PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ELFERYA - Eden's Fall

Střídání na postu zpěvačky v metalové kapele začíná být už skoro pravidlem a švýcarská kapela Elferya to jenom potvrzuje. Sedm let, dvě desky a tři zpěvačky. Nic zvláštního. Mám spíše pocit, že dnes se tahle statistika počítá spíše k dobru (i když ne všichni fanoušci se mnou budou souhlasit). Přiznávám, že některé změny v historii žánru byly hodně citelné, ale kromě emocí a různorodých reakcí přichází i velké očekávání ze strany posluchačů a zájem o daného interpreta roste. Elferya sice nemá ještě natolik věhlasné jméno, aby se kolem ní děl nějaký mediální kolotoč, příchod nové členky jim ale rozhodně prospěl.

Nástupce dva roky staré prvotiny, kterou bych svoji kvalitou zařadil někam k průměru, dostal název „Eden's Fall“ a představuje se na něm dosud neznámá Melody Dylem, která nemá rozhodně lehký úkol. Nahradit tak šikovnou pěvuli, jako byla Constance Amelane (Ex-Whyzdom), je opravdu oříšek, Melody však má tu výhodu, že Constance nestačila s kapelou nahrát ani jednu desku a v sestavě působila jen necelý rok. Za přímou předchůdkyni lze tak spíše považovat talentovanou Claire-Lyse von Dach, kterou můžeme slyšet právě na debutu „The Straight and Narrow“.

Přínos Melody je nepochybný. Mladá Švýcarka si jde svojí vlastní cestou, na nic si nehraje a zdařile mění tvář kapely k civilnějšímu a líbeznějšímu pojetí. S jejím nástupem přišel svěží vítr a odešel operní projev, který na můj vkus kapelu v minulosti spíše omezoval. Album navíc zní vyspěleji i po instrumentální a zvukové stránce. Elferya výrazně pracuje se symfonickými prvky, které zabaluje do power-metalového hávu, zní epicky, dostatečně dramaticky a na pár místech i překvapí. Zatímco zpočátku hraje spíše na dravější notu, postupně ukazuje, že se dobře pohybuje i v klidnějších a intimnějších vodách. Zde svoji všestrannost ukazuje nejen samotná zpěvačka, ale i zbytek kapely, který se vyznačuje jak technickou přesností, tak i citem pro citlivé melodie, skvělou prací s atmosférou a díky houslím i nádechem folku („Alone With You“). Melody pak obzvlášť vyniká ve smyslnějších a pomalejších pasážích, jako je tomu třeba v poslední písničce „Close Your Eyes“, cizí ji však není ani rychlejší směr. Favoritem desky v kategorii hitovosti je bez diskuzí skladba „Elferya“, která oplývá již chváleným a vnímavým ženským vokálem (okořeněným zde špetkou growlingu) a výraznou chytlavostí. Vyzdvihnout musím rovněž pasáž v „Ghost of Mary“ (začínající někde kolem 2:30), kde Melodyin hlas v součinnosti s klávesy zní až magicky.

Elferya zkrátka ví, co dělá a v rámci vývoje své tvorby předvádí velký posun. Největší sílu má v údernosti. Skladby mají ve většině případů jasnou strukturu a jsou schopny zaujmout už po prvních posleších. Výjimkou se pro mě stala snad jen skladba „Metal Hearts“, která se mi do konceptu desky nehodí jak svým pojmenováním, tak i svým ostřejším zaměřením a velkým závanem klišé. Pryč s bojovým chorály, těmhle Švýcarům svědčí víc romantiky a klavíru!

Pokud první zářez v diskografii téhle kapely označuji za průměrný, „Eden´s Fall“ kvalitou stoupá minimálně o jednu třídu výš.

Mikka             


elferya.com

YouTube ukázka - With All My Love

Seznam skladeb:
1. Eden's Fall
2. With All My Love
3. Elferya
4. Ghost of Mary
5. Cruel Night
6. The Dreamcatcher
7. Toys of a Modern Man
8. Across the Earth
9. Alone with You
10. Metal Hearts
11. Close Your Eyes

Sestava:
Melody Dylem - zpěv
Valery Veings - kytara
Thibaut Jehanno - baskytara
Lionel Blanc - klávesy, housle
Mathilde Sonney - housle
Samuel Python - bicí

Rok vydání: 2015
Čas: 45:23
Země: Švýcarsko
Žánr: symfonický/power metal

Diskografie:
2013 - The Straight and Narrow
2015 - Edens Fall

Foto: archiv kapely


Vydáno: 24.11.2015
Přečteno: 2460x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.20374 sekund.