IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Gary MOORE - Victims Of The Future

Jak postupovala osmdesátá léta, akcie Garyho Moorea na poli rockové hudby stoupaly. Ve Velké Británii se dostal mezi absolutní špičku, svou náruč začínala pomaloučku, polehoučku otvírat i daleko rezervovanější Amerika. Moore se ovšem musel smířit s faktem, že kolem sebe nedokáže soustředit klasicky fungující kapelu, protože sestava, která natočila album „Corridors Of Power“ se rozplynula jako pára nad hrncem. S Moorem sice zůstal bubeník Ian Paice, ovšem toho daleko více zaměstnával comeback Deep Purple, kdy se kapela vracela ve své nejsilnější sestavě s Ianem Gillanem, Ritchiem Blackmorem, Jonem Lordem, Rogerem Gloverem a právě Iana Paicem. Ten na „Victims Of The Future“ sice figuruje, ovšem nabubnoval pouze pár skladeb. Nezůstal ani Don Airey, který zamířil zpět k Ozzymu Osbourneovi, i basista Neil Murray stihl nahrát jen několik partů a už naskočil zpět do Whitesnake. Na druhou stranu se zde objevuje původní klávesista Rainbow Craig Gruber, klávesista UFO Neil Carter nebo basista Bob Daisley, známý z Rainbow, kapely Ozzyho Osbournea nebo Uriah Heep.

I když „Victims Of The Future“ nahrávala prakticky jiná sestava než „Corridors Of Power“, mají alba prakticky stejné vyznění. Gary Moore se usadil ve svém výrazu, kde dominuje hard rock, bluesové kořeny jsou až na výjimky potlačeny do pozadí a zvuk je zaštítěný až metalovou hutností. Oproti „Corridors Of Power“ už ubylo AOR motivů, přestože se tento hudební styl v tvorbě Garyho Moorea vyskytuje po většinu kariéry. „Victims Of The Future“ má v porovnání s předchozí deskou hutnější zvuk, více se pošilhává po klasickém heavy metalu, celkový sound je o fous kovovější.

Přestože se dají Mooreovy desky považovat za vyvážené (aspoň ty z této doby), můžeme na „Victims Of The Future“ nahlížet jako na počin, který stojí zejména na třech skladbách. Jednou z nich je už úvodní jízda „Victims Of The Future“, což je razantní vstup do světa heavy metalu, který se sice pohupuje ve středním tempu, ovšem úderný stadionový refrén je jedním z nejlepších, jaké Moore ve své hardrockové epoše napsal. Naproti tomu „Teenage Idol“ opouští metalové brány a spíše než kovový lesk ji zdobí rebelské rock n´rollové riffy po vzoru Kiss nebo Slade. Právě frontman druhé jmenované party Noddy Holder si na tomto albu zahostoval, a to konkrétně ve skladbě „Shapes Of Things“, což je samozřejmě vyvedená coververze od The Yardbirds, kterou mají v repertoáru například také Nazareth, Scropions, Rush, Michael Schenker, David Bowie nebo Richie Kotzen.

Druhým hitem desky je pomalá skladba „Empty Rooms“, jedna z nejznámějších Mooreových věcí. Zde se nachází ve své prvotní, skoro sedmiminutové verzi, kde oproti známějším adaptacím je více instrumentálních pasáží a samotná skladba má skleslejší atmosféru než nejznámější verze, která se nachází na příštím albu „Run For Cover“. A konečně třetí skladbou, která se dá nazvat pilířem alba, je úderná „Murders In The Skies“, kde v úvodu Mooreova kytara doslova čaruje a přechází z těžkých, temně metalových pasáží do ekvilibristického sóla. Tady (ano, tady) se kytarista nachází ve své nejlepší hodince pro první polovinu osmdesátých let. Tím se samozřejmě nedá říct, že zbylé tři skladby „All I Want“, „Hold On To Love“, „The Law Of The Jungle“ jsou na desce jen do počtu. Ovšem ono konkurovat takovým věcem jako je titulní kus a „Murderss In The Skies“ je velmi, velmi těžké. Přitom třeba „All I Want“ disponuje kousavým bluesrockovým riffem, který může lehce připomenout slavnou „Rock Candy“ od Montrose. V podstatě jediná skladba, ke které je nutno vznést výtku je závěrečná „The Law Of The Jungle“, kde Mooreův pěvecký projev působí nepřirozeně a je jasně slyšet, že zbytečně přepínané výšky mu prostě nesluší. Daleko silnější je ve středních polohách, kde je čím dál silnější a dokazuje, že už nepotřebuje sólové pěvce. Že ten part zastane sám.

Na „Victims Of The Future“ se ukazuje, že v polovině osmdesátých let byl Moore počítán mezi hardrockovou elitu skutečně právem. Sršel nápady, pálil jeden skvělý song za druhým a to mu ještě osud do cesty znovu připletl někdejšího parťáka Phila Lynotta. Ten se slzou v oku právě rozpustil Thin Lizzy a i když stále více zmáhaný alkoholem a drogami, pustil se se svým někdejším kolegou do práce. Bohužel jejich společná činnost znovu neměla trvalý charakter.

Jan Skala             


www.gary-moore.com

YouTube ukázka - Murders In The Skies

Seznam skladeb:
1. Victims Of The Future
2. Teenage Idol
3. Shapes Of Things
4. Empty Rooms
5. Murders In The Skies
6. All I Want
7. Hold On To Love
8. The Law Of The Jungle

Sestava:
Gary Moore - zpěv, kytara
Bob Daisley - baskytara
Mo Foster - baskytara
Neil Murray - baskytara
Craig Gruber - klávesy
Neil Carter - klávesy
Bobby Chouinard - bicí
Ian Paice - bicí

Rok vydání: 1983
Čas: 43:26
Label: Virgin
Země: Severní Irsko
Žánr: heavy metal/hard rock

Diskografie:
1973 - Grinding Stone (jako The Gary Moore Band)
1978 - Back On The Streets
1980 - G-Force
1982 - Corridors Of Power
1983 - Dirty Fingers
1983 - Victims Of The Future
1985 - Run For Cover
1987 - Wild Frontier
1989 - After The War
1990 - Still Got The Blues
1992 - After Hours
1995 - Blues For Greeny
1997 - Dark Days In Paradise
1999 - A Different Beat
2001 - Back To The Blues
2002 - Scars
2004 - Power Of The Blues
2006 - Old, New, Ballads, Blues
2007 - Close As You Get
2008 - Bad For You Baby

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 25.02.2016
Přečteno: 4586x




počet příspěvků: 11

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Mimo mísu a...26. 02. 2016 22:33 htaedas
To PepsiOsobně si myslím,...26. 02. 2016 17:08 Kolík
Nějaké...26. 02. 2016 16:28 Pepsi Stone
Tak to je dobrá paranoiaČlověk...26. 02. 2016 13:43 Kolík
Asi tak...26. 02. 2016 9:04 Pagan


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09172 sekund.