NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SIMULACRUM - Sky Divided

Zpočátku se mi do poslechu finských Simulacrum vůbec nechtělo, ale udělal jsem dobře, že jsem jim dal čas. Ono totiž na první či druhý poslech působí jejich druhé album „Sky Divided“ poměrně chaoticky a přeplácaně. Když však dáte desce více šancí, vyměníte tato slova za pojem „propracovanost“. Simulacrum dali do nového materiálu hodně energie a nápadů, ne vše se úplně povedlo. „Sky Divided“ je plné všeho možného a člověk si až říká, že je to doslova výbuch tvořivosti. Jenže všeho moc škodí a někdy máte pocit, že se v hudbě Simulacrum utopíte. Naštěstí jde o to jen se naučit plavat v tomto hudebním oceánu, který je plný zajímavých ostrůvků a lagun.

Základem je především progresivní power metal, poměrně agresivní a přitvrzený. Simulacrum mají rádi výraznou a divokou rytmiku. Hodně staví na pořádně tvrdých riffech, které se však občas opakují. Přitom jsou mnohdy velice zajímavé. Někdy jde o příjemný thrashing, jindy podobné věci ve stylu Symphony X, ale asi nejvíce mne zaujaly riffy math-coreové. Simulacrum tak někdy zní jak Meshuggah s melodickým zpěvem a výraznými klávesami. To však není vše. Nechybějí vlivy klasického prog rocku či Dream Theater a dostane se i na saxofon. Hudba se mění každou chvilku a na jeden poslech opravdu není možné desku vstřebat. Velkým oříškem se pro mne ukázal i zpěvák kapely Nicklas. Ze začátku jsem jeho hlas neměl vůbec rád. Je totiž docela vysoko posazený a třeba v tvrdých pasážích mi vyloženě neseděl, protože jsem si představoval mnohem agresivnější výraz. Postupem času jsem jeho zpěv však docenil a poslouchá se velmi dobře. Přesto má na čem pracovat.

„Sky Divided“ má několik opravdu vydařených refrénů a skladeb, které se časem zakousnou do hlavy. Například „Embrace The Animal Within“ je power metalová hitovka, která mi dost připomíná naše Ascendancy. Vynikající je epická desetiminutovka „The Abomination“, kde zní Simulacrum jako kapela, co opravdu umí skládat. A ten refrén je velká paráda. Prog metalová pecka, která by měla nadchnout i všechny fandy Symphony X. Podobně povedený je i závěrečný opus „A New Beginning“. Tady se už ale nedá mluvit o dokonalosti, protože skvělé momenty se střídají s těmi průměrnými, a kdyby skladba byla kratší, měla by větší sílu.

„Sky Divided“ je povedené album a Simulacrum jsou velkým příslibem do budoucna. Ohromně pestrý materiál s někdy až překombinovanými žánry stojí za to pořádně naposlouchat. Vše na desce se nepovedlo a kapela ještě musí zapracovat na dramaturgii desky a netlačit tolik na pilu. Desku rozhodně doporučuji a věřím, že mezi fanoušky progresivního metalu si najde mnoho příznivců.

Tomáš Marton             


www.simulacrum.fi

YouTube ukázka - Embrace The Animal Within

Seznam skladeb:
1. Timelapse
2. Behind The Belt Of Orion
3. Broken
4. Embrace The Animal Within
5. Deep In The Trenches
6. The Abomination
7. Sky Divided
8. Enter Hyperion
9. A New Beginning

Sestava:
Niklas - zpěv
Solomon - kytary
Petri - kytary
Olli - baskytara
Chrism - klávesy
Henri - bicí

Rok vydání: 2015
Čas: 1:01:45
Label: Inverse records
Země: Finsko
Žánr: progresivní metal

Diskografie:
2012 - The Master and The Simulacrum
2015 - Sky Divided

Foto: archiv kapely


Vydáno: 18.10.2015
Přečteno: 2108x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Pro mě velké...23. 11. 2015 19:38 Nerajohn


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09106 sekund.