22.09.2018
STRIKEBACK
Letošní novinku španělských thrasherů je možné si ..více

22.09.2018
DRAGONY
Druhý singl z nadcházející fošny "Masters Of The ..více

22.09.2018
BRAINSTORM
Německá heavy-powermetalová kapela zveřejnila další ..více

21.09.2018
ALKEHOL
Ukázka z nového alba "Sudová přitažlivost" ke slyšení ..více

21.09.2018
THE OFFSPRING
Ikony neopunkového boomu devadesátých let se konečně ..více

21.09.2018
VANDENBERG`S MOONKINGS
Kapela bývalého kytaristy Whitesnake Adriana Vandenberga ..více






BLACK MAJESTY - Children of the Abyss
Zvuk stoji fakt za picu! ..

BLACK MAJESTY - Children of the Abyss
Tak nevím, zvuk ala Grapow! ..

BLACK MAJESTY - Children of the Abyss
za mě zvuk bez nějakých zásadních problémů ..

EUNOMIA - The Chronicles of Eunomia Part I
Další power metal opera? Sem s ní, díky za tip ..

BLACK MAJESTY - Children of the Abyss
To jsem na ten zvuk teda zvědavý, že by to až ..

URIAH HEEP - Outsider
Diskutabilní.. . Poslední dvě desky DP jsou napr ..

URIAH HEEP - Outsider
Pod vlivem toho, že kapela vydala nové album Liv ..

WALDA GANG - Je tu léto
Přesně tak, Vláďa byl fenomenální zpěvák, ..

WALDA GANG - Je tu léto
Zemřel Vláďa Šafránek. :( Obrovská ztráta p ..

METAL ALLEGIANCE - Volume II - Power Drunk Majesty
Jasně překonávají trochu nedotaženou první d ..




Za poslední měsíc:
ALICE IN CHAINS - Rainier Fog
1051x

CATASTROFY - Besnota
966x

Ozzy OSBOURNE - No More Tears
942x

U.D.O. - Steelfactory
884x

Ozzy OSBOURNE - Ozzmosis
832x

Ozzy OSBOURNE - Down To Earth
747x



29.09.2018
PANYCHIDA, MALLEPHYR, KAAR, BLOODY CREEK...
Spáňov u Domažlic, začátek od:19:00, vstupné: 200 Kč

30.09.2018
DIRT RIVER RADIO (Australia), SILENT SESSION..
Praha, Klub Vagon, začátek od:21:00, vstupné: 299,-

04.10.2018
BLACK MAJESTY (AUS), SQUEALER (DE), DEAD DANIELS (CZ)..
Cemetery Pub - Krakow, Pl, začátek od:20:00, vstupné: 10 Zl



článků celkem: 6534
recenzí: 5313
reportů: 531
rozhovorů: 360













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax


MŇÁGA A ŽĎORP - Třínohý pes

Tihle ogaři z Valmezu jsou už dávno stálicí české scény. Mňága a Žďorp je kapela, která má image tak nevýraznou, až je to zarážející, ale přehlédnout nejde fakt, že právě tato parta z Moravy dokázala udělat několik skladeb, bez nichž si člověk českou rockovou scénu snad ani nedokáže představit. Za všechny můžeme jmenovat dvě, pravděpodobně nejznámnější věci - „Hodinový hotel“ a „Nejlíp jim bylo“, kterými ve svých začátcích Mňága nasadila laťku hodně, hodně vysoko. Je pravda, že v dalších letech už je nikdy nepřekonala a každý fanoušek této kapely při dotau na nejlepší desky pohotově vypálí jedno ze trojice prvních alb „Made In Valmez“, „Furt rovně“ a „Radost až na kost“.

