NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




THE REAL McKENZIES - Rats In The Burlap

Tenkrát byl konec devadesátých let, poslední ročník střední školy, když jsem se poprvé setkal s kapelou The Real McKenzies při jejich koncertě v plzeňském Divadle pod Lampou. Tehdy na mě jejich směsice skočného punkrocku a keltských motivů docela zapůsobila, ovšem ne natolik, abych je časem nezasunul někam hluboko do paměti a jejich dráhu nesledoval. Jaké je překvapení, když jsem objevil jejich zbrusu novou desku „Rats In The Burlap“. Překvapením pro mě je, že kapela funguje i po tolika letech a prakticky na té samé bázi.

Přestože jsem desky před novinkou neslyšel, je jasně vidět, že v daném stylu, který si The Real McKenzies definovali už v devadesátých letech, se stále tihle Kanaďané cítí jako ryby ve vodě. Posun prakticky žádný, ovšem v jejich případě by to možná byla i škoda, protože jejich styl je natolik osobitý a dalo by se říci i zajímavý (podobně jako u jejich stylově spřízněných kolegů ze Spojených států Dropkick Murphys), že by byla škoda jej měnit nebo zaplevelit nesmyslnými experimenty.

Možná je to tím, že nejsem žádným znalcem jejich kompletní tvorby, že se mi „Rats In The Burlap“ tak hezky poslouchá. Možná je to pro jejich ortodoxní příznivce jen další deska do řady, tak pokud je to tak, tak já dodávám, další výtečná deska do řady. Celým albem se jako červená nit táhne velmi optimistická, skočná nálada, kterou kapela podporuje nejen velice svěžím tempem, ale i zvuky nefalšovaných skotských dud, čímž jejich hudba dostává naprosto odlišnou dimenzi.

A hned první skladba „Wha Saw The 42nd“ vás vtáhne rychle do děje a vy si připadáte jako na nějaké dudácké oslavě, do které ovšem vtrhne parta neurvalých pankáčů a přímo v dudáckém průvodu rozjede divoké pogo. Pokračuje se ale překvapivě se skladbou „Up On A Motorbike“, která má sice svižné punkové tempo, ale svým countryovým nádechem připomene hit „Not Fair“ od britské zpěvačky Lily Allen (ha, od koho…?), ovšem nejpozději s trojkou „Who'd a Thought“ se The Real McKenzies vezou ve svých kolejích divokého punkrocku, kde někde dominuje neurvalá kytara (zmíněná „Who'd a Thought“ nebo následující „Midnight Train To Moscow“), jinde se ke slovu dostávají právě dudy („Lilacs In The Alleyway“), čímž kapela dostává specifický nádech a vám se vybaví Tři sestry. Ano, to co je pro Tři sestry tahací harmonika, to jsou pro The Real McKenzies dudy.

V polovině desky se skladbami „You Wanna Know What“ a „What Have You Done“ možná začne trochu padat řetěz a posluchačovo soustředění přestává fungovat na sto procent, ovšem kapela situaci zachrání velmi šalamounsky, když vytáhne pokroucené kabaretní blues „Bootsy The Haggis-Eating Cat“. Zbytek alba pak už plyne ke svému finále. „Spinning Wheels“ překvapí rychlopalným banjem, „Stephen´s Green“ svým až neopunkovým nádechem a závěrečná „Dead Or Alive“ začíná jako vysmahlý akustický kousek z dílny Johnnyho Thunderse, ale končí ve velkolepém nostalgickém finále.

„Rats In The Burlap“ je deska, která se výborně poslouchá. Dokáže vás naplnit optimistickou atmosférou, že se vám pak zdá, že slunce dneska svítí nějak víc, tráva je zelenější a lidi nasranější míň, než bývá obvyklé. A myslím si, že dokáže zaujmout fanoušky jak Tří sester, tak i Korpiklaani.

Jan Skala             


www.realmckenzies.com

YouTube ukázka - Midnight Train To Moscow (live)

Seznam skladeb:
1. Wha Saw The 42nd
2. Up On A Motorbike
3. Who'd A Thought
4. Midnight Train To Moscow
5. Lilacs In The Alleyway
6. Yes
7. You Wanna Know What
8. What Have You Done
9. Bootsy The Haggis-Eating Cat
10. Spinning Wheels
11. Stephen's Green
12. The Fields Of Inverness
13. Catch Me
14. Dead Or Alive

Sestava:
Paul McKenzie - zpěv
Mark Boland - kytara
Mario Nieva - kytara
Troy Zak - baskytara
Gord Taylor - dudy
Jesse Pinner - bicí

Rok vydání: 2015
Čas: 36:30
Label: Fat Wreck Chords
Země: Kanada
Žánr: celtic punk rock

Diskografie:
1995 - The Real McKenzies
1998 - Clash Of The Tartans
2000 - Fat Club
2001 - Loch´d And Loaded
2002 - Pissed Tae Th' Gills
2003 - Oot & Aboot
2005 - 10.000 Shots
2008 - Off The Leash
2010 - Shine Not Burn
2012 - Westwinds
2015 - Rats In The Burlap

Foto: archiv kapely


Vydáno: 07.06.2015
Přečteno: 2189x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09068 sekund.