ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Joe BONAMASSA - Blues Of Desperation

Že je Joe Bonamassa dnes celosvětovou hvězdou a to nejen mezi nejvěrnějšími milovníky blues nebo blues rocku, je věc, ke které se tento stále ještě mladý (vždyť mu není ani čtyřicet) kytarista dopracoval nejen vlastní pílí a umem, ale i tím, že tomu nejčistšímu blues uměl dát tvář přijatelnou pro masy. Navíc se před pár lety spojil s unikátní hardrockovou smetánkou, jmenovitě s Glennem Hughesem (ex-Deep Purple, Black Sabbath), Derekem Sherinianem (ex-Dream Theater) a Jasonem Bonhamem (ex-Led Zeppelin, UFO, Foreigner a další) pod názvem Black Country Communion, čímž si vysloužil i obdiv starých hárošů. A právě tehdy, před těmi šesti, sedmi lety, začala Bonamassova hvězda prudce stoupat.

Dnes už je jasné, že se každé jeho album dostává hodně vysoko v prodejním žebříčku v mnoha státech světa. A Bonamassa ke svým deskám přistupuje už také trochu jinak, než tomu bylo v uplynulém desetiletí. Tehdy spíše jen přehrával standardy svých oblíbenců, ať už šlo o Jimiho Hendrixe (láska k jeho kytaře je z Bonamassovy hry stále neobyčejně cítit), o staré mistry blues jako Roberta Johnsona, Buddyho Guye či Johna Lee Hookera nebo klasicky hardrockové školy Free nebo Jethro Tull. Dnes už se ovšem skladatelsky vyprofiloval, jeho fanoušci styl, kterým hraje, poznají mezi tisíci a veřejnost o něm ví, že je nejen geniální kytarista s neopakovatelným feelingem, ale i obratný skladatel.

Jeho rukopis se vyprofiloval nejpozději na albu „Dust Bowl“ (nezapomenutelný je stále ten frenetický nástup do úvodní „Slow Train“) a na svých dalších deskách kytarista svůj styl vybrušuje, zdokonaluje, ale nemění. Proto je také novinka „Blues Of Desperation“ nepřekvapivá. Výborná, skvěle se poslouchá, ale nepřekvapí. To ovšem v případě Bonamassy (na rozdíl od řady jiných umělců a souborů) nevadí. Důvod? Jeho hudba je natolik dobrá, že stylové veletoče, kotrmelce a různé experimenty by zde byly jen na obtíž a popravdě řečeno, kdo by chtěl od něho slyšet něco jiného než ten nejčistší blues rock.

Toho je „Blues Of Desperation“ naplněná až po okraj. Prim pochopitelně hraje Bonamassova kytara, ovšem stále se dobře pracuje i se zpěvy. Sám kytarista je dobrým zpěvákem, ovšem výjimečnost třeba takového Glenna Hughese v hrdle skutečně nemá, což sám dost dobře ví a proto se pozornost soustřeďuje i na doprovodné vokály. Ty například z „Mountain Climbling“ dělají mistrovský kousek, takový, který se dnes už jen tak nevidí…

Pro Bonamassu není problém střídat různé nálady a proto „Drive“ někomu může připomenout kultovní „The Sun Goes Down“ od Thin Lizzy, aby pak v titulní „Blues Of Desperation“ sáhl až k samotným kořenům stylu, až někam ke starým, betel žvýkajícím černochům od Mississippi. Extatického vrcholu dosahuje v „How Deep This River Runs“, kde opět k výtečnému zážitku dopomáhá sekce sborových zpěvaček.

Samozřejmě na „Blues Of Desperation“ nelze hledat nic moc nového, natož moderního či revolučního. Je to ale oslava čistého muzikantství, ukázka toho, že jsou ještě někteří vyvolení, kteří umí jen kytarou vyvolat pocity libosti, aniž by se snižovali k nechutným studiovým praktikám, kdy už spíše za muzikanta hrají různé mašinky a ne ruce. Historka praví, že Bonamassa přijel do Nashvillu, kde tuhle desku natáčel. Ovšem za pět dní byl pryč a to s hotovou nahrávkou na světové úrovni. Ukažte mi někoho, kdo si ještě tohle dovolí…

Jan Skala             


www.jbonamassa.com

YouTube ukázka - Drive

Seznam skladeb:
1. This Train
2. Mountain Climbing
3. Drive
4. No Good Place For The Lonely
5. Blues Of Desperation
6. The Valley Runs Low
7. You Left Me Nothin’ Nut The Bill And The Blues
8. Distant Lonesome Train
9. How Deep This River Runs
10. Livin’ Easy
11. What I’ve Known For A Very Long Time

Sestava:
Joe Bonamassa - zpěv, kytara
Michael Rhodes - baskytara
Reese Wynans - klávesy
Lee Thornburg - trumpeta
Paulie Cerra - saxofon
Anton Fig - bicí
Greg Morrow - bicí
Mahalia Barnes - sbory
Jade McRae - sbory
Juanita Tippins - sbory

Rok vydání: 2016
Čas: 61:58
Label: Mascot Records
Země: USA
Žánr: blues rock

Diskografie:
2000 - A New Day Yesterday
2002- So, It´s Like That
2003 - Blues Deluxe
2004 - Had To Cry Today
2006 - You And Me
2007 - Sloe Gin
2009 - The Ballad Of John Henry
2010 - Black Rock
2011 - Dust Bowl
2012 - Driving Towards The Daylight
2014 - Different Shades Of Blue
2016 - Blues Of Desperation

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 13.06.2016
Přečteno: 2762x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Joea s...15. 08. 2016 19:19 JonathanGrey
Nejlepší deska...25. 06. 2016 10:25 Honza


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08923 sekund.