NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




MANILLA ROAD - The Blessed Curse

Manilla Road byli typičtí představitelé power metalu. Ovšem příznivci různých Sabatonů, Powerwolfů a podobných, v současné době v jistých evropských kruzích dost populárních kapel, se mohou zase rychle uklidnit. Manilla Road s těmito kapely nemají vůbec nic společného, protože představují ten původní power metal amerického střihu, někdy také nazývaný US metal. Ten vznikl jako odpověď na Novou vlnu britského heavy metalu a v podstatě hudebně z ní vycházel. Vždyť také hlavními propagátory tohoto stylu byli začátkem osmdesátých let Manowar (v době, kdy ještě krotili svou nechutnou megalomanii), Riot, ranní Queensrÿche, Fates Warning či Armored Saint. Manilla Road patřili vždy spíše do druhé ligy, ovšem k dobru jim lze přičíst, že jejich vliv nezůstal jen v zaflusaných klubech, ale vzpomněli si na ně třeba norští Darkthrone, kteří zařadili jejich cover „Raised On Rock“ na album „F.O.A.D.“ z roku 2007.

Stejně jako kapely podobného ražení slavili své největší úspěchy Manilla Road v osmdesátých letech. Dnes už jsou totální undergroundovou záležitostí, která hraje na stylových festivalech v podvečerních hodinách a kde z původních členů zbyl jen kytarista a zpěvák Mark Shelton. Hudebně ale stále Manilla Road vězí v osmdesátých letech, jejich styl se za ta léta nepohnul ani o píď. Možná tomu nahrává i fakt, že dobu největší grungemánie v první polovině devadesátých let prožila kapela neaktivně a ke studiové práci se vrátila až na přelomu tisíciletí, kdy už se metal zase vracel do starých kolejí.

I tohle jejich sedmnácté album kapely je obstarožním kouskem, kde se nehraje na žádnou progresi. Instrumentace je pochopitelně bezchybná, ovšem slabá produkce všechno sráží k průměru. Naštěstí jsou Manilla Road i dnes zruční skladatelé, tak přece jen výsledek není nijak tragický. Nejsilnější je kapela v epičtějších věcech, jako je úvodní a zároveň titulní skladba „The Blessed Curse“ nebo osmiminutová „Tomes Of Clay“ (ani přes svou délku kupodivu nenudí), ovšem svého vrcholu deska dostupuje v závěrečné „The Muses Kiss“, ze které jsou cítit raní Queensrÿche.

Ovšem na desce jsou dva zásadní kameny úrazu. Tím prvním je fakt, že svižnější skladby působí zatuchle, skoro až plesnivě, protože zní stejně, jako by zněly v roce 1985 (navíc perkuse jsou opravdu rušivě nazvučené) a pak je to projev vokalisty Bryana Patricka, který před lety u mikrofonu zastoupil lídra kapely Marka Sheltona. Ten sice nikdy nebyl bůhvíjaký zpěvák (což je možná důvod, že Manilla Road nikdy neprorazili do první ligy, vždyť srovnejte si ho třeba s Geoffem Tatem nebo Johnem Bushem), ale Patrick disponuje značně omezeným vokálním rozsahem, takže místo pořádného silového zpěvu, který by této hudbě slušel, slyšíme jen deklamace a vyprávění.

To nejpozitivnější na „The Blessed Curse“ je asi fakt, že deska vůbec vyšla. Ne že by byla nějak zásadní nebo (snad jen v rámci diskografie kapely) nějak převratná, to rozhodně ne. Ale udržuje jméno Mannila Road stále mezi živými, což by u legend mělo být. Vždyť i kultovní punkerka (sice už skoro dvacet let mrtvá) Wendy O. Williams zpívala v osmdesátých letech, že „legendy přece neumírají…“.

(K limitované edici alba vychází ještě bonusový disk "After The Muse", což jsou takřka akustické verze různých skladeb).

Jan Skala             


www.manillaroad.net

YouTube ukázka - Tomes Of Clay

Seznam skladeb:
1. The Blessed Curse
2. Truth In The Ash
3. Tomes Of Clay
4. The Dead Still Speak
5. Falling
6. Kings Of Invention
7. Reign Of Dreams
8. Luxiferia's Light
9. Sword Of Hate
10. The Muses Kiss

Sestava:
Bryan Patrick - zpěv
Mark Shelton - kytara, zpěv
Josh Castillo - baskytara
Andreas Neuderth - bicí

Rok vydání: 2015
Čas: 47:55
Label: Golden Core Records
Země: USA
Žánr: heavy metal

Diskografie:
1980 - Invasion
1982 - Metal
1983 - Crystal Logic
1985 - Open Gates
1986 - The Deluge
1987 - Mystification
1988 - Out Of The Abyss
1990 - The Courts Of Chaos
1992 - The Circus Maximus
2001 - Atlantic Rising
2002 - Spiral Castle
2002 - Mark Of The Beast
2005 - Gates Of Fire
2008 - Voyager
2011 - Playground Of The Damned
2013 - Mysterium
2015 - The Blessed Curse

Foto: archiv kapely


Vydáno: 24.10.2015
Přečteno: 2475x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Pocuvam vsetku...7. 01. 2016 10:21 Marek
Znám pár lidí,...30. 10. 2015 9:16 Pepsi Stone
K téhle grupě...29. 10. 2015 19:18 down


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08725 sekund.