TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




TRAUMA - Rapture And Wrath

Snad všechny rockové a metalové encyklopedie citují název této kapely. Trauma. Že to zní nějak povědomě? Samo sebou, protože tahle formace ze San Francisca dala světu basistu Cliffa Burtona, jenž v této kapele působil v letech 1981-1982, aby jim ho potom vyfoukla Metallica. Jinak ale nutno podotknout, že tohle je skutečně jediná zásluha, kterou lze kapele Trauma přičíst. Jejich debutová deska „Scratch And Scream“ z roku 1984 nebyla žádná sláva a proto nikoho určitě nepřekvapilo, že se tahle kapela o rok později rozpadla. Na druhou stranu o to překvapivější je fakt, že Trauma od roku 2011 působí na scéně znovu a letošní rok vydává své druhé album. Po jedenatřiceti letech.

Jenže ono jako kdyby oněch jedenatřicet let neexistovalo. Nedám nic za to, že kdyby „Rapture And Wrath“ vyšlo třeba rok po debutu, tedy před celými třiceti lety, znělo by na chlup stejně. Tahle deska je totiž tak hluboko zakořeněna v osmdesátých letech, že se může zdát, že to je nějaká zapomenutá nahrávka z té doby. Údajně není. Trauma na ní opět zní jako třetiligová parta amerického metalu poloviny osmdesátých let, pro kterou jsou třeba takoví Malice, Omen, Manilla Road nebo Hellstar nedostižnými hvězdami. I ten vysoko položený zpěv zakládajícího člena Donnyho Hilliera je stejně otravný jako v roce 1984.

Po instrumentální stránce není kapele toho možné moc vytknout, když si odmyslíme nepůvodnost riffů a kytarových sól, ovšem s invencí to je mnohem, mnohem horší. Všechny skladby tak nějak splývají dohromady, protože kromě gradující „Pain“ se nesou ve středním tempu, které navíc působí i trošku unaveně, což je věc, která může metalové kapele nadobro zlomit vaz. Citelně je zde znát absence nosných nápadů, refrénů a prostě momentů, pro které by si člověk aspoň něco z té desky zapamatoval. Jediným záchytným bodem pak může být skladba „When I Die“, která jakžtakž má snadno zapamatovatelný refrén. Jinak samá šeď a průměr, vše stokrát slyšené a stokrát přežvýkané.

Když jsem na začátku téhle recenze zmiňoval, že tahle kapela má obrovskou zásluhu na tom, že pro svět objevila basistu Cliffa Burtona, zůstane tato její zásluha to jediné, pro co se název Trauma bude udržovat v rockových análech. Pro svou hudbu by si tahle kapela místo v encyklopediích asi ani moc nezasloužila. Možná jen mezi milovníky totální hudební zatuchliny.

Jan Skala             


www.traumametal.com

YouTube ukázka - When I Die

Seznam skladeb:
1. Heart Of Stone
2. When I Die
3. The Long Way Home
4. Pain
5. The Walking Dead
6. Kingdom Come
7. Egypt
8. Under The Lights
9. Don't Tread On Me
10. Too Late

Sestava:
Donny Hillier - zpěv
Kurt Fry - kytara
Marcel Eaton - baskytara
Kris Gustofson - bicí

Rok vydání: 2015
Čas: 52:24
Label: Pure Steel Records
Země: USA
Žánr: heavy metal

Diskografie:
1984 - Scratch And Scream
2015 - Rapture And Wrath

Foto: archiv kapely


Vydáno: 01.11.2015
Přečteno: 1894x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08798 sekund.