NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ENTOMBED A.D. - Dead Dawn

Až do roku 2013 byli Entombed jistota. Tehdy se ovšem do krve pohádali oba zakládající členové, zpěvák Lars Goran Petrov a kytarista Alex Hellid a rázem bylo po ptákách. Jako kdyby stylotvorná minulost neexistovala a vše převážily osobní útoky. Přitom Entombed měli být na co pyšní, protože desky jako „Wolverine Blues“ a „DCLXVI: To Ride Shoot Straight And Speak The Truth“ rozhodně patří k tomu nejlepšímu, co v devadesátých letech nabídla švédská deathmetalová scéna. Zejména proto, že kapela v nich nečerpala pouze ze smrtícího kovu a k pachuti hniloby a rozkládajících se mrtvol přidávala vlivy starých punk/hardcorových kapel, o Motörhead ani nemluvě.

Přestože jejich další desk, z pozdních devadesátých a let a ze začátku milénia už trochu ztrácely sílu (za což možná mohl i odchod bubeníka Nickeho Anderssona, který byl největším obdivovatelem starého rock n´rollu, což demonstroval ve své další formaci The Hallacopters), nikdy Entombed nešly pod hranici průměru. Jejich vliv i činnost byly ovšem stále menší a možná proto konflikt Petrova s Hellidem působil spíše blahodárně. Odštěpené čtyři pětiny kapely si ke starému názvu přidaly dovětek A.D. Tím demonstrovaly nový začátek, který odstartovaly s příznačně nazvanou deskou „Back To The Front“. Ta byla pro Entombed A.D. hodně důležitá. Zaprvé obsahovala porci vysoce kvalitního death n´rollu a za druhé ukázala, že to Švédi stále ještě myslí velmi vážně.

„Back To The Front“ nepřinesla ovšem vůbec nic objevného, což stoprocentně platí i pro novinku „Dead Dawn“. I s ní dostane letitý fanoušek kapely přesně to, na co je od Entombed zvyklý už od začátku devadesátých let. Neustupuje se ani o milimetr stranou, což je na velmi úzkém deathmetalovém hrišti vždycky trochu problém. Snadno totiž dojde k opakování, k vykrádání sebe sama, rozmělňování nápadů. Tím se pak potvrzuje fakt, že jakákoliv deathmetalová parta si své nejlepší a nejplodnější léta odbyde za první roky kariéry (čest výjimkám typu Carcass) a pak se už její tvorba stává stále stejnou, průhlednou a lehce předvídatelnou.

To je pochopitelně případ i u Entombed A.D. a to nejen na novince „Dead Dawn“, ale i na jejich dva roky starém debutu. Posluchačům se nedostane vůbec nic nového, nic co by nečekali,nic překvapujícího. I když třeba v titulní „Dead Dawn“ to zachrastí příjemným motörheadovským tempem a pravděpodobně nejlepší skladba kolekce „The Winner Has Lost“ nakoukne do hájemství melodic death metalu a místy připomene Finy Sentenced z dob desky „Amok“, jedná se spíše o mírné zpestření zajetého standardu.

Jak již bylo zmíněno výše, Entombed (a vlastně ani Entombed A.D.) nikdy nešli pod laťku průměru. To se neděje ani v případě „Dead Dawn“. Opět máme co do činění s dílem slušným, nadprůměrným a řemeslně dobře zvládnutým. Otázka ale je, jestli to není od kapely (dobře, dobře nejsou to úplně původní Entombed), která kdysi ovládala scénu s výtečnou „Wolverine Blues“, trochu málo.

Jan Skala             


FB ENTOMBED A.D.

YouTube ukázka - The Winner Has Lost

Seznam skladeb:
1. Midas In Reverse
2. Dead Dawn
3. Down To Mars To Ride
4. As The World Fell
5. Total Death
6. The Winner Has Lost
7. Silent Assassin
8. Hubris Fall
9. Black Survival
10. Not What It Seems

Sestava:
Lars Göran Petrov - zpěv
Nico Elgstrand - kytara
Victor Brandt - baskytara
Olle Dahlstedt - bicí

Rok vydání: 2016
Čas: 40:45
Label: Century Media
Země: Švédsko
Žánr: death n´roll

Diskografie:
2014 - Back To The Front
2016 - Dead Dawn

Foto: archiv kapely


Vydáno: 29.03.2016
Přečteno: 1998x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08949 sekund.