MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Míra LITOMERICKÝ (INNERSPHERE) - Člověk oblíbenou hudbu vnímá a vstřebává a nachází v tom kus sama sebe

Jsem zastáncem toho, že i česká metalová scéna má rozhodně co nabídnout. Nemusíme se pořád dívat za hranice, když i u nás vznikají kapely, jejichž tvorba má vysokou kvalitu. Jednou z nich jsou i Inner Sphere. Tahle parta je na scéně nováčkem, ale její členové rozhodně ne. O tom, kdo jsou Inner Sphere, kam to chtějí dotáhnout nebo jakým způsobem vnímají hudbu, jsem se ptal jejich kytaristy a zpěváka Míry Litomerického.

Mohl bys nám na úvod představit kapelu InnerSphere? Odkud jste, jaký žánr hrajete a jak jste vznikli?
InnerSphere je metalová skupina z Plzně, mísící mnoho prvků vícero subžánrů metalu do sebe: ve zkratce pro škatulkáře něco ve stylu melodic-death s prvky heavy, atmospheric metalu. Finální zařazení necháme na posluchači. Výraznými prvky jsou dva zpěváci/kytaristé zpívající převážně growlem a screamem, bezpražcová melodická basa a pestrá tvorba. Celé to začalo vznikat na podzim 2015, kdy jsme se potkali s Tomášem Sršněm (ex-Mean Messiah) a zašli si spolu zahrát. Ruka padla do rukávu, začaly se psát songy a to položilo základ kapely. Na baskytaru přišel David Hradílek (Adagio Funebre, ex-Vidock, ex-Törr,…), kterého znám z dřívějška z Return To Innocence. Sestavu jsme na jaře dali dohromady a udělali první vystoupení v květnu 2016… Zde přichází poslední změna – za bicí přichází Tomáš Lebenhart (Alter in Mind). A to jsou InnerSphere.

Proč právě název InnerSphere?
Nechtěli jsme vymýšlet nějaké zkomoleniny nebo něco, co nedává smysl. Dali jsme hlavy dohromady a napadlo nás právě InnerSphere, což vystihuje podle nás jak texty, tak i hudbu. Sféra jako široký záběr prvků, které do hudby vkládáme, vnitřní, protože mnoho textů je spíše psychologického, melancholického ražení… A taky se nám to líbí.

Brzy vám vyjde vaše debutová nahrávka EP. Co od ní mohou posluchači očekávat?
Posluchači mohou očekávat dohromady čtyři skladby + intro, které jsou od sebe poměrně odlišné. Zvukově se nám album líbí, pěkně to šlape, vše je pěkně slyšet. Všechno jsou to skladby, které hrajeme live a tak bude možnost je poslechnout na všech nadcházejících koncertech.

Jak a kde se EP nahrávalo?
EP jsme nahrávali v první polovině září v BARN studiu u Dana Frimla (Mean Messiah), ke kterému jsme se dostali přes Toma, který s ním historicky působil v kapele. Je to fajn studio, výborně se s Danem spolupracovalo. Můžu doporučit.

Začít vydáním EP je asi dobrý krok, ale co dál? Máte v plánu i dlouhohrající desku?
To EP je nezbytný krok - můžeme předat část našeho poselství dál. Toto EP bude z velké části dostupné k poslechu na netu. Samozřejmě bude k dostání ve fyzické podobě zatím přímo u kapely… Co se týká desky, tak tu v plánu máme. Když všechno bude šlapat dobře a budou prostředky, tak příští léto/podzim bychom mohli být opět někde ve studiu… Jinak samozřejmě plánujeme koncertovat dle možností nejen v ČR.

Jaké vlastně mají InnerSphere ambice? Určitě si přeješ, abyste hodně koncertovali a třeba i na velkých českých festivalech, ale máte v kapele i touhu dostat se do zahraničí?
Určitě bychom se chtěli objevit na nějakém festivale. Ambice jsou hrát všude, dostat se k publiku, prezentovat se nejen u nás. Už teď 19. listopadu vyrážíme s kapelou za hranice, a to do rakouského Grazu. Jsou rozjednány další akce mimo naší republiku.

Kdyby ti napsali z nějakého fakt velkého vydavatelství, že by vám vydali celosvětově desku s obdobnou podporou, jakou mají třeba Nightwish, ale vy byste museli změnit žánr, šli byste do toho?
Tak to je úplně jednoduché: ne. Je to sice lákavé, ale jak by člověk mohl žít sám se sebou, když nedělá to, co chce a baví ho to? Raději zůstaneme u toho, co máme rádi a pokud to bude bavit lidi, potěší nás to. V rámci radikální změny stylu kapely se to úplně nehodí.

Kdy ses vlastně rozhodl stát se hudebníkem? Stál bys o to stát se profesionálním hudebníkem nebo to vnímáš čistě jen jako koníček?
To bylo někdy v šestnácti letech. V té době jsem chvíli hrál na kytaru a bavilo mě to. S Mírou Slámou (Savage Messiah, UK) jsme se začali scházet, hrát oblíbené songy, a začali přemýšlet o kapele. Tak jsme spolu založili heavy metalovou kapelu Last Crusader. Po nějaké době byly první koncerty a tak. Bylo to fajn období začátků. V tuhle chvíli je hraní to na úrovni koníčku. Časem kdo ví? Nebránil bych se tomu, muzika mě baví a chci jí dělat tak dobře, jak jen bude možné.

Jací jsou vlastně tví hudební favorité a promítá se jejich tvorba do hudby Inner Sphere?
Je spousta kapel, které mám rád. V poslední době si nejraději poslechnu: Opeth, Enslaved, Septicflesh,… Dříve to byly spíš kapely stylu Jethro Tull, Led Zeppelin, Rush, Megadeth, Grave Digger, Iron Maiden, atd… Určitě se to promítne. Člověk oblíbenou hudbu vnímá a vstřebává a nachází v tom kus sama sebe.

Co tě na hudbě baví ze všeho nejvíc?

Baví mě na tom tvořit. Člověk se v tom realizuje, vypíšeš ze sebe své pocity, nápady… Ve finále před tebou stojí hotový song, který je tvé/kapelní dílo. Nejvíce potěší, když tvojí tvorbu ocení posluchači nebo koncertní publikum. Ten pocit je super a je to hnací motor.

Je nějaká otázka na kterou jsem se nezeptal, ale ty bys přeci jen chtěl ještě něco říci?
V tuto chvíli mě nic konkrétního nenapadá. Otázek může být milion.

Na závěr tě poprosím o nějaký vzkaz pro čtenáře našeho webzinu.
Lidi, užívejte si život, dělejte co vás baví a neshnijte ve všudypřítomné šedi.

Moc ti děkuji a ať se vaší kapele daří!
Také děkujeme. Ať se daří i tobě.

Tomáš Marton             


FB INNERSPHERE

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 20.11.2016
Přečteno: 2119x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11583 sekund.