IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




BORKNAGAR - Winter Thrice

Víte co mají společného Vintersorg, Arcturus, Solefald a Leprous? Ano, je to kapela Borknagar, která právě vydala své desáté studiové album s názvem „Winter Thrice“. V Borknagar se prostřídala celá řada muzikantů ze všemožných (nejen těch výše zmíněných) kapel a právě i to dodává skupině punc něčeho výjimečného. Co jméno, to pojem na scéně, např. o bicí se postaral Baard Kolstad, což je jeden z nejtalentovanějších bubeníků současnosti. Naprosto perfektní výkon.

Borknagar prosluli i svým progresivním přístupem k black metalu, který v jejich podání zní velmi líbivě, což rozhodně není nadávka, ba naopak. Vlivy folku jsou zde také patrné, i když novinka spíš pokračuje v cestě minulé desky „Urd“. Největší devízou Borknagar je práce s vokály. Ty jsou skutečně pestré a kapela s nimi předvádí doslova divy. Aby také ne. Mít v týmu Vortexe, Vintersorga a Larse Nedlanda je ohromná výhra, navíc se na novince objevil jako host i bývalý člen Kristoffer Rygg, známý jako „Garm“. Dokonalost tohoto spojení více zpěváků spočívá nejen ve střídání „krkavčího“ zpěvu pana Vintersorga a čistých vokálů, ale především v jejich vrstvení, doplňování se a v plastičnosti, s jakou dovedou pracovat s melodiemi. Vokály jsou zde dalším hudebním nástrojem a malířským náčiním, kterým Borknagar malují své severské příběhy.

Když hudba black metalově upaluje v divokém tempu a Vintersorg „krákorá“, zima na vás dýchne víc než s příchodem Her o Trůny. A právě black metal v podání Borknagar zní velmi příjemně. Vím, že je zvláštní takhle mluvit o tomto žánru, ale „Winter Thrice“ se prostě pohodově poslouchá. Když kapela zpomalí nebo zjemní, dostává místo progresivní rock a čisté vokály několika zpěváků. Jindy se hudba rozjede směrem k epičnosti a dojem z hudby je velkolepý. Nejlépe se všechny ingredience spojily v titulní skladbě, kde největší prostor dostal hostující Garm. Při některých jeho partech mi v hlavě naskočilo jméno Opeth. Velmi melodickou skladbu pak okořeňují agresivní nájezdy Vintersorga, který tu zní jako blackový bůh. Velmi povedená je skladba s názvem „Panorama“. A opravdu, jak kdybyste měli před sebou krásný panoramatický výhled. Skladba je celá zpívaná čistým zpěvem, o který se postaral Lars Nedland a je radost ho poslouchat. Tady jsme už na území prog metalu, zaujmou zajímavě naaranžované klávesy a výtečný refrén.

Při prvních posleších si řeknete, že je to vlastně stejné nebo velmi podobné jako předchozí nahrávky, ale „Winter Thrice“ roste s každým poslechem. Postupně vynikne spousta detailů a skladby jsou především krásně melodické, aniž by postrádaly black metalové ostří. K této desce se budu rád vracet, hudba na ní jen tak nezestárne.

Tomáš Marton             


borknagar.com

Seznam skladeb:
1. The Rhymes of the Mountain
2. Winter Thrice
3. Cold Runs the River
4. Panorama
5. When Chaos Calls
6. Erodent
7. Noctilucent
8. Terminus

Sestava:
Andreas «Vintersorg» Hedlund - zpěv
Lars «Lazare» Nedland - klávesy, zpěv
Øystein Garnes Brun – kytary
Jens F. Ryland - kytara
ICS Vortex - baskytara, zpěv
Baard Kolstad - bicí

Rok vydání: 2016
Čas: 49:39
Label: Century Media
Země: Norsko
Žánr: Progresivní black metal

Diskografie:
1996 - Borknagar
1997 - The Olden Domain
1998 - The Archaic Course
2000 - Quintessence
2001 - Empiricism
2004 - Epic
2006 - Origin
2010 - Universal
2012 - Urd
2016 - Winter Thrice

Foto: archiv kapely


Vydáno: 01.03.2016
Přečteno: 2647x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10571 sekund.