NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




NEVERMORE - Dead Heart In A Dead World

Nevermore byli při chuti a rok a půl po třetím album vydali „Dead Heart In A Dead World“. Málokdo by asi čekal, že za tak krátkou dobu udělají tak velký pokrok. Ten nejzřetelnější a nejvíce zřejmý je ve zvuku. Neila Kernona v pozici producenta vystřídal Andy Sneap a dodal kapele produkci, která zabíjí i dnes. To je podpořené ještě tvrdším materiálem, než bývalo u Nevermore zvykem. Ti desku za deskou zdrsňovali svůj projev a na „Dead Heart In A Dead World“ znějí skutečně mocně.

Úvodní „Narcosynthesis“ vás rozseká na kousky. Thrash metalová rubanice ve středním tempu, které dominují syté riffy páně Loomise a výtečný Dane. I přes tvrdost je skladba pořád hodně melodická a především refrén se zažere do hlavy. „We Disintegrate“ zrychlí tempo, ale Nevermore si čím dál více oblíbili změny temp a tak píseň na chvilku zpomalí, aby vynikl masivní groove riff a poté se teprve přelomí do sloky. Skladba má zajímavou atmosféru a velmi melodický a naléhavý refrén. Tam Warrell Dane zpívá procítěně a příjemným hlasem, ve slokách oproti tomu zní jak šílenec. V závěru songu uslyšíte hudební motivy směřující až k Blízkému východu.

V podobném duchu jako předchozí kousek pokračuje i „Inside Four Walls“. Opět dominují takřka groove metalové riffy. Stejně jako na předchozích albech i zde Nevermore pokračují v progresivních choutkách. Progresivita je zde zaměřená především na kytarovou hru a svébytné pojetí metalu. To potvrzuje následující „Evolution 169“ se svou nezvyklou rytmikou a celkově alternativním vyznění skladby. Moc hezká a příjemná kytarová vyhrávka na počátku „The River Dragon Has Come“ je smetena brutálním riffem a i díky strhujícímu refrénu tu máme jeden z vrcholů desky. Tohle musí rozhýbat každého. A Loomis opět kouzlí. Nevystačí si jen s tvrdostí či povedeným refrénem. Nevermore přidávají skutečné muzikantství, jen si poslechněte to parádní a nápadité sólo. Progová lahůdka. „The Heart Collector“ je čistokrevná metalová balada a i zde Nevermore excelují. Warrell Dane dává do svého projevu cit a ukazuje se jako pan zpěvák. Překvapí pak netradiční atmosférický závěr písně. „Engines Of Hate“ vyčaroval Jeff Loomis, když si ze skladby udělal představení, při kterém vytahuje z klobouku jeden úžasný kytarový motiv za druhým. Riffuje se jak o život. Skladba jako by vás nechtěla nechat vydechnout a neustále se v ní něco děje. Tenhle song patří do výkladní skříně Nevermore.

Cover verze zrovna nevyhledávám, ale občas mě nějaká příjemně překvapí. V případě předělávky písně Simona a Garfunkela „The Sound Of Silence“ mi však Nevermore vyrazili dech. Krom úvodního motivu skladbu po hudební stránce téměř nepoznáte a zůstává jen slavný text. Kapela ze skladby udělala brutální groove metalovou parádu, ve které nechybí ani death metalová rubanice. Jedna z nejvíce překvapivých předělávek, jaké jsem kdy slyšel. Následuje dvojice balad či jemnějších skladeb, kde dominují melodie. „Insignificant“ a hitová „Believe In Nothing“, která se stala velmi populární, k čemuž dopomohl i povedený videoklip. Právě druhá jmenovaná je nejen baladou, ale chvílemi takřka popovou skladbou a tady jde vidět, kam se mohla kapela vydat, kdyby ovšem chtěla.Talent psát chytlavé písně jim nemůže nikdo upřít. Závěr patří titulní skladbě celého alba. „Dead Heart In A Dead World“. Tahle bombu je dokonalou ukázku progresivního thrash metalu. Po jemném úvodu, kdy Dane zazpívá text refrénu, se skladba rozjede a už nezastaví. Refrén samotný stačí jednou slyšet a už na něj jen tak nezapomenete.

„Dead Heart In A Dead World“ je naprosto fantastická deska. Parádní jízda, které nechybí nic. Je tu tvrdost, melodie, progresivita, tuny nápadů, emoce a to vše dohromady činí z desky nadčasovou záležitost. K tomu pomáhá i úžasný zvuk. Magazín Rock Hard album zařadil mezi 500 nejlepších rockových a metalových desek všech dob. Nevermore stvořili své Opus magnum.

Tomáš Marton             


FB NEVERMORE

YouTube ukázka - Believe in Nothing

Seznam skladeb:
1. Narcosynthesis
2. We Disintegrate
3. Inside Four Walls
4. Evolution 169
5. The River Dragon Has Come
6. The Heart Collector
7. Engines of Hate
8. The Sound of Silence
9. Insignificant
10. Believe in Nothing
11. Dead Heart in a Dead World

Sestava:
Warrel Dane - zpěv
Jeff Loomis - kytary
Jim Sheppard - baskytara
Van Williams - bicí

Rok vydání: 2000
Čas: 56:30
Label: Century Media
Země: USA
Žánr: Progresivní power/thrash metal

Diskografie:
1995 - Nevermore
1996 - The Politics of Ecstasy
1999 - Dreaming Neon Black
2000 - Dead Heart in a Dead World
2003 - Enemies of Reality
2005 - This Godless Endeavor
2010 - The Obsidian Conspiracy

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 30.03.2017
Přečteno: 3484x




počet příspěvků: 7

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Ano, ano tady...2. 04. 2017 20:41 Svab
Jo to si také...30. 03. 2017 17:12 Supermartonátor
Na druhou stranu...30. 03. 2017 16:16 Fenris 13
No to...30. 03. 2017 15:34 Supermartonátor
Stavím sa, že...30. 03. 2017 15:16 Meresz


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.1011 sekund.