RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




AC/DC - For Those About To Rock (We Salute You)

„Já jsem vždycky heavy metal považoval spíš za šablonu než za pořádnou muziku. Podle mě to nemá ducha," řekl na adresu heavymetalového hnutí Angus Young a jeho starší bratr Malcolm zašel ještě dál: „Heavy metal byl vždycky odpad,“ prohlásil. Oba dva tak reagovali na články, které se o kapele rojily a jenž jí házeli do jednoho pytle s kapelami Nové vlny britského heavy metalu. AC/DC však neměli s Judas Priest, Iron Maiden nebo Saxon nikdy moc společného. Bylo to stejné jako před pár lety, kdy ti samí pisálci prohlašovali o kapele, že je punková a snažili se jí dát dohromady se Sex Pistols. Je pravdou, že ani do jedné šablony AC/DC nemohou zapadnout. Přestože svým přístupem mají blíž k punku než k metalu, své největší úspěchy ovšem zažili v době, kdy byl na vrcholu i metal a společně s metalovými nebo hardrockovými kapelami (i s jimi nenáviděnými Whitesnake) odehráli řadu koncertů.

Dvaadvacátého srpna se pak kapele dostalo pocty, že vystoupila jako hlavní hvězda obřího festivalu Monsters Of Rock pod hradem Donnington spolu s Whitesnake, Blackfoot, Blue Öyster Cult a Slade. V té době už ale pětice pracovala na nové desce. A když někdo má v zádech takový úspěch, jaký AC/DC zažili s „Back In Black“, jdou tyto práce ztěžka. Očekávání jsou obrovská a výsledek je pak většinou zklamáním. „V době kdy jsme album dodělali, neměl nikdo, ani producent, ani kapela představu jestli zní dobře nebo špatně. Všichni měli té desky jednoduše plné zuby,“ řekl k průběhu nahrávání Malcolm.

Produkce byla opět svěřena (v tomto případě naposledy) do rukou Mutta Langa a jeho pověstný perfekcionismus doháněl kapelu až k šílenství. Tlaky byly obrovské, protože každý si představoval, že vznikne „Back In Black II.“. Nevzniklo. Dnes už samozřejmě víme, že, ač byla ve své době „For Those About To Rock (We Salute You)“ úspěšná, stojí ve stínu monstrózního úspěchu svého předchůdce. Nejprve nezafungoval pilotní singl, protože kapela nevhodně vybrala věc „Let´s Get It Up“ místo titulní věci, na kterou došlo až později. Právě titulní skladba „For Those About To Rock (We Salute You)“ s hřmícími kanonádami se stala největším hitem alba a vyhledávanou koncertní lahůdkou. Pochopitelně je to nejvýraznější skladba celé kolekce a možná i jediná, která přežila do dnešních dnů.

Silných skladeb je na desce víc, to si musíme přiznat, ovšem i ty nejlepší jako je trojice, respektive čtveřice „Put The Finger On You“, „Inject The Venom“, „Spellbound“ a maximálně ještě „Snowballed“ jsou sice dobré věci, ale od AC/DC by člověk čekal možná ještě trochu více. Ovšem jsou tu i skladby jako „Breaking The Rules“ nebo „Night Of The Long Knives“ (i když tady se refrén docela povedl), které už lze označit za slabé, postrádající někdejší drive a nápaditost. Trochu se začínala projevovat únava, která musela být po obřím turné „Back In Black“ citelná. I proto je "For Those About To Rock" nejslabší deskou od debutu "High Voltage".

Komerčně se ale o žádném zklamání hovořit nedalo. I když v Austrálii a Anglii, kde „Back In Black“ byla jednička, dosáhla novinka „jen“ na třetí místo, kapela definitivně dobyla Ameriku, protože tam se „For Those About To Rock (We Salute You)“ usadilo na samotné špici, což bylo pro formaci po tolika letech obrovské zadostiučinění. Samozřejmě management ihned AC/DC poslal na další, ještě větší turné, které mělo novinku propagovat. Nebylo místo na světě, kde by tahle kapela nehrála a i přes slabší poslední desku se stávala čím dál větší. Proto se také AC/DC dostali do pozice, kdy mohou o své budoucnosti rozhodovat sami. A tak se také stalo. Když v roce 1979 vydavatelská firma Atlantic rozhodla o změně producenta a dvojici George Young – Harry Vanda nemilosrdně vypoklonkovala, mohl se Malcolm a Angus přeskočit vzteky. A i když práce s Muttem Langem přinesla kýžené výsledky a celosvětový úspěch, klan už byl narušen. To se ale mělo záhy změnit.

Jan Skala             


www.acdc.com

YouTube ukázka - For Those About To Rock (We Salute You)

Seznam skladeb:
1. For Those About To Rock (We Salute You)
2. Put The Finger On You
3. Let´s Get It Up
4. Inject The Venom
5. Snowballed
6. Evil Walks
7. C.O.D.
8. Breaking The Rules
9. Night Of The Long Knives
10. Spellbound

Sestava:
Brian Johnson- zpěv
Angus Young - kytara
Malcolm Young - kytara
Cliff Williams - baskytara
Phil Rudd - bicí

Rok vydání: 1981
Čas: 40:10
Label: Atlantic
Země: Austrálie
Žánr: AC/DC!

Diskografie:
1975 - High Voltage
1975 - T.N.T.
1976 - Dirty Deeds Done Dirt Cheap
1977 - Let There Be Rock
1978 - Powerage
1979 - Highway To Hell
1980 - Back In Black
1981 - For Those About To Rock (We Salute You)
1983 - Flick Of The Switch
1985 - Fly On The Wall
1987 - Blow Up Your Video
1990 - The Razors Edge
1995 - Ballbreaker
2000 - Stiff Upper Lip
2008 - Black Ice
2014 - Rock Or Bust

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 02.04.2015
Přečteno: 3509x




počet příspěvků: 7

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
To DownMně se Blow Up...3. 04. 2015 19:28 Kolík
KolikFlick of the Switch...3. 04. 2015 19:18 Down
Následující dvě......alba jsou...3. 04. 2015 13:28 Kolík
Gogo, neboj......2. 04. 2015 21:20 Pepsi Stone
1981Úplné začátky...2. 04. 2015 17:28 Gogo


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.13476 sekund.