NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




CELESTY - Vendetta

Čtvrtá řadovka Finů vyšla v roce 2009 a bylo to poprvé, co byl porušen pravidelný dvouletý interval, který dělil vydání předešlých tří záseků. Tentokrát příprava novinky zabrala o rok víc a na výsledku je to také patřičně znát. Jde přitom zase o malinko jiné Celesty, než na které jsme byli zvyklí z minulosti. Na albu „Vendetta“ neuslyšíme power-speed prvních dvou desek, ani experimentálnější postupy desky „Mortal Mind Creation“. Finové se totiž konečně našli, povedlo se jim ukotvit své hudební vize a přetavit je v konzistentní hudební celek. A hlavně v nejvyspělejší dílo celé jejich dosavadní metalografie.

Při pátrání po tom, jakým směrem se kapela žánrově hnula, hodně napoví její spolupráce s Tamperskou filharmonií. Na produkci se totiž nešetřilo, a tak zde máme potěšení slyšet živé orchestrace a profesionální sbory. Díky bohu tyto velkolepé ambice neumrtvil špatný sound, na kterém se tentokrát podílel Samu Oittinen, jenž si dobře poradil už s prvními dvěma alby, a k němuž se kapela evidentně velmi ráda vrátila po zvukovém fiasku na předešlé desce. S aranžemi a produkcí orchestrací a sborových chórů zase vypomohl finský dirigent Kalevi Olli. Dílo „Vendetta“ tak dostalo slušný technický kabátek, který ostudu hudebnímu tělu, jež obepíná, vyloženě nedělá, jakkoli mu k úplné dokonalosti přece jenom kus "látky" chybí (patrná je výšková roztříštěnost, bicí mohly doznat většího důrazu).

Poslech čtvrté desky Finů je mimořádným dobrodružstvím a velmi sytým hudebním zážitkem. Jste-li milovníky bombastického symfo-metalu ala Pathfinder, Dark Moor nebo Fairyland, měli byste u „Vendetty“ doslova příst radostí. K bohaté hudební nadílce nás zve intro „Prelude for Vendetta“, jež se zatím k epickým výbuchům neuchyluje a používá postupy vyznačující se jemnou, avšak neméně funkční gradací. No a pak to vypukne. První nálet „Euphoric Dream“ již obsahuje všechny ingredience, kterými se pyšní celé budoucí dění. Znamená to vrstvenou instrumentaci i vokály, jež si ovšem k perfektnímu vstřebání a vychytání všech tvůrčích špeků usurpují několikanásobný poslech. Sám jich mám za sebou desítky a stále objevuji nové perly. Jde o desku, která zraje jako víno, což může být důvodem, proč ji v době vydání doprovázely poměrně smíšené reakce. Bylo toho tenkrát až příliš na vstřebání, což mimo jiné znamenalo i vyrovnáním se s další hudební proměnou kapely. S vychladnutím emocí ale „Vendetta“ došla svého adekvátního docenění a nyní už ji mnoho fanoušků pasuje na nejlepší zářez kapely.

A účinkem, jenž s postupem času nabývá stále intenzivnějšího dopadu, oplývá i samotný obsah. Třetí položku „Greed & Vanity“ třpytí zejména úžasný refrén, sólová dynamika a závěrečná část, vibrující v parádních symfo motivech. Čtyřka „Like Warriors“ nabídne žánrové rozpětí od čistokrevného speed metalu (start a závěr) až k progu (typický zvuk klávesových kudrlinek v sólu). První z vrcholů cinkne v následné písni „Autumn Leaves“. Orchestrálně třaskající nálože protnou paprsky kytarových riffů, které najdou působivý kontrast v klidných slokových linkách, jež se posléze vlijí do ultra chytlavého chorusu se strhujícím spídovým podkladem. Prostě nádhera! Úvod šestky „Feared By Dawn“ se nese ve znamení kooperace bicích s Railiovým zpěvem, následované svižným tempem, nezbytnými sbory a refrénem, jehož nápěv připomíná (na „Vendettě“ nikoli naposled) jednu z nejlepších power-spídových kapel současnoti, Švédy Twilight Force. Možná jsme tak odhalili jednu z jejich zásadních inspirací.

A pak přijde vrchol číslo dvě. Skladba „Lord (of the Kingdom)“ je výpravnou položkou, jejíž zenit vězí ve strhujícím refrénu, kde Railio jako mocný vladař rozdává z piedestalu fráze svým služebným, kteří mu je v ponížené sborové úkloně vracejí zpět. Jde o tak sugestivní představení, že se jeho děj přímo odvíjí před očima jako divadelní hra z antického Řecka. Skvostná nálada pokračuje také v dalším songu „New Sin“, jenž se vznese k nebesům na křídlech velkolepě nadýchaných smyčců, sólový part naopak zahustí opětovný výpad progresivních kláves. Variabilitu dále rozvíjí groovy kytary a progové sólové záseky v adekvátně nazvané písni „Dark Emotions“, jde ale o temnotu krátkodobou, jež je brzy uvolněna lehkými vokálními linkami. Předposlední věc „Fading Away“ načínají pianové vlnky, které se jako úplňkový příliv vrátí ve vrcholné sólové fázi.

No a pak tu máme závěr ve formě čtrnácti minutového opusu, jenž (prozatím) uzavírá mini-koncept s názvem „Legacy Of Hate“, jehož první dva díly byly rozehrány na stejnojmenném albu. Čtyři podkapitoly jsou v rámci nejlepších příběhů odvíjeny od poklidného začátku (zde v doprovodu hostující pěvy Suvi-Tuuli Dietrich), přes dramatické stupňování, až k závěrečné katarzi, v tomto případě rozvášněné silnými melodiemi, progem i harshovými vokály. Právě v této písni nejvíce vynikne technický posun zpěváka Antii Railiho, aby také ne, když mezitím na svém hlase pracoval v příslušných školících zařízeních. Ačkoli nemůžu říct, že tato skladba překonává druhý díl, rozhodně jde o důstojného zástupce nejen dané trilogie, ale zároveň o patřičné rozloučení s celým albem. Tedy pouze v případě, že nevlastníte verzi s japonským bonusem „Gates Of Tomorrow“, která je stěží k sehnání ve fyzickém formátu, v době internetu ale není problém si danou skladbu vyhledat. Silně bych to doporučil zejména příznivcům prvních dvou desek, protože zde kapela předvádí svůj původní power-speed s tím, že je ještě lepší, než kdykoli předtím. Tento bonus je totiž učiněným skvostem!

A tím je i čtvrtá studiovka Finů. Naznačuje pevné tvůrčí uchopení, které dávalo velké naděje pro věci příští. Jenže, jak víme, „Vendetta“ zatím nemá svého následovníka, neboť další dění nezastihlo členy kapely zrovna v pohodovém rozpoložení. Zpěvák Antti Railio se trhnul a založil vlastní partu Iron Age Remains, zatímco ostatní… Ostatní se naštěstí dali v nedávné době opět dohromady (včetně původního zpěváka Kimma Perämäkiho) a mohutně tím vzkřísili naděje fanoušků, kteří od té chvíle nepochybují, že výsledkem reunionu bude nová deska. Věřme tedy, že tímto dílem náš seriál ani zdaleka nekončí.

Petr Štěpnička             


FB CELESTY

YouTube ukázka - Autumn Leaves

Seznam skladeb:
1. Prelude for Vendetta
2. Euphoric Dream
3. Greed & Vanity
4. Like Warriors
5. Autumn Leaves
6. Feared by Dawn
7. Lord (of This Kingdom)
8. New Sin
9. Dark Emotions
10. Fading Away
11. Legacy of Hate Pt.3
"Candlelight"
"Shadow Land"
"Chaos and Destruction" (Instrumental)
"Feelings""

Sestava:
Antti Railio – zpěv
Teemu Koskela – kytara
Tapani Kangas – kytara
Ari Katajamäki – baskytara
Jere Luokkamäki – bicí
Juha Mäenpää – klávesy

Hosté:
Tampere Philharmonic Orchestra
Suvi-Tuuli Dietrich – zpěv
Elias Viljanen (Sonata Arctica) – kytara
Stephan Lill (Vanden Plas) – kytara

Rok vydání: 2009
Čas: 58:15
Produkce: Samu Oittinen, Kalevi Olli
Label: Spinefarm Records
Země: Finsko
Žánr: symfonický power metal

Diskografie:
2002 - Reign of Elements
2004 - Legacy Of Hate
2006 - Mortal Mind Creation
2009 - Vendetta

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 17.03.2016
Přečteno: 2164x




počet příspěvků: 8

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Souhlas s yuri......17. 03. 2016 19:29 b.wolf
9/10 :-) A...17. 03. 2016 16:12 Vašek
Tohle album mě...17. 03. 2016 14:11 Lars Larsen
6/10Vyjimecne...17. 03. 2016 12:51 adrian
hm......po celkom...17. 03. 2016 10:27 yuri


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08792 sekund.