Ne že by na dalších albech (nebo sólovkách frontmana Petra Fialy, z nichž je rozhodně lepší ta první „Nečum a tleskej“) šla kvalita sešupem dolů, ovšem Mňáze se začalo vyčítat, že opakuje stále stejné motivy a texty těží také z převařené vody, a proto už řadu dalších desek nelze považovat za stejnou klasiku jako rané nahrávky. Kdo by čekal, že se na novince „Třínohý pes“ něco změní, že Mňága přijde se svou nejlepší, přelomovou deskou, bude asi zklamán. Ovšem ten, kdo čeká jasnou klasiku, čili další desku do řady, bude si při „Třínohém psu“ spokojeně podupávat. Je totiž nutno přiznat, že novinka nabízí hned několik skladeb, které na koncertech ozvlášní stagnující repertoár. I když se stále bude čekat na ten „Hodinový hotel“…

Na „Třínohém psu“ je nejsilnější jeho úvod. První tři věci „V cíli“, „Apoštol chaosu a zmatku“ a „Celý ten zbytek tebe“ budou patřit ke kapelní klasice, která bude pravděpodobně na koncertech žádána. Kapela zde hraje až neuvěřitelně lehce, což bude dané přiznáním Petra Fialy, že Mňága zažila jedno z nejpohodovějších nahrávání, tentokrát ve studiu Sono s producentem Milanem Cimfem. I když po velice silném začátku jde kvalita desky logicky trochu dolů, protože tvrdší, undergroundově laděné skladby „Znali se sotva hodinu“ a „Na krku mám závaží pár“ se tentokrát až tak úplně nepovedly a Mňága v nich klesá k podobně laděným skladbám od Chinaski.

Proto posluchač o to více ocení klidnější kousky typu „Odpolední“ (zde zaujme výborná hra s tóny akustické kytary, navozující snovou atmosféru) nebo „Boží mlýny“, které patří s výše zmíněnou trojicí úvodních skladeb k tomu nejlepšímu, co „Třínohý pes“ nabízí. Zde je nutné ocenit rovněž textařský um Petra Fialy, který sice léta těží ze stejným témat, ale jeho hra se slovy (...Ježíš se nemůže vrátit, to by ho museli přitlouct na bumerang, ale jinak se všechno vrací…) potvrzují fakt, že na české textařské scéně má své nezastupitelné místo.

„Třínohý pes“ se sice nemůže rovnat prvním nahrávkám Mňágy, protože v porevoluční době platila tato kapela za ojedinělý úkaz na české (alternativně) rockové scéně. Ovšem ten, kdo si zvykl i na pozdější desky (dejme tomu od „Bajkonuru“ dál) bude i v případě novinky spokojen. „Třínohý pes“ je prostě klasická Mňága se všemi svými klady a zápory. Komu tohle stačí, ten může po desce bez jakýchkoliv pochyb skočit.

Pepsi Stone             


www.mnaga.cz

YouTube ukázka – Celý ten zbytek Tebe

Seznam skladeb:
1. V cíli
2. Apoštol chaosu a zmatku
3. Celý ten zbytek Tebe
4. Znali se sotva hodinu
5. Odpolední
6. Boží mlýny
7. Na krku mám závaží pár
8. Na kolo nasedá
9. Architekti vlastní zkázy
10. Co bude pak

Sestava:
Petr Fiala - zpěv, kytara
Martin Knor - kytara, mandolína
Jaromír Mikel - kytara, zpěv
Jiří Tibitanzl - saxofony, klávesy, perkuse, zpěv
Petr Nekuža - baskytara, zpěv
Marcel Gabriel - bicí

Rok vydání: 2017
Čas: 37:42
Label: Surikata Records
Země: Česká republika
Žánr: alternative rock/pop rock

Diskografie:
1991 - Made in Valmez
1992 - Furt rovně
1993 - Radost až na kost
1994 - Valmez Rock City
1995 - Ryzí zlato
1997 - Bajkonur
1999 - Chceš mě? Chci Tě!
2000 - Nic složitýho
2003 - Web site story
2006 - Dutý, ale free
2008 - Na stanici polární
2010 - Takže dobrý
2014 - Made In China
2017 - Třínohý pes

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 10.03.2017
Přečteno: 1531x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Na Vláďu se...10. 03. 2017 8:18 rumcajs
Nene, o Tata Bojs,...10. 03. 2017 5:09 Pepsi Stone
MňágaJe teda divné, že...10. 03. 2017 0:14 rumcajs


 
Metalforever.info © 2006 - 2018     RSS - články

stránka byla načtena za 0.20421 sekund.