16.02.2019
SPIRITS OF FIRE
Vydání debutu kapely SPIRITS OF FIRE, ve které se sešli ..více

16.02.2019
TANK
Na svá mladá léta vzpomínají britští veteráni TANK. ..více

16.02.2019
THE TRIGGER
V síti Massacre Records uvízli srbští THE TRIGGER, z ..více

16.02.2019
MASTORD
Finští powerprogresivci MASTORD vydávají pětiskladbový ..více

16.02.2019
NANOWAR OF STEEL
Italští smíšci NANOWAR OF STEEL připomínají své ..více

16.02.2019
HELL`S GUARDIAN
Na loňském albu "As Above So Below" melodeathařů HELL`S ..více






MAD HATTER - Mad Hatter
Pro mě velmi kvalitni debutove prekvapeni, ktere ..

WARKINGS - Reborn
...psat o nejakych primitivnich hlasovych pasmech ..

EVERGREY - The Atlantic
Evergrey se neustále poslednímy alby zlepšují, ..

EVERGREY - The Atlantic
Zaděláno na desku roku! Jednoznačně. ..

DELFINIA - Deep Elevation
Absence speedu naprosto nevadí. Power metal ve st ..

Finnish Female Fronted Rock/Metal Tour, 28.-30.9., Berlin - Vilnius (část III.)
Blackland je skvělý klub, to mohu potvrdit. V b ..

GATHERING OF KINGS - First Mission
Rádo se stalo, díky za reakci! ..

ANCIENT BARDS - Origine - The Black Crystal Sword Saga Part 2
V rámci female symfo metal kapel jsem vždy Bardy ..

GATHERING OF KINGS - First Mission
dokonalé album! Jako starý metloš AOR sem tam d ..

SEPULTURA - Beneath The Remains
Pre mna album, kde Sepultura konečna našla svoj ..




Za poslední měsíc:
Redaktorská bilance roku 2018 - František Šafr
1267x

WITHIN TEMPTATION - Resist
994x

VIRGIN STEELE - Seven Devils Moonshine
862x

SEPULTURA - Morbid Visions
761x

SEBASTIEN - Behind The World
644x

FLOTSAM AND JETSAM - The End Of Chaos
610x



22.02.2019
NAŠROT..
Jihlava - Brick Bar, začátek od:20:00, vstupné: 150

15.03.2019
VIHAR, MARANA, AUTUMN COLD, AMOK, NOCTURNAL PESTILENCE ..
Fatal Music club - Praha, začátek od:18:00, vstupné: 150,-

12.04.2019
PINK FLOYD revival Distant Bells JANIS JOPLIN revival JIMI HENDRIX revival S..
BRNO - SEMILASSO, začátek od:18:00, vstupné: 290 KČ



článků celkem: 6795
recenzí: 5536
reportů: 542
rozhovorů: 364













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax


TŘI SESTRY - Soubor kreténů

„Ten název je docela dobrej, vona je to dost sračka, no ale na tom nezáleží, protože reklama se udělá tak jako tak a oni si to lidi koupěj…“. Těmito slovy (že by tahle hláška pocházela z úst povolaného, jehož firmě je věnována úvodní píseň alba?) vítají Tři sestry posluchače na sedmé řadovce Tří sester. Název „Soubor kreténů“ ( „měli jsme takovou píseň na minulé desce a přišlo nám škoda nevyužít tak hezké a pravdivé spojení…“) jasně naznačuje, že členové kapely ten hudební kolotoč a sami sebe neberou dvakrát vážně a zrovna s touhle deskou bych si spojování pojmu „sračka“ dost zásadně rozmýšlel, jelikož se pomalu dostáváme do druhé poloviny řadové diskografie kapely a „Soubor kreténů“ patří v druhé polovině života kapely k těm silnějším, ne-li rovnou k tomu nejlepšímu. Může za to především fakt, že se Tři sestry dost přiblížili k punkově pivnímu nevázanému smradu první desky, který se podařilo skvěle dochutit téměř tanečně chytlavými melodiemi i důležitým maximálně vydařeným hitem.

Samozřejmě, exotikou načichlý strhující diskohit „Mexiko“ s ocáskem lambády, přitažlivou dechovou sekcí a dokonale otextovaným příběhem je absolutní trefou do černého a právě tou písní, která vešla do povědomí asi celého národa. Dávní fanoušci Sester však asi daleko víc jásali u melodicky halekacího sboru, vykukujících houslí a harmoniky u „Elišky“, dokonale využívající zvrhlosti debutové desky i krásně zprzněného klasického romantického motivu, stereotypní vyřvávačky „Ventilek“ s krásným melodickým sklouznutím v refrénu a ulítlým příběhem o trablech s nafukovací pannou, halekačky (s pro Tři sestry až alarmujícím textem) „Něco se změnilo“, či u agresivního „Na srazu“.

Tři sestry se zase vrátili k vydařeným coververzím. Žádné složitosti nelze čekat od předělávky Sex Pistols, již v úvodu zmíněné pitvořivé „EMI“, teatrální ležérnost, rozšafnou emotivnost i krásně úsměvnou netečnost Tři Sestry demonstrují v karikatuře předělávky Iggyho Popa, zde využité v dramatické story „Venda“ s příjemným ženským vokálem. Vtip nepostrádá atmosférické pseudoreggae s hopsacím refrénem a univerzálním rýmem Bikini-bikiny v „Atolu Bikiny“, vyřvávačka „Malá nehoda“, věnovaná nejmenované oblíbené kolegyni z branže, totálně rozevlátý Fanánkův zpěv s tklivou harmonikou „Tam na Gvajáně“, ultramoravská folkovka „Jirka Dévaté“, či tanečně optimistické „Červené boty“ s univerzální zvukovou konstantou.

Jednoduše řečeno, „Soubor kreténů je velice silná deska, na které se Tři sestry dokonale vyrovnali s průhlednou repetitivností svých skladeb a pomalu se vtírajícím pocitem opakování se, a to i navzdory tomu, že pochopitelně na svém stylu nic zásadního nemění a dokonce se opět vracejí k tradici úsměvných přechodů mezi písněmi. A když povedené melodie, vtipně hravé texty (a že to Fanánkovi aktuálně jiskřilo!) a rozvernost jedinečné harmoniky opentlíte hláškami z Maxipsa Fíka, Krkonošských pohádek, či Homolkovic klanu, nemůže to dopadnout jinak, než velice dobře.

V následujícím roce Tři sestry začínají bilancovat. U příležitosti patnáctiletého výročí kapely vychází jednak živák „Hlavně, že je večírek“ a jednak dvoudisková kompilace „15 let jsem na Kovárně na plech“, nabízející mimo sedmadvaceti osvědčených kousků, remixu „Mexika“ a tří živých skladeb také devět novinek, které pro příznivce kapely představují takřka povinnost, neb tyto bonusy by v pohodě daly na jedno vydařené album a nemít ve sbírce takové radosti, jako je pochodově rozverný„Smutný tambor“, cover verze hitu německé popinky Neny „Dederon“, přehled celodenního vysílání tuzemských rádií „Zkomoliny“, dramatický „Bajkonur“, fanouškovská vyřvávačka „Do kotle na fotbal“, či podobně laděná „Whisky do mozku“ by byla neskutečná škoda. Druhé tisíciletí tak Tři sestry uzavřely ve velkém stylu, obzvlášť když z kapely začíná vznikat instituce i s doprovodným personálem.

Savapip             


www.trisestry.cz

YouTube ukázka - Tam na Gvajáně

Seznam skladeb:
1. EMI
2. Eliška
3. Krakonoše
4. Mexiko
5. Venda
6. Ventilek
7. Král Šumavy
8. Červený boty
9. Jirka Deváté
10. Na srazu
11. Něco se změnilo
12. Karásek
13. Atol Bikiny
14. Malá nehoda
15. Visení
16. Tam na Gvajáně
17. Bonus:
18. Bowie v Praze (SONO remix)

Sestava:
Lou Fanánek Hagen - zpěv
Cvanc - kytara
Ronald Seitl - kytara
Ing. Magor - baskytara
Supice Veruna - harmonika
Petr Bubenec Lukeš - bicí

Rok vydání: 1999
Čas: 50:28
Label: Monitor EMI
Země: Česká republika

Diskografie:
1990 – Na Kovárně to je nářez
1991 – Alkáč je největší kocour, aneb několik písní o lásce
1993 – Švédská trojka
1993 – 25:01
1995 – Hudba z Marsu
1996 – Zlatí hoši
1998 – Průša se vrací
1999 – Soubor kreténů
2002 – Do Evropy nechceme
2003 – Lihová škola umění, aneb válka s loky
2005 – Na eXX
2007 – Mydlovary
2010 - Lázničky
2013 – Líná hudba, holý neštěstí
2015 – Fernet Underground

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 02.07.2015
Přečteno: 2477x




počet příspěvků: 4

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
",,, ve klubu Golem...3. 07. 2015 13:36 Kain
10/10Jeden z jejich...3. 07. 2015 10:19 adrian
Naprosto peckové...2. 07. 2015 22:22 Supermartonátor
9/10Výborná deska. Po...2. 07. 2015 9:23 Anonim


 
Metalforever.info © 2006 - 2019     RSS - články

stránka byla načtena za 0.20165 sekund.