DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




YGODEH - Inside the Womb of Horizonless Dystopia

Je tomu rok a půl, co jsem psal recenzi na jejich minulou desku „The Experiment Interrupted“ a nyní přicházejí s třetím řadovým albem „Inside The Womb Of Horizonless Dystopia“ (no není to nádherný název?). Řeč je o lotyšsko–britské kapele Ygodeh, která na svém debutu zaujala zajímavým pojetím technického death metalu se symfonickým aranžmá a syntetickou atmosférou. Tahle skupina hraje skutečně ne úplně obvyklou muziku s množstvím dobrých nápadů.

Úvodní „Morbid“ má rozvážný a pomalý rozjezd. Pak přijdou klávesové a rytmické zvraty. Skladba je nabita dramatičností a orchestrální aranže jsou hodně povedené. Ygodeh se tady opravdu vyřádili, pořád se něco děje a death metal si tu podává ruku s cyber metalem, elektronikou a symfoničností. Druhá skladba s názvem „Through the Fog into Misery“ pokračuje v nastoleném stylu, i když je trochu krotší než úvodní nářez. Třetí „Descension“ vás přivítá klidným začátkem. Tentokrát hezká kytarová melodie a do toho jednoduché orchestrace, které jasně připomenou minulé album. Hudba připomíná soundtrack k temnému sci-fi příběhu. Ygodeh jsou dramatičtí a mnohdy takřka neuchopitelní. Jejich vesmír vyplňují klávesy a syntezátory. Těch je víc než na první desce a zároveň jsou propracovanější. A rovněž zvuk je o nějakých sto procent lepší než minule. Hodně to jde slyšet v bicích a také v kytarách. Tam udělala kapela ohromný pokrok. Zní opravdu dobře a hlavně mi přijde, jako by kytaristé prostě víc hráli. Množství sólíček a různých harmonií či vyhrávek potěší.

Následující „Rythm Of The Beast“ zpočátku zní více metalcoreově, avšak progresivní death nakonec v písni zvítězí. Čím však Ygodeh vyčnívají především, to je celková atmosféra. Syntetická, takřka nelidská a Ygodeh jsou snad více „strojoví“ než Fear Factory. To potvrzuje i následující drtička „Take The Blue Pill“ s masakrálním úvodním riffem a tempem jak z fabriky. Skvělá cyber deathová mlátička. „Wake“ představuje na albu asi nejméně výraznou věc, která nevybočuje z nastolené nálady celé nahrávky.

„Callous“ začíná na metalovou skladbu netypicky poklidně a odpočinkově. Jen bicí, výrazná baskytara a syntezátory. Pak zazní i kytary a rapový vokál. Opravdu nevšední začátek. Hudba se však zlomí do toho, čím se Ygodeh věnují nejvíce. Tedy technickému death metalu s jistou dávkou progresivity. Album je zakončené krátkým outrem v podobě "Fragment 3", který může být mostem k desce příští.

V hudbě Ygodeh můžete slyšet Fear Factory, Death, Meshuggah a to kolikrát i najednou. Hlavně ale mají něco svého a tvrdím, že tu atmosféru umí vykouzlit jen oni. Oproti minulé desce udělali velký pokrok, ale zároveň mi skladby z debutu přišly zapamatovatelnější. Rovněž závěr alba mohl být zajímavější. Ta dramatičnost z prostředku nahrávky se trochu vytratila. Nicméně se jedná o výbornou nahrávku, která dokáže zabavit na mnoho poslechů, a vy v ní můžete objevovat pořád něco nového. Ygodeh nestojí na místě a navíc mají vlastní ksicht. Moc se těším na další desky a jsem zvědav, co nového zas přinesou. Nesmírně zajímavá kapela, rozhodně doporučuji!

Tomáš Marton             


FB YGODEH

Seznam skladeb:
1. Morbid
2. Through the Fog into Misery
3. Descension
4. Rhythm of the Beast
5. Take the Blue Pill
6. Wake
7. Callous
8. Fragment 3

Sestava:
Serberus - zpěv
Piton - kytary, programování
Stalker - baskytara
Vadoss - bicí

Rok vydání: 2015
Čas: 33:24
Label: RMS rec
Země: Velká Británie/Lotyšsko
Žánr: Prog/death metal

Diskografie:
2011 - Dawn Of The Technological Singularity
2013 - The Experiment Interrupted
2015 - Inside the Womb of Horizonless Dystopia

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 04.08.2015
Přečteno: 2271x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0915 sekund.