NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Gary MOORE - Wild Frontier

Rok 1986 nebyl pro Garyho Moorea zrovna tím nejšťastnějším. Hned po Novém roce, 4. ledna, totiž v nemocnici po více než desetidenním kómatu umírá jeho velmi blízký přítel a frontman legendárních Thin Lizzy, Phil Lynott. Zdrcený Moore se stahuje do svého domovského Belfastu, kde začíná pracovat na další desce. Práce jdou ztuha a vše se mění ve chvíli, kdy kytaristu napadne spásná myšlenka obrátit se ke keltským kořenům. K národním tradicím domovského Severního Irska, k hudbě svých předků. Právě těm, bohaté irské přírodě a Philu Lynottovi je deska „Wild Frontier“ věnována.

Tentokrát na desce pracovala velmi osekaná sestava, kdy Moore k nahrávání pozval pouze basistu Boba Daisleyho, který je známý svou prací pro Rainbow, Uriah Heep či Ozzyho Osbournea a klávesistu Neila Cartera, který dříve pracoval s UFO. Nahrávání se nakonec obešlo bez živého bubeníka, s výjimkou jedné skladby jsou všechny ostatní nahrány s bicím automatem. Ovšem ten je použit o poznání lépe než v „Empty Rooms“ na „Run For Cover“ a tak člověk, který nečetl booklet, skoro ani nepozná, že neposlouchá živého muzikanta.

Deska „Wild Frontier“ představuje v tvorbě Gary Moorea velký krok kupředu a nutno podotknout, že správným směrem, i když z pohledu na celou diskografii se dá i říci, že „Wild Frontier“ je podařený experiment, krok stranou, který se vydařil. Ať je to jak chce, máme v tomto případě co do činění s nejlepším albem Mooreovy hardrockové kariéry. Albem, které pro něho znamenalo dosavadní komerční vrchol, když se v britské hitparádě vyšplhalo až na osmé místo. Albem, které neznělo jako žádný jiný předchůdce a ani jako žádná jiná deska, se kterou Moore přišel v příštích letech. „Wild Frontier“ nemá v sobě heavymetalové pnutí dvojice „Corridors Of Power“ a „Victims Of The Future“, ani touhu po hitu z „Run For Cover“. Přesto je na něm hitů plno. V podstatě každá skladba.

Startuje se známou „Over The Hills And Far Away“, kterou do svého repertoáru o řadu let převzali Nightwish. Podle keltských motivů je hned jasné, že došlo ke změně, ovšem jinak se jedná o výtečný hardrockový otvírák, který žene dopředu silný refrén. Právě refrény jsou v případě „Wild Frontier“ velmi silnou zbraní a nemusí se jednat o stadionové vyřvávačky, ale klidně o skoro nenápadné melodie, jako v případě titulní věci, kdy má ovšem refrén velice silnou atmosféru, doplněnou zajímavě hranou akustickou kytarou. „Take A Little Time“ společně s „Thunder Rising“ představují tu divočejší tvář desky, je možné vystopovat návaznost na období 1982 a 1983, kdy v Mooreově tvorbě kulminovaly heavymetalové choutky. A opět zaujmou velice silné refrény.

Dochází i na znovuobjevenou lásku k blues, která na minulých albech byla skoro neslyšitelná. Zde se jí dostává vrchovaté porce a tvoří jeden z vrcholů celé kolekce. Ať už se jedná o instrumentálku „The Loner“, kterou, jako jedinou na albu, nabubnoval živý bubeník (Cozy Powell) nebo o keltskými motivy propletenou „Johnny Boy“. V případě první skladby jde spíše o klasičtější blues, kdy se ke slovu dostává zpívající Mooreova kytara, suplující zpěv, v případě „Johnny Boy“ spíše posluchač obdivuje úchvatnou atmosféru skladby a Mooreovu pěveckou linku.

A zbylé tři věci? „Friday On My Mind“ je coververzí hitu ze šedesátých let od kapely The Easybeats, který mají na svědomí George Young a Harry Vanda (ano, producenti AC/DC). Moore jí přiostřil drápky a proto hravě zapadá do konceptu celé desky. „Stranger In The Darkness“ zase více využívá nálady AOR, naplno ovládající skladbu „Crying In The Shadows“, která celou kolekci zakončuje a člověka tak napadne paralela s minulým albem a závěrečnou skladbou „Listen To Your Heartbeat“. Ovšem v případě „Crying In The Shadows“ se jedná o skladbu, která je dotažena takřka k dokonalosti a kde popové manýry ani nevadí.

Úspěch „Wild Frontier“ byl hmatatelný hned poté, co deska v březnu 1987 vyšla. Bylo třeba co nejrychleji doplnit koncertní sestavu. Volba na post bubeníka proto padla na Erica Singera, který krátce předtím opustil Black Sabbath, se kterými nabubnoval desku „Seventh Star“. Singer odjel s Moorem turné, ovšem pak se poroučel, aby s bývalým kytaristou Ozzyho Osbournea Jakem E. Leem a jedním z exzpěváků Black Sabbath Rayem Gillenem (není slyšet na žádné desce) založil kapelu Badlands. Moore zatím pokračoval v excelentní hardrockové jízdě, přestože už pomalu zrála doba velkého rozhodnutí.

Jan Skala             


www.gary-moore.com

YouTube ukázka - Over The Hills And Far Away

Seznam skladeb:
1. Over The Hills And Far Away
2. Wild Frontier
3. Take A Little Time
4. The Loner
5. Friday On My Mind
6. Stranger In The Darkness
7. Thunder Rising
8. Johnny Boy
9. Crying In The Shadows

Sestava:
Gary Moore - zpěv, kytara
Bob Daisley - baskytara
Neil Carter - klávesy
Cozy Powell - bicí (jen "The Loner")

Rok vydání: 1987
Čas: 44:12
Label: EMI
Země: Severní Irsko
Žánr: hard rock/celtic rock

Diskografie:
1973 - Grinding Stone (jako The Gary Moore Band)
1978 - Back On The Streets
1980 - G-Force
1982 - Corridors Of Power
1983 - Dirty Fingers
1983 - Victims Of The Future
1985 - Run For Cover
1987 - Wild Frontier
1989 - After The War
1990 - Still Got The Blues
1992 - After Hours
1995 - Blues For Greeny
1997 - Dark Days In Paradise
1999 - A Different Beat
2001 - Back To The Blues
2002 - Scars
2004 - Power Of The Blues
2006 - Old, New, Ballads, Blues
2007 - Close As You Get
2008 - Bad For You Baby

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 10.03.2016
Přečteno: 5692x




počet příspěvků: 10

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Pepsi automat je na...11. 03. 2016 16:20 Kamil
..over the hills......11. 03. 2016 14:49 johny
Jojo ...pamatuju na...11. 03. 2016 11:30 down
Souhlas, vrchol...11. 03. 2016 8:47 V.
Stahuji, a věřte,...11. 03. 2016 0:41 vn


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0919 sekund.