Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Michael MONROE - Blackout States

Je asi jen málo umělců, jejichž sólová kariéra se dá srovnávat s tím nejlepším, co vytvořili v rámci své domovské kapely a čím si udělali jméno ve světě. Michael Monroe, někdejší ikonický frontman finských glam/punkových zázraků Hanoi Rocks, je jedním z nich. Hanoi Rocks byli jedineční spojením právě charismatu a osobitého vokálního projevu Monroea s kytarovou hrou a skladatelským umem Andyho McCoye. Sice se nikdy nedočkali platinových ocenění, ale vliv na celé hairmetalové hnutí, ať už z Ameriky nebo Evropy, je omračující. A Monroe na své sólové kariéře všechny tyhle prvky spojuje a těží z nich. A těží z nich skvěle.

Monroe už potřetí od (pravděpodobně) definitivního rozpadu Hanoi Rocks dokazuje, že se obejde i bez McCoye. Ten byl sice v řadách Hanoi Rocks nejpilnějším skladatelem (v osmdesátých letech výhradním, po comebacku 2003 dominantním, ovšem s výrazným podílem Monroea), ale zpěvák se dokázal rychle etablovat, a i když vliv Hanoi Rocks v jeho tvorbě pochopitelně slyšíte, jeho sólovky se nesou přece jen v trochu odlišném duchu. Je zde přítomno více rock n´rollu, s punkem se to bere spíše přes původní Ramones než The Clash a sází se více na stadionové hity. A proto nejen díky své minulosti, ale i současným aktivitám si Monroe ve Skandinávii právem užívá statut rock n´rollového krále a díky tomuto postavení se dá jeho význam přirovnat třeba k Iggymu Popovi nebo Lemmymu Kilmisterovi.

A zpěvák, soudě podle novinky „Blackout States“, nepolevuje. Sice oproti minulému albu „Horns And Halos“ došlo ke změně na postu kytaristy, kdy Dregen odešel, aby oživil svou domovskou kapelu Backyard Babies, ovšem náhrada v podobě Riche Jonese (ex-Amen) se zdá být odpovídající. Jinak je všechno opět na svém místě a všechno jede podle osvědčeného mustru. Tím ovšem nelze říct, že by deska byla stejná, jako její předchůdkyně, a dokonce nelze mluvit ani o vykrádání sebe sama, protože v případě „Blackout States“ přichází Monroe s nejvíce přístupnou deskou od restartu sólové kariéry v roce 2010.

Jak jsem už zmínil, sází se spíše na stadionové refrény, které hned u prvních skladeb „This Ain´t No Love Song“, pilotního singlu „Old King´s Road“ a „Goin´ Down With The Ship“ (utajený tip alba) způsobí příjemné mrazení v zádech. Je to energické, zpěvné, hitové. I když kapela ukáže místy pěkně ostré zuby, jako v kulometné punkové sprosťárně „R.L.F.“ (úvodní riff a rytmus bicích mi dokonce připomněly „Padesát“ od Visacího zámku, úvod titulní „Blackout States“ zase „Houby magický“ od Kabátu, i když pochybuji, že Monroe z toho něco slyšel…), jede se tentokrát spíše ve středních tempech, kde je důraz kladen na melodii. Možná to bude znít jako klišé, ale když si vezmete jakýkoliv ze třinácti zde obsažených songů, máte z něho potenciální hit.

A když si vezmete celou „Blackout States“ máte z toho třetí parádní desku v řadě, se kterou, pokud jste se někdy otřeli o Monroeovu tvorbu nebo samotné Hanoi Rocks, nemůžete šlápnout vedle. Zdá se, že tento blonďatý Fin zraje jako víno. Po nepřehlednostech začátku jeho sólové kariéry na přelomu osmdesátých a devadesátých let dneska všechno šlape jako hodinky. I když třeba sólový debut „Nights Are So Long“ se svou křehkou náladou a mocným využitím akustických kytar nebo následující streetrockový výbuch „Not Fakin´ It“ s hostujícím Axlem Rosem byly výborné desky, dnes je všechno profesionálnější a bez ztráty byť jednoho procenta energie. Monroe je prostě Pan Rock n´roll.

Jan Skala             


www.michaelmonroe.com

YouTube ukázka - Old King´s Road

Seznam skladeb:
1. This Ain't No Love Song
2. Old King's Road
3. Goin’ Down With The Ship
4. Keep Your Eye On You
5. The Bastard’s Bash
6. Good Old Bad Days
7. R.L.F.
8. Blackout States
9. Under The Northern Lights
10. Permanent Youth
11. Dead Hearts On Denmark Street
12. Six Feet In The Ground
13. Walk Away

Sestava:
Michael Monroe - zpěv
Steve Conte - kytara
Rich Jones - kytara
Sami Yaffa - baskytara
Karl Rockfist - bicí

Rok vydání: 2015
Čas: 43:19
Label: Spinefarm Records
Země: Finsko
Žánr: hair metal/punk rock

Diskografie:
1988 - Nights Are So Long
1989 - Not Fakin´ It
1996 - Peace Of Mind
1999 - Life Gets You Dirty
2003 - Whatcha Want
2010 - Another Night In The Sun/Live In Helsinki
2011 - Sensory Overdrive
2013 - Horns And Halos
2015 - Blackout States

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 26.10.2015
Přečteno: 3558x




počet příspěvků: 5

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Savapip: v pohodě...26. 10. 2015 17:11 JonathanGrey
to JonathanGray: s...26. 10. 2015 16:35 Savapip
V době vydání...26. 10. 2015 16:13 JonathanGray
Díky za...26. 10. 2015 9:18 Pepsi Stone
Dobré kombo...26. 10. 2015 8:01 JonathanGrey


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08895 sekund.