24.08.2019
SONATA ARCTICA
Nový kotouč "Talviyö" vyjde již za 14 dní. více

24.08.2019
METALITE
Moderně melodic-metalová parta ze Švédska nachystala na ..více

24.08.2019
INSOMNIUM
Finská melodeathová formace vydá 4. října novinku ..více

24.08.2019
REXORIA
První singl, kterým švédští melodici uvádějí ..více

23.08.2019
EDENBRIDGE
Ještě dva měsíce zbývají do vydání nového alba ..více

23.08.2019
VISIONS OF ATLANTIS
Novinkové album VISIONS OF ATLANTIS "Wanderers" vychází ..více






METALLICA, GHOST, BOKASSA - Praha, Letiště Letňany, 18. 8. 2019
Podle mě to jsou neuvěřitelní šumaři, ale ma ..

METALLICA, GHOST, BOKASSA - Praha, Letiště Letňany, 18. 8. 2019
O deskách bych tu nerad mluvil. Ale prostě All n ..

METALLICA, GHOST, BOKASSA - Praha, Letiště Letňany, 18. 8. 2019
...je bohužel už více jak 20 let autorsky mrtv ..

ARAKAIN - Thrash The Trash
Lukyne, jestli tě nezaujal živák Maidnů - Live ..

METALLICA, GHOST, BOKASSA - Praha, Letiště Letňany, 18. 8. 2019
Bože ty si ale kus chuja. Prosím zablokujte toht ..

METALLICA, GHOST, BOKASSA - Praha, Letiště Letňany, 18. 8. 2019
Ze začátku turné Hard a i v roce 2019 Hard Met ..

METALLICA, GHOST, BOKASSA - Praha, Letiště Letňany, 18. 8. 2019
Za mne rozpolcený koncert, kapela šlapala skvěl ..

THIN LIZZY - Thunder And Lightning
Vše bylo řečeno. Za mne také 10. Od vydání m ..

METALLICA, GHOST, BOKASSA - Praha, Letiště Letňany, 18. 8. 2019
Pecka Frantic určite nebola zbytočná, ale pekn ..

METALLICA, GHOST, BOKASSA - Praha, Letiště Letňany, 18. 8. 2019
Tak roční čekání se více než vyplatilo. Vlo ..




Za poslední měsíc:
MASTERS OF ROCK 2019 - Vizovice, čtvrtek (11.7.) a pátek (12.7.)
1270x

SABATON - The Great War
1262x

MASTERS OF ROCK 2019 - Vizovice, sobota (13.7.) a neděle (14.7.)
1205x

SLIPKNOT - We Are Not Your Kind
1110x

ARAKAIN - předvoj
1082x

ARAKAIN - Thrash The Trash
856x



31.08.2019
HOLY MOSES, TROLLECH, NORNIR, DYSANGELIUM, MALLEPHYR, LAID TO WASTE, DOUPOV...
Plzeň-Kalikovský mlýn., začátek od:14:00., vstupné: 399 Kč.

04.09.2019
GOSPEL OF THE FUTURE + MOBIUS..
Olomouc (SF Mini), začátek od:20:00, vstupné:

02.10.2019
PROTECTOR (Ger/Swe), DENET (Ova)..
Barrák Music Club, Ostrava, začátek od:19:00, vstupné: 250/300



článků celkem: 7098
recenzí: 5797
reportů: 562
rozhovorů: 376













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax


KOHOUT PLAŠÍ SMRT - Nejlepší by bylo mít tučňáka ve vaně...

Optimistou není lehké být, ale
když už se to povede, jde mnohem lépe žít.
Optimistou, před sebou mít směr,
jednou jsi dole jednou nahoře, a tak to prostě ber.

Liberečtí punk-rockeři Kohout plaší smrt vloni oslavili dvacet let svého života. Výroční dárek, který připravili pro své příznivce, není (zejména v kontextu jejich stylového zaměření) až tak úplně tradiční. Své vzpomínky na uplynulou dvacetiletku shrnuli do knížky, ke které na flashce připojili novinkové EP a tuto kolekci pojmenovali „Nejlepší by bylo mít tučňáka ve vaně…“. Výše uvedená citace textu úvodní písně „Optimista“ (kterou bych navrhoval na oficiální hymnu kapely) dokonale charakterizuje obsah hudební i literární části – i když ani v jednom případě nejde vysloveně o soustavnou řechtandu, ten tradiční kohoutí optimismus opět září na plné pecky.

Jen něco málo přes deset minut trvá letošní příděl Kohoutí muziky. Je vcelku pochopitelné, že ani jedna z pěti skladeb nijak nevybočuje z kolejí, kterých se Kohouti už léta drží. Skočně veselý, nekomplikovaně přímočarý melodický punk-rock s chytrými texty se strašně rychle prožene kolem, zanechá v hlavě spoustu velmi snadno vstřebatelných, silně zpěvných motivů a pochopitelně (největší zbraň Kohoutů) veskrze pozitivní pocit ze skvěle vypointovaného hraní si se slovy. V tomto duchu dokáže skvělého „Optimistu“ zastínit zejména dokonale halekací „Lodivod“, který je vlastně náladovým obrazem vzpomínek muzikantů, zaznamenaných v knize. Co na tom, že jsme „…jako druh zrozeni k vymření“ , když „…šťastně si žijeme, na zdraví pijeme“ , optimismus dokáže šikovný žonglér se slovy basák Krtek propašovat i do myšlenek tajícího sněhuláka a dokonce i do poměrně depresivního tématu ztracené generace. K tomu všemu připočtěte živočišně svižnou muziku a důvod toho, proč má tahle desetiminutovka neomezenou sílu nabít vás energií, je nabíledni. Snad jen závěrečný „Taneční mistr“ díky pomalejším pasážím tu strhující energii malinko vypouští, na druhé straně tento pokles tlaku je kompenzován živým saxofonem.

Je pochopitelné, že nacpat víc než dvacet let (dojde i na první krůčky směrem k hudbě) vzpomínek do (nikterak rozsáhlé) knihy, znamená, že líčení historek ze života Kohoutů je někdy hodně překotné. Svůj pohled v podstatě od kolébky kapely až do její dospělosti nabídnou současní i bývalí členové, nejvíc prostoru pochopitelně mají ti, kteří z těch dvou dekád strávili s Kohoutem nejvíc času, speciální kapitola je pak věnována francouzskému tažení Kohoutů. Každý z vypravěčů představí události z vlastního úhlu pohledu a svým osobitým vypravěčským stylem a jak výše naznačeno, celkové vyznění knihy pak lze charakterizovat výše uvedenou citací – optimismus (byť třeba až po letech) i v těch situacích, kdy Kohoutům asi do smíchu moc nebylo, dělá z výročního „Nejlepší by bylo mít tučňáka ve vaně“ vysmátě optimistický vodopád svérázně vypointovaných historek. Takže Kohouti, dodatečně všechno nejlepší, já si vaše bilancování užil velmi optimisticky.

Savapip             


www.kohoutplasismrt.cz

YouTube ukázka - Lodivod

Seznam skladeb:
1. Optimista
2. Lodivod
3. Sněhulák
4. Ztracená generace
5. Taneční mistr

+ kniha

Sestava:
Matěj - zpěv
Honza - kytara
Krtek - baskytara
Béba - bicí

Rok vydání: 2016
Čas: 10:39
Studio: ILL Fish
Vydavatelství: Maťa
Země: Česká republika

Diskografie:
2004 – Kurnik šopa!
2008 – Duševní výluka
2011 – Hužva
2013 – Vykřičený muž
2016 – Nejlepší by bylo mít tučňáka ve vaně (EP)

Související články

Foto: archiv skupiny


Vydáno: 07.01.2017
Přečteno: 1386x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2019     RSS - články

stránka byla načtena za 0.18718 sekund.