NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




UGLY KID JOE - Uglier Than They Used Ta Be

Už ten název „Uglier Than They Used Ta Be“ odkazuje na začátek devadesátých let a k multiplatinovému debutovému EP „As Ugly As They Wanna Be“. Ugly Kid Joe by rozhodně chtěli ještě jednou zažít ten úspěch, kdy je singl „Everything About You“ a následně deska „America´s Least Wanted“ s hitovou coververzí „Cats In The Cradle“, vystřelily ke hvězdám. Tehdy byla tahle hihňavá pětice opravdu všude. Šklebili se z Metal Hammerů, Brava i MTV. Pád na hubu ale přišel rychleji, než se čekalo, protože dvojka „Menace To Sobriety“ a především pak skutečně nepodařená „Motel California“ byly už bez hitu a zapadly. Ugly Kid Joe pak dlouho mlčeli. Vlastně až do roku 2012, kdy vymetli šuplíky a přinesli vcelku slušné EP „Stairway To Hell“. Neobsahovalo sice žádný velký hit, ale o žádný průser se nejednalo.

A vlastně stejné je to s novinkou. Je na ní slyšet, že by Ugly Kid Joe chtěli být velkou kapelou, která sází jeden hit za druhým, ale přitom na to nemá dostatek talentu a umu. Velké plus sice je, že tahle kapela je snadno rozpoznatelná, protože nebylo mnoho takových muzikantů, kteří by dokázali zkřížit hair metal s grungem tak, aby z toho nevylezl zparchantěnec, který by se nedal poslouchat. Potud je samozřejmě album „Uglier Than They Used Ta Be“ v nejlepším pořádku. Ovšem chybí vyloženě silné skladby. Ty, které by Ugly Kid Joe pasovaly do role skutečných frajerů na hardrockovém pískovišti.

I když deska s každým dalším poslechem roste (po prvním bych jí nedal víc než pět bodů) a objevují se zajímavá místa, prostě žádné „Everything About You“, „Cats In The Cradle“ nebo „Neighbor“ tady není. Jen slušně odvedené řemeslo s pár záchytnými body. Mezi ně určitě lze zařadit úvodní věc (a zároveň pilotní singl) „Hell Ain´t Hard To Find“, která by měla plnit funkci největšího hitu alba, ovšem přece jen ten zářivý třpyt zde trochu bledne. Pak určitě pravděpodobně nejlepší věc celé kolekce „She´s Already Gone“ se silným refrénem a valivá „Under The Bottom“, jenž zaujme zejména sabbathovskými riffy. Nutné je zmínit také coververzi slavné motörheadovské „Ace Of Spades“, kde si zahrál sám Phil Campbell (na desce hraje ještě ve skladbách "My Old Man" a "Under The Bottom"). Nevím, zda je to tím, že tam hostuje hráč, který tuto skladbu mastí už třicet let, ale v podání Ugly Kid Joe dostala tahle nesmrtelná věc obrovský náboj a veliký příval energie, i když ten legendární basový úvod je zahrán trochu jiným způsobem.

Když mluvíme o Ugly Kid Joe, nelze se nezmínit o baladách, protože i když na nich nikdy jejich tvorba nestála, přece jen je „Cats In The Cradle“ proslavila a jak později přiznal zpěvák Whitfield Crane, byla kapela několikrát svědkem, že na jejich koncert přišly rodinky, které znaly jen „Cats In The Cradle“ a po dvou odehraných věcech zděšeně prchaly ze sálu. V případě novinky se tak rozhodně nestane, protože tři zde umístěné balady jsou největší slabinou celé desky a dá se o nich mluvit jako o čemkoliv jiném, než o skladbách s hitovou ambicí. Ona totiž ta rozervanost ze Seattlu už dávno nefrčí a Crane nemá v hlase tolik naléhavosti jako třeba Eddie Vedder. Apropó Crane… Vysvětlí mi někdo, jak se dá ztratit tak charakteristická barva hlasu, jakou tenhle pěvec disponoval v devadesátých letech? V současné době je bohužel tento zpěvák už docela změnitelným.

Kolik mohou mít Ugly Kid Joe dneska fanoušků? Pár tisíc po celém světě? Možná že ano. Ty všechny tohle album potěší vrchovatě, protože dostanou přesně to, co mělo následovat nejpozději po „Menace To Sobriety“. Prostě slušný hardrockový kousek, který je načichlý losangeleskou rozpálenou ulicí, stejně jako seattleským sebedestruktivním pachem. Zároveň novinka ale dává odpověď na to, proč kapela dnes stále hraje v klubech (i když dobře zaplněných) a jejich hvězdná kariéra trvala tak krátce.

Jan Skala             


www.uglykidjoe.net

YouTube ukázka - Hell Ain´t Hard To Find

Seznam skladeb:
1. Hell Ain't Hard To Find
2. Let The Record Play
3. Bad Seed
4. Mirror The Man
5. She's Already Gone
6. Nothing Ever Changes
7. My Old Man
8. Under The Bottom
9. Ace Of Spades
10. Enemy
11. Papa Was A Rolling Stone

Sestava:
Whitfield Crane - zpěv
Klaus Eichstadt - kytara
Dave Fortman - kytara
Cordell Crockett - baskytara
Shannon Larkin - bicí

Rok vydání: 2015
Čas: 48:27
Label: Metalville
Země: USA
Žánr: hard rock/metal

Diskografie:
1992 - As Ugly As Wanna Be EP
1992 - America´s Least Wanted
1994 - Menace To Sobriety
1996 - Motel California
2012 - Stairway To Hell EP
2015 - Uglier Than They Used Ta Be

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 16.10.2015
Přečteno: 3457x




počet příspěvků: 4

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
To šaškování mi...17. 10. 2015 22:09 Pepsi Stone
Ještě k hlasu...17. 10. 2015 19:37 down
Na Cats In The...17. 10. 2015 12:01 Pepsi Stone
Sedmička je asi...16. 10. 2015 22:16 down


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09884 sekund.