu. Deathové části, klidné progové, dokonce ano, i ten doom metal tu je a inspirace Opeth je čím dál slyšitelnější. Potěší však krásně zazpívaný závěr písně. Tady Dreamgrave excelují. Ono se dá v jejich hudbě najít mnoho ingrediencí. I díky Márie si můžeme připočíst k výčtu žánrů gothic, ale vše je podřízeno až filmovému vyznění desky. I když je pestrá, zní vlastně pevně a sevřeně. Dreamgrave přesně vědí, co chtějí hrát.

Co však jejich úroveň sráží trochu dolů, je fakt, že mnohokrát si řeknete: „Tohle jsem už někde slyšel. Sakra to je jak od té a od té kapely.“ Nejvíc rozhodně již zmíněné Opeth, u „The Last Drop Falls“ je závěr skladby už téměř za hranicí toho, co je jen inspirace a co už kopírování. Většina desky pokračuje v obdobném duchu, avšak třeba „Presentiment pt.2“ překvapí svou křehkostí. Jemná balada, která vytvoří klid v duši. Rovněž předposlední „It’s Ubiquitious“ je velice klidná a staví na podařených harmoniích a atmosféře. Je to vlastně vyvrcholení celého alba. Poslední „Fusions Of Souls“ je totiž čistě relaxační věc. Takřka ambientní a nesmírně uklidňující. Klid ruší jen kytarové vybrnkávání.

„Presentiment“ je velice dobrá nahrávka. Výkony všech muzikantů a zpěváků jsou skvělé a jen dokazují, že i v Maďarsku je kupa kvalitních spolků. Nejvíc bodů srážím za někdy až přílišné podobnosti s jinými kapelami, nejvíce Opeth. Na druhou stranu může jít o velmi dobrou alternativu k těmto Švédům, okořeněnou navíc o dívčí vokál, a v době, kdy Opeth nepoužívají na nových deskách growl, může udělat radost těm, kteří ho postrádají.

Tomáš Marton             


www.dreamgrave.com

Seznam skladeb:
1. Ethereal Eternity
2. Black Spiral
3. Memento Mori
4. The Last Drop Falls
5. Presentiment
6. Presentiment (Part II)
7. False Sense of Confidence
8. It's Ubiquitous

Sestava:
Mária Molnár - zpěv
Dömötör Gyimesi - kytary, growling
Gergő Drahota - baskytara
János Mayer - klávesy
Jenő Miklós Godó - bicí

Rok vydání: 2014
Čas: 50:41
Země: Maďarsko
Žánr: Progresivní dark metal

Diskografie:
2014 - Presentiment

Foto: archiv kapely


Vydáno: 24.03.2015
Přečteno: 2057x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10815 sekund.