NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




RIVAL SONS - Hollow Bones

Když vynecháme australské hvězdy Wolfmother, jsou losangeleští Rival Sons asi nejzářivější akvizicí v současné vlně retra, na které se vezou spolky jako Scorpion Child, Graveyard, Blues Pills nebo Orchid. A protože je tato móda barevných košil, bujných kštic, nepěstěných vousů a kalhot do zvonu v současné době asi na vrcholu, Rival Sons jsou opět u toho. Poté, co ve specializovaném prodejním žebříčku dosáhla minulá deska „The Great Western Valkyrie“ vrcholu, má tahle kalifornská pětice sil na rozdávání. Není tedy divu, že brzy po minulém albu přichází s novým počinem. Tomu tentokrát dala název „Hollow Bones“. A už z pohledu na obal je jasné, o co se zde bude jednat. Opět se posluchač ocitá v časech, kdy rocková hudba ještě revoltovala, kdy se opojně poslouchaly první alba Led Zeppelin, Free, Deep Purple nebo Blue Öyster Cult. Prostě začátek sedmdesátých let jako vyšitý.

A přesně podle toho se bude odvíjet, jak se na desku dá nahlížet. Těch pohledů totiž může být několik. Okamžitě na ní mohou zapomenout ti, kterým prostě retro není po chuti a mají spíše zálusk na něco modernějšího. Kdyby Rival Sons hráli jako jejich modly od konce šedesátých let, dalo by se říct, že se jejich vývoj zastavil někdy v roce 1972. Pak jsou tady ti, kterým tahle hudba nevadí, ba ji dokonce vyhledávají. I ti se rozdělí na dva tábory. Na ty, kteří kapelu zavrhnou, že prostě led Zeppelin to dělali nejsprávňáčtěji a na ty, kterým bude „Hollow Bones“ po chuti. A těch druhých by mohla být většina, přestože druhé „Whole Lotta Love“, „All Right Now“ nebo „Black Dog“ se nekoná. Což ale ani nikdo nečekal.

„Hollow Bones“ není hitová deska. Je to gruntovní, poctivé blues/hard rockové album, což by Rival Sons sice mohlo řadit do jednoho šiku s o generaci staršími soubory typu Tesla, Great White nebo Cinderella, ale Rival Sons na to jdou trochu jinak. Právě přes tvrdé spodky a ne hitové refrény a když se přece jen náznak stadionové halekačky ozve, jako v úvodní „Hollow Bones Pt. 1“, je to spíše jen podtržení pageovského riffu. K dokreslení atmosféry pak kapela vytáhne výbornou „Tied Up“, která svou specifickou atmosférou připomíná kalifornské pláže. I když se pak začnou různé motivy trochu nebezpečně podobat, na nudu v případě „Hollow Bones“ tolik času nebude.

Silnější je první polovina desky, vrcholící ve dvojici skladeb „Baby Boy“ a „Pretty Face“, z nichž první svými schválně disharmonickými melodiemi upomene tvorbu The Doors. Ovšem od „Black Coffee“ to jde trochu z kopce. Zde se kapela začne zamotávat do jakéhosi kruhu až posluchač má pocit, že se nějak nemůže hnout z místa a neví, jak pokračovat dál, aby to mělo kýžený výsledek. Závěr v podobě nostalgické „All That I Want“ pak už nefunguje prakticky vůbec.

Jinak je „Hollow Bones“ dobrá deska. Neobjevná, ovšem pro retraře v roce 2016 prakticky nezbytná. A může být i dobrou volbou pro ty, kterým se desky v přelomu šedesátých a sedmdesátých let oposlouchaly. Protože jako záruka jisté kvality Rival Sons určitě jsou.

Jan Skala             


www.rivalsons.com

YouTube ukázka - Tied Up

Seznam skladeb:
1. Hollow Bones, Pt. 1
2. Tied Up
3. Thundering Voices
4. Baby Boy
5. Pretty Face
6. Fade Out
7. Black Coffee
8. Hollow Bones, Pt. 2
9. All That I Want

Sestava:
Jay Buchanan - zpěv
Scott Holiday - kytara
Dave Beste - baskytara
Mike Miley - bicí

Rok vydání: 2016
Čas: 37:06
Label: Earache
Země: USA
Žánr: blues/hard rock

Diskografie:
2009 - Before The Fire
2011 - Pressure And Time
2012 - Head Down
2014 - The Great Western Valkyria
2016 - Hollow Bones

Foto: archiv kapely


Vydáno: 07.08.2016
Přečteno: 2060x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09271 sekund.