PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Brant BJORK - Tao Of The Devil

Desert rock nebo stoner rock, chcete-li, byl, je a bude vždycky minoritní žánr. Už jen proto, že si zakládá na absolutní nehitovosti a s pořádnou dávkou psychedelična nemůže nikdy být masovou záležitostí. Přesto, nebo možná právě proto, je tento druh hudby semeništěm kultovních kapel, které sice na žádné zlaté a platinové ocenění nedosáhly, ale existuje mnoho příznivců, kteří na ně nedají dopustit. Mezi tyto spolky bezesporu patří dávná formace Kyuss, jenž se bez velkého rozmýšlení dá označit za tu nejkultovnější stonerrockovou kapelu. Ať už proto, že dala světu talent Joshe Hommea (Queens Of The Stone Age, Eagles Of Death Metal), vypiplala jeho kolegu Nicka Oliveriho a v neposlední řadě také bubeníka Branta Bjorka. Ten už dávno dal bubenické soupravě vale a dnes už působí coby sólový umělec, jako frontman vlastní kapely.

Možná je Bjork z výše zmíněných členů vidět nejméně, to ovšem neznamená, že by jeho umělecká dráha byla méně plodná. A poté, co je kolem kapely Vista Chino, kde působil jak Bjork, tak další někdejší členové Kyuss (frontman John Garcia a basista Nick Oliveri) až podezřelý klid, porkačuje si Bjork v sólové dráze. Tentokrát se obešel bez přídomku The Low Desert Punk Band a proto po šesti letech vydává desku opět jen pod svým jménem.

Pro toho, kdo zná jak tvorbu Kyuss, tak předchozí Bjorkovy aktivity (ať na sólové dráze, tak v rámci Vista Chino nebo další kultovní formace Fu Manchu) nemůže být zaskočen nebo překvapen tím, jak „Tao Of The Devil“ zní. Možná jen při názvucích Dálného východu v úvodní „The Gree Heen“ posluchač zbystří, ovšem následující zmučené sabbathovské riffy už věci uvedou na pravou míru. Právě k Black Sabbath má tento úvod alba (jak „The Gree Heen“, tak následující „Humble Pie“) nejblíže a místy, s trochou fantazie zní Bjork jako Ozzy Osbourne. Právě úvodní dvě věci by se daly označit za stěžejní kompozice celé kolekce, protože nejen že jsou nejsvižnější (jestli se toto slovo dá vůbec v souvislosti s touto deskou použít), ale obsahují ty nejvýživnější nápady.

Ona totiž „Tao Of The Devil“ brzy začne upadat do stereotypu, ještě „Stackt“ nebo „Luvin`“ pohromadě drží bytelné riffy, v „Dave`s War“ už ale Bjork nemůže více než devítiminutovou stopáž utáhnout. Závěrečný „Evening Jam“ je pak pro posluchače hodně těžko zkousnutelnou záležitostí, která prostě jen nudně natahuje závěr alba. Sice ve stonerrockovém ranku jsou tyto psychedelické jamy v podstatě nutností, ovšem jejich funkčnost může vyniknout jen v zahuleném klubu, při domácím poslechu spíše unavují.

Bjorkova deska je rozhodně dobře zvládnuté řemeslo, které prostě příznivce stoner rocku nemůže urazit. Sice je tento muzikant vždy silnější, když je členem party jako v případě Kyuss nebo Vista Chino, ale už před dlouhými léty dokázal, že umí obstát i jako sólový umělec. „Tao Of The Devil“ je tak další střípek do mozaiky jeho kariéry.

Jan Skala             
6.5


www.brantbjork.com

YouTube ukázka – Stackt

Seznam skladeb:
1. The Gree Heen
2. Humble Pie
3. Stackt
4. Luvin`
5. Biker No. 2
6. Dave`s War
7. Tao Of The Devil
8. Evening Jam

Sestava:
Brant Bjork - zpěv, kytara
Bobba Dupree - kytara
Dave Dinsmore - baskytara
Ryan Gut - bicí

Rok vydání: 2016
Čas: 50:23
Label: Napalm Records
Země: USA
Žánr: stoner rock

Diskografie:
1999 - Jalamanta
2002 - Brant Bjork And The Operators
2003 - Keep Your Cool
2004 - Local Angel
2007 - Tres Dias
2008 - Punk Rock Guilt
2010 - Gods And Goddesses
2016 - Tao Of The Devil

Foto: archiv umělce


Vydáno: 05.11.2016
Přečteno: 1485x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08565 sekund